Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « JASKINIE i KRYJÓWKI wlasnej roboty
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: JASKINIE i KRYJÓWKI wlasnej roboty  (Przeczytany 20452 razy)
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Lipiec 24, 2006, 08:20:10 »

Ja wczoraj wróciłemz nad moża i naprzywoziłem kamieni(drobnuch) a teraz próbóje coś z tego sklecić bez obklejania czegoś typu opakowania po margarynie znaczy kamień bezpośrednio do kamienia

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
SnoozE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Lipiec 24, 2006, 12:24:26 »

Ja oklejalem na jakims platikowym opakowaniu zeby sie "kupy" trzymalo puki silikon nie stwardnieje a potem wyciagnalem i mam jasnkinie Smiley

pH 7.6 TwW 10 TwO 11 NH3 0 NO3 0

10x Neon inesa
10x Razbora klinowa
2x Skalar
4x Piskorek
2x Kirisnik czarnoplamy

120x40x50 profil, fluval 304, 2x30W + 1x39W Sylvania AQUASTAR T5 + 3x odblysnik, Atman 200W, podloze - bazal
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 01, 2006, 09:39:18 »

Coś jak to? (link poniżej) tylko ja rury nie wyciągałem.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7311.0.html

SnoozE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 01, 2006, 12:10:51 »

No moim zdaniem moja jest lepsza Smiley i bez niczego w srodku same kamyczki bazaltowe + silikon akwarytsyczny

pH 7.6 TwW 10 TwO 11 NH3 0 NO3 0

10x Neon inesa
10x Razbora klinowa
2x Skalar
4x Piskorek
2x Kirisnik czarnoplamy

120x40x50 profil, fluval 304, 2x30W + 1x39W Sylvania AQUASTAR T5 + 3x odblysnik, Atman 200W, podloze - bazal
Rafael
Zainteresowany
**

lol

« Odpowiedz #19 : Marzec 18, 2007, 20:22:27 »

czy moge urzyc silikonu sanitarnego o wlasciwosiach chemicznych neutralnych
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Marzec 19, 2007, 17:02:58 »

Gdyby silikon sanitarny mógłby być używany w akwarystyce nikt by nie kupował silikonu akwarystycznego. Coś w tym jest...!!!
Podobno silikon akwarystyczny ma inny skład chemiczny niż sanitarny. Tak czy inaczej osobiście nie ryzykowałbym wkładaniem tego do akwarium.
„Chemicznie neutralny” może być w stosunku do ludzi ( w niewielkich ilościach)  lub tworzyw sztucznych, uszczelek, gum itp. Co innego z tak małymi i wrażliwymi organizmami jakimi są ryby.
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2007, 17:05:43 wysłane przez KrystekGdynia » Zapisane

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #21 : Marzec 19, 2007, 17:14:53 »

ostatnio przy zakupach w Castoramie zauwazylem ze jest silikon "sanitarny" i tzw "universalny". na tym sanitarnym bylo napisane, ze zawiera srodki grzybobojcze (aby nie powstawaly ciemne plamki jak sie go da przy umywalce/wannie). Na silikonie "universalnym" nie bylo nic napisane o sr. grzybobojczych. Ja uzywam universalny do uszczelniania oprawek od lamp w akwa, i jak na razie nic nie bylo.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 19, 2007, 17:31:13 »

Tak ale nie ma on stałego kontaktu z wodą.
Gdyby silikon taki (przyjmijmy, że jest toksyczny) byłby zanurzony w wodzie powoli uwalniałby szkodliwe związki do wody. Jak wiadomo woda jest najlepszym rozpuszczalnikiem.

Rafael
Zainteresowany
**

lol

« Odpowiedz #23 : Marzec 20, 2007, 21:06:28 »

czesc prosze o dokladne opisanie jak przygotowac kokosa zanim zajdzie sie w akwarium
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 20, 2007, 21:34:22 »

Ja proponuje najpierw ususzyć i później wypażyć. papa

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2007, 11:09:21 »

Ja kokosa (po wycięciu otworów i wydłubaniu miąższu) gotowałam 3 razy po 30 minut w wodzie z dodatkiem soli, a następnie gotowałam dwa razy po 30 minut w wodzie bez soli. Potem przez noc moczyłam w wodzie by się upewnić czy nie będzie zabarwiał wody - a ponieważ nie działo się nic takiego - wylądował w akwa Smiley
A co do silikonu - uważam ze do elementów zanurzonych należy stosować wyłącznie silikon akwarystyczny.
Pozdrawiam!
szazaa
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Maj 11, 2007, 23:31:13 »

SUPER PROSTA JASKINIO - KRYJóWKA

dzisiaj właśnie stworzyłam cuś takiego dla moich nieśmiałych glonojadków które - załoze się - chciałyby sobie trochę poszaleć ale się wstydzą w większym gronie, więc zdecydowałam się zrobić im mała kryjówkę  Smiley

potrzebne
1. rurka PCV (długość & grubość według uznania)
2. kamyczki, muszelki
3. silikon (oczywiście do akwariów zeby nam rybki nie ucierpiały)

proste i efekt naprawdę SUPER (fotka jutro rano)

a czy glonojadkom się spodoba.. zobaczymy  Grin
szazaa
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Maj 11, 2007, 23:34:54 »

i jeszcze jedno: co do silikonu - sama się nabrałam i kupiłam takie małe badziewie na allegro za 8 zł (wielkości "kropelki"). jak już kupiłam, natrafiłam na silikon normalnej wielkości za 16 zł.. wniosek - sama nie wiem Smiley ale i tak trzeba mieć duży silikon bo to małe g... starczyło mi tylko na kilka kamyków.

pozdrawiam
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #28 : Maj 12, 2007, 08:04:37 »

1.Naucz się edytować swoje posty zamiast pisac jeden pod drugim.
2.Było już o tym.
3.Odradzan stosowanie muszelek(na forum znajdziesz dlaczego).

KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Maj 12, 2007, 08:42:34 »

Jeśli chodzi o klej jaki należałoby używać w akwarium to bez wątpienia  najbezpieczniej jest używać silikonu akwarystycznego. Wątek kleju używanego w akwarium był poruszany wielokrotnie na forum.
 Wczoraj byłem w „Obi” i widziałem dużą tubę silikonu do akwariów za kilkanaście złotych. Duża tuba taka jak zwykłego silikonu np. sanitarnego.  Nie czytałem dokładnie naklejki na tym silikonie bo się spieszyłem ale z etykiety wynikało, że jest to silikon do klejenia akwariów.  Było by to dużo tańsze rozwiązanie niż te małe tubki silikonu sprzedawane np. na Allegro za w sumie sporą kasę.

Jeśli ktoś używał ten silikon lub go ma może coś napisze!?

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: