darek63
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 25, 2006, 12:04:25 » |
|
cholera!!moje ryby Akary Błękitne od 2 tygodni maja ospe wlalem juz im TETRA MEDICA CONTRALCK i zwiekszylem temperature do 30 stopni i nadal widoczne sa drobne kropki Akarium mam 120 litrow a ryb w nim 6 po 10 cm. chcialem wymienic 1/3 wody czy wtedy spowrotem wlewac ten preparat POMOCY!!!!!!czy podawanie mrozonej OCHOTKI ma wplyw na ta choroba bo prawdopodobnie tak!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
Tim
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 25, 2006, 12:51:34 » |
|
Nie słyszałem o ochotce by cos szkodziła ale ostatnio jak zacząłem podawać to mi brzanka na ospe zachorowała. Więc ja juz sam nei wiem. Czekam na rady innyuch
|
|
|
|
akwa 72l Obsada: -2 skalary -Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa) -2 Ampularie (w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 25, 2006, 13:10:25 » |
|
Podczas leczenia ospy najważniejsze jest podniesienie temperatury do max wytrzymywanej przez trzymane ryby. Potem należy podać lek (ja zawsze polecam Ichtiosan bo u mnie był zawsze skuteczny). Jesli w kawarium przebywają krewetki lub choroba ma łagodny przebieg to można leczyć solą. Pierwotniaki wywołująe Ichtioftiriozę można przywlec z chorymi rybami, z roślinami lub z pokarmem żywym (lub rzadziej mrożonym - cysty).
|
|
|
|
|
|
|
Tim
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 25, 2006, 16:25:17 » |
|
No ale co z ochotką mam nie podawać??
|
|
|
|
akwa 72l Obsada: -2 skalary -Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa) -2 Ampularie (w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 25, 2006, 16:38:28 » |
|
Ochotkę możesz podawać, ale rzadko. Jedynie jako pokarm uzupełniający.
|
|
|
|
|
|
|
darek63
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 26, 2006, 09:25:07 » |
|
temperature trzymam 30 stopni juz od kilku dni a ryby maja coraz wiecej bardzo malutkich białych kropeczek juz zaczynaja robic sie nie mrawe wiekszosc dnia leza na dnie akwarium.kupiłem glonoiada zbroinika samice czy to mozliwe ze ona przyniosła ospe
|
|
|
|
|
|
|
|
darek63
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 27, 2006, 07:53:00 » |
|
Dzis rano zdechła mi samica akary błekitnej .wczoraj wieczorem zauwazyłem ze zaczynaja dostawac bialy ciagnacy szlam na płetwach przede wszystkim grzbietowej .białe kropeczki jest ich miliony doradzcie cos na powaznie bo do jutra bedzie po rybach
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 27, 2006, 11:22:18 » |
|
zmień lek skoro ten nie pomaga. Przed podaniem nowego preparatu podmień wodę w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
Tim
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 27, 2006, 15:05:29 » |
|
Ochotkę możesz podawać, ale rzadko. Jedynie jako pokarm uzupełniający. Kurde ale jak tą ochotka karmie 3 razy dziennie. Bo skalary i bojec tylko ją jedza a po suchy żadko chwytają. To jak MUSZE wycofać ta ochotke do minimum i nic im sie nei stanie??
|
|
|
|
|
|
|
darek63
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 27, 2006, 15:22:44 » |
|
bakuMGK ja tez jestem z włocławka dzis podmieniłem 1/3 wody ryby na razie zrobiły sie zywsze a teraz mysle wlac ichtiosan bo ten coctralck nie pomaga wrecz maja wiecej białych kropeczek i szlam na płetwach co o tym myslisz moze sie wstrzymac do jutra  
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 27, 2006, 15:30:05 » |
|
Kurde ale jak tą ochotka karmie 3 razy dziennie. Bo skalary i bojec tylko ją jedza a po suchy żadko chwytają. To jak MUSZE wycofać ta ochotke do minimum i nic im sie nei stanie??
Zastąp ją innym robactwem - wodzień, artemia... Jest tego sporo. Nic im nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|