Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za choroba??  (Przeczytany 2228 razy)
Mzafka
Nowy
*

« : Marzec 14, 2006, 07:52:34 »

Witam serdecznie!! Od pół roku mam akwarium 60 l. Zauważyłam, że ostatnio neonki zaczęły się ocierać o mieczyki, a mieczyki i gupiki o żwirek i filtr, tak jakby swędziała je skóra! Nie widać jednak żadnych zmian na skórze. Faktem jest, że mąż wymienił tydzień temu całą wode w akwarium, a potem kolega doradził mu wsypać łyżkę soli. Wsypał sól kuchenną - podobno to błąd Sad  2 dni temu kupiłam molinezje, też się ocierają. Co robić?? Doradźcie proszę!!

Mżafka
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2006, 07:58:21 »

Prawdopodobnie to ospa. Zobacz czy rybki nie mają kropek. Wymiana całej wody w akwarium to poważny błąd. To mogło spwodować właśnie takie zachowanie. A co do soli kuchennej jeśli nie była jodowana to OK. Jod jest szkodliwy dla ryb.

Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2006, 08:34:05 »

Ospa to nie jest i to chyba dobrze, bo już na początku to przeszłam (nie ja-ryby :-) ) i 3 zdechły :-( Teraz rybki nie mają żadnych oznak na ciele. Powiedziałabym że sa zdrowe, gdyby nie to że wyraźnie swędzi je skóra   Sad

Mżafka
Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2006, 10:17:10 »

Ja stawiam na swieza wode... Jesli Twoj maz zmienila cala wode to powinno akwarium dojrzewac min tydzien czasu... Jesli moglabym cos zaproponowac, bo najprawdopodobniej nie ma zadnej biologi w wodzie to sproboj zaaplikowac bakterie nitryfikacyjne to na rozruch biologiczny wody i mysle, ze powinno byc OK... I spokojnie ocieranie wcale nie musi oznaczaz zadnej choroby... Moim zdaniem, akwarium sie ustabilizuje biologicznie i bedzie po klopocie... :wink:
Pozdrawiam

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI
MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPY

Akwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2006, 10:38:30 »

tzn. zostawiam wode taka jaka jest z solą, dodaje te  bakterie nitryfikacyjne i będzie ok??  Cheesy  Tylko proszę powiedz mi jeszcze, bo jestem zielona w tych sprawach, te bakterie to w sklepie kupię pod taką samą nazwą??
DZIĘKI SERDECZNE
/podoba mi się ta stronka :lol:  /

Mżafka
Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2006, 11:27:55 »

Tak baketrie nitryfikacyjne mozesz kupic w kazdym sklepie akwarystycznym, czy to zoologicznym... Sprzedawca napewno powie Ci co masz z nimi zrobic.. Jest to taka tabletka, ktora dodajesz do wody...  :!:  Te tabletki spowoduja, ze w wodzie rozwina sie bakterie pozyteczne dla ryb, bo w tej chwili masz jalowa wode i pewnie dla tego ryby sie ocieraja, wlasnie z braku biologi w wodzie... :!:  :wink:
Pozdrawiam

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI
MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPY

Akwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2006, 11:32:11 »

DZIĘKUJĘ za info. Mam nadzieje, że pomoże.
 Smiley

Mżafka
tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2006, 08:06:45 »

To mogą być także przywry.
Ja długo walczyłem z dokładnie takimi objawami, z tym że u mnie ocierały się wszystkie ryby począwszy od gurami kończywszy na bocjach.

Jest taki fajny lek w postaci kapsułek żółto-zielonych. Wrzucasz 2,3 sztuki (zależy oczywiście od pojemności baniaka) i po sprawie.
Ja raz na zawsze pozbyłem się tego g... ze skóry moich pupilów.

Gdybyś chciał nazwę tego preparatu to pisz.

P.S. Przywry atakują najczęściej kiedy rybki przejdą sytuację stresową (np. całkowity restart zbiornika) lub kiedy akwarium jest przerybione.

Pzd.

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2006, 13:15:37 »

tak troszkę abstrach*ąc od tematu to sól jest szkodliwa dla neonów i w zasadzie wszystkich ryb z miekkich i kwaśnych wód.

Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 15, 2006, 18:01:09 »

Co w końcu mam kupić? Te bakterie nitryfikacyjne czy lek na przywry? Powiedz Tomstor, czy Twoje rybki też nie miały żadnych oznak na ciele?? Wszystko się zdadza, właśnie mnie oświcili na forum, ze mam przerybione akwa no i do tego niepotrzebnie wymienioną całą wodę. 60l.

Mżafka
salek1986
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 21, 2006, 13:14:58 »

Cytat: Mzafka
Witam serdecznie!! Od pół roku mam akwarium 60 l. Zauważyłam, że ostatnio neonki zaczęły się ocierać o mieczyki, a mieczyki i gupiki o żwirek i filtr, tak jakby swędziała je skóra! Nie widać jednak żadnych zmian na skórze. Faktem jest, że mąż wymienił tydzień temu całą wode w akwarium, a potem kolega doradził mu wsypać łyżkę soli. Wsypał sól kuchenną - podobno to błąd Sad  2 dni temu kupiłam molinezje, też się ocierają. Co robić?? Doradźcie proszę!!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2006, 13:19:44 »

Ja bym najpierw poszedł za radą Ewelinki i kupił bakterie nitryfikacyjne (np. Sera Nitrivec) i poczekał chwilkę na ustabilizowanie akwa. Nie zapomnij, że w tym okresie będą spore wartości amoniaku, to też może wpływać na zachowanie rybek. Jeśli nic się nie zmieni po 1-2 tyg to wtedy zacząłbym szukać problemu w jakieś chorobie.

P.S.
Salek1986 chciałeś cosik napisac :?: Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: