Kazik
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #15 : Lipiec 24, 2006, 08:20:10 » |
|
Ja wczoraj wróciłemz nad moża i naprzywoziłem kamieni(drobnuch) a teraz próbóje coś z tego sklecić bez obklejania czegoś typu opakowania po margarynie znaczy kamień bezpośrednio do kamienia
|
|
|
|
Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
|
|
|
SnoozE
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #16 : Lipiec 24, 2006, 12:24:26 » |
|
Ja oklejalem na jakims platikowym opakowaniu zeby sie "kupy" trzymalo puki silikon nie stwardnieje a potem wyciagnalem i mam jasnkinie
|
|
|
|
pH 7.6 TwW 10 TwO 11 NH3 0 NO3 0
10x Neon inesa 10x Razbora klinowa 2x Skalar 4x Piskorek 2x Kirisnik czarnoplamy
120x40x50 profil, fluval 304, 2x30W + 1x39W Sylvania AQUASTAR T5 + 3x odblysnik, Atman 200W, podloze - bazal
|
|
|
KrystekGdynia
|
|
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 01, 2006, 09:39:18 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
SnoozE
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 01, 2006, 12:10:51 » |
|
No moim zdaniem moja jest lepsza i bez niczego w srodku same kamyczki bazaltowe + silikon akwarytsyczny
|
|
|
|
pH 7.6 TwW 10 TwO 11 NH3 0 NO3 0
10x Neon inesa 10x Razbora klinowa 2x Skalar 4x Piskorek 2x Kirisnik czarnoplamy
120x40x50 profil, fluval 304, 2x30W + 1x39W Sylvania AQUASTAR T5 + 3x odblysnik, Atman 200W, podloze - bazal
|
|
|
Rafael
Zainteresowany
lol
|
|
« Odpowiedz #19 : Marzec 18, 2007, 20:22:27 » |
|
czy moge urzyc silikonu sanitarnego o wlasciwosiach chemicznych neutralnych
|
|
|
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
|
« Odpowiedz #20 : Marzec 19, 2007, 17:02:58 » |
|
Gdyby silikon sanitarny mógłby być używany w akwarystyce nikt by nie kupował silikonu akwarystycznego. Coś w tym jest...!!! Podobno silikon akwarystyczny ma inny skład chemiczny niż sanitarny. Tak czy inaczej osobiście nie ryzykowałbym wkładaniem tego do akwarium. „Chemicznie neutralny” może być w stosunku do ludzi ( w niewielkich ilościach) lub tworzyw sztucznych, uszczelek, gum itp. Co innego z tak małymi i wrażliwymi organizmami jakimi są ryby.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2007, 17:05:43 wysłane przez KrystekGdynia »
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #21 : Marzec 19, 2007, 17:14:53 » |
|
ostatnio przy zakupach w Castoramie zauwazylem ze jest silikon "sanitarny" i tzw "universalny". na tym sanitarnym bylo napisane, ze zawiera srodki grzybobojcze (aby nie powstawaly ciemne plamki jak sie go da przy umywalce/wannie). Na silikonie "universalnym" nie bylo nic napisane o sr. grzybobojczych. Ja uzywam universalny do uszczelniania oprawek od lamp w akwa, i jak na razie nic nie bylo.
|
|
|
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
|
« Odpowiedz #22 : Marzec 19, 2007, 17:31:13 » |
|
Tak ale nie ma on stałego kontaktu z wodą. Gdyby silikon taki (przyjmijmy, że jest toksyczny) byłby zanurzony w wodzie powoli uwalniałby szkodliwe związki do wody. Jak wiadomo woda jest najlepszym rozpuszczalnikiem.
|
|
|
|
|
|
|
Rafael
Zainteresowany
lol
|
|
« Odpowiedz #23 : Marzec 20, 2007, 21:06:28 » |
|
czesc prosze o dokladne opisanie jak przygotowac kokosa zanim zajdzie sie w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #24 : Marzec 20, 2007, 21:34:22 » |
|
Ja proponuje najpierw ususzyć i później wypażyć.
|
|
|
|
|
|
|
numiko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2007, 11:09:21 » |
|
Ja kokosa (po wycięciu otworów i wydłubaniu miąższu) gotowałam 3 razy po 30 minut w wodzie z dodatkiem soli, a następnie gotowałam dwa razy po 30 minut w wodzie bez soli. Potem przez noc moczyłam w wodzie by się upewnić czy nie będzie zabarwiał wody - a ponieważ nie działo się nic takiego - wylądował w akwa A co do silikonu - uważam ze do elementów zanurzonych należy stosować wyłącznie silikon akwarystyczny. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
szazaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Maj 11, 2007, 23:31:13 » |
|
SUPER PROSTA JASKINIO - KRYJóWKA dzisiaj właśnie stworzyłam cuś takiego dla moich nieśmiałych glonojadków które - załoze się - chciałyby sobie trochę poszaleć ale się wstydzą w większym gronie, więc zdecydowałam się zrobić im mała kryjówkę potrzebne 1. rurka PCV (długość & grubość według uznania) 2. kamyczki, muszelki 3. silikon (oczywiście do akwariów zeby nam rybki nie ucierpiały) proste i efekt naprawdę SUPER (fotka jutro rano) a czy glonojadkom się spodoba.. zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
szazaa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #27 : Maj 11, 2007, 23:34:54 » |
|
i jeszcze jedno: co do silikonu - sama się nabrałam i kupiłam takie małe badziewie na allegro za 8 zł (wielkości "kropelki"). jak już kupiłam, natrafiłam na silikon normalnej wielkości za 16 zł.. wniosek - sama nie wiem ale i tak trzeba mieć duży silikon bo to małe g... starczyło mi tylko na kilka kamyków. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik
Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi
|
|
« Odpowiedz #28 : Maj 12, 2007, 08:04:37 » |
|
1.Naucz się edytować swoje posty zamiast pisac jeden pod drugim. 2.Było już o tym. 3.Odradzan stosowanie muszelek(na forum znajdziesz dlaczego).
|
|
|
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
|
« Odpowiedz #29 : Maj 12, 2007, 08:42:34 » |
|
Jeśli chodzi o klej jaki należałoby używać w akwarium to bez wątpienia najbezpieczniej jest używać silikonu akwarystycznego. Wątek kleju używanego w akwarium był poruszany wielokrotnie na forum. Wczoraj byłem w „Obi” i widziałem dużą tubę silikonu do akwariów za kilkanaście złotych. Duża tuba taka jak zwykłego silikonu np. sanitarnego. Nie czytałem dokładnie naklejki na tym silikonie bo się spieszyłem ale z etykiety wynikało, że jest to silikon do klejenia akwariów. Było by to dużo tańsze rozwiązanie niż te małe tubki silikonu sprzedawane np. na Allegro za w sumie sporą kasę.
Jeśli ktoś używał ten silikon lub go ma może coś napisze!?
|
|
|
|
|
|
|
|