Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: TWW?  (Przeczytany 1479 razy)
toudi158
Nowy
*

« : Marzec 05, 2006, 22:32:13 »

czytam o tym i nie wiem co czytam i o czym , jest dużo tematów które nawiązują do TWW ale chciałbym więcej dowiedzieć się o tym czymś ponieważ chce zbudować sobie bimbrownie, z góry thx

<off topic>
p.s. użyłem opcji szukaj
p.p.s wiem o błędach w mojej obsadzie

baniak: 45l
obsada:
1 x glonojad
3 x kiryski (1 pstry,2 żółte)
4 x molinezje balonowe
3 x kardynałki chińskie
3 x danio malabarskie
2 x rozbory klinowe.
3 x gupiki
2-3x małe rybkowate coś :]

baniak 15l
6 x malutkie gupiczki
szef1992
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2006, 22:56:01 »

TWW jest to twardośc ogólna wody. Aby ją sprawdzić można kupić testy kropelkowe różnych firm. Cena waha się od 10-15zł.

Sorki to twardość Węglowa a nie Ogólna ! Małe niedopatrzenie  :oops:
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2006, 23:20:53 »

TWW - Twardość Wody Węglanowa: czyli zawartość w wodzie węglanów przedewszystkim Węglanu wapnia
TWO - Twardość Wody Ogólna: Tzn Twardośc wody węglanowa oraz zawartość wszelkich innych związków jak magnez, żelazo itp wpływające na włąściwości fizyko chemiczne wody.
Przedstawia się je w stopniach Niemieckiech "*N".
Dla ryb z azji i ameryki można przyjąć że im niższa twardość tym lepiej (nbie zawsze)
Większość gatunków roślin preferuje miekką wodę. to głównie dlatego że w miękkiej wodzie lpeiej rozpuszacza się CO2. W miękkiej wodzie także łatwiej o obniżenie odczynu pH wody.
Pozdr.

112,25
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2006, 13:48:47 »

A czy można podnieść TWW nie podwyższając pH?? (Dodam, że wlaśnie jestem w trakcie obniżania pH z miedzy 8 a 8,5 do 6,8-7 i mam ph 7,4 a TWW juz tylko 4:/)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: