Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « HELPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: HELPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 2484 razy)
michał
Bywalec

« : Luty 13, 2004, 12:35:31 »

Niewiem jak wyleczyć ospę rybią

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2004, 12:46:59 »

kupić lekarstwko i osepki won Smiley

Lekarstwo - "Ichtiosan" firmy Tropical, pomaga Cheesy (sam kiedyś uzywałem i OK Smiley ) W czasie stosowania tego lekarstwa koniecznie podwyzsz temperaturę wody w akwa, musi być 25C-30C

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2004, 13:18:36 »

ja osobiscie używałem zieleni malachitowej-ale trzeba pamiętać że przy dłuższym stosowaniu może być ona rakotwórcza i potomstwo ryb żyworodnych może urodzić się np. bez płetwy grzbietowej, bez ogona itp.
a u ryb jajorodnych może powodować bezpłodność (nie mniej jednak jest chyba najśliniejszym i najszybciej działającym preparatem) lecz jeśli mas dużo roślin zostanie ona bardzo szybko wchłonięta niekoniecznie przez ryby.
Można zastosować także błękit metylenowy związek ten nie jest niebezpieczny bezpośrednio dla ryb  lecz zabija wszystkie bakterie w filtrze i "oczysczcza ze wszystkiego" wode. Jednak w przypadku kosączkowatych i sumowatych należy podawać zmniejszoną dawkę!!

Możemy spróbować także podwyższyć temp w akwarium do około 33 stopni i zobaczyć czy nasze ryby to tolerują. Jeśli kropki zaczną zanikać utrzymujemy taką temperaturę przez około 3 dni.

Następną metodą jest  zastosowanie soli akwarystycznej w tym przypadku musimy utrzymywać stałą temp wody 27-stopni dodajemy
1-łyżeczkę od herbaty na 5l wody (dodawaj po trochu nie całość od razu) jeśli mamy w akwa dużo ryb podmieniamy codziennie ok 30% wody (jeśli widzimy dziwne zachowanie ryb po (po dodaniu soli) natychmiast podmieniamy 40-50% wody jeśli kropki zaczną zanikać utrzymujemy temperaturę i nie podmieniamy wody przez 2-3 dni następnie ustawiamy temeraturę optymalną dla danego gatunku i przez kikilka dni podmieniamy ok30% wody aby całkowicie pozbyć się soli z akwarium.

Musisz wiedzieć że nie powinieneś wyławiać tej ryby z akwarium powinieneś zastosować leczenie w akwarium w którym dana ryba zachorowała działaj szybko :!:  :!:  :!:

Możesz napisać jaka ryba jest chora oraz jakie ryby trzymasz razem z nią w akwarium??
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2004, 18:48:31 »

Cytat: Raffy
kupić lekarstwko i osepki won Smiley

Lekarstwo - "Ichtiosan" firmy Tropical, pomaga Cheesy (sam kiedyś uzywałem i OK Smiley ) W czasie stosowania tego lekarstwa koniecznie podwyzsz temperaturę wody w akwa, musi być 25C-30C

Popieram Smiley Też używam Ichtiosanu i bardzo dobrze się sprawdza :wink:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: