Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Prosze pomożcie mi obliczyc ile przygotowac KH2PO4
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze pomożcie mi obliczyc ile przygotowac KH2PO4  (Przeczytany 6197 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Marzec 18, 2006, 21:02:11 »

witam mam pytanie. Mam akwa 112L i chcem obliczyc ile musze kupic KH2PO4 i ile  rozpuscic w wodzie dystylowanej zeby otrzymac gotowy roztwór i w jakich ilosciach podawac. Wiem ze są kalkulatory ale jestem laikiem w tych sprawach i ucze sie dopiero. mam jeden taki w Excelu ale niemoge sie zbytnio polapać poprostu niewiem czy dobrze to robie. Prosze o to z tego wzgledu ze moj PO4 i NO3 w akwa wynosza = 000000 i rosliny mi padaja.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2006, 21:33:49 »

Ogólnie mozna podać, ale lepiej nauczyć się korzystać z kalkulatora, ułatwi ci zycie, bo za jego pomocą możesz bardzo dokładnie dopasować dawkę KH2PO4, powiedz czego nie rozumiesz to ci wytłumaczę.
Co do dawki to jeśli rozpuścisz 7,6g (~8ml) KH2PO4 w 500 ml wody to uzyskasz roztwór ktorego 1 ml bedzie podnosił poziom fosforu o 0,1ppm w 100 l wody. Lepiej robić stężenie na pełne dziesiątki litrów, wtedy przy podmianach łatwiej dobrać dawkę.

Taki masz kalkulator ?

385 l - dyskowce
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2006, 22:14:39 »

Seba wiec tak zakupiłem 200g gram KH2PO4 czyli 4x50g i teraz chodzi mi ile najlepiej rozpuscic czy moglbys mi obliczyc. chodzi  mi o to zeby ktos mi pokazal jak obliczyc na tej tabeli. Np skoro mam baniak 112l to ile wpisac netto? o co chodzi z iloscia sporządzanego roztworu? i tak jak jest w tej tabeli ilosc KH2PO4 w ml i nastepnie to samo tylko ze w gramach. Czy byl bys laskaw rozpisac mi to i zrobic pirnt screna . prosze o to bo na pierwszy raz chcem zeby mi ktos pokazał i pozniej juz bede wiedzial. sorki moze to smieszne ale wolę zapytac kogos kto mial juz z tym doczynienia. jestem w takiej sytuacji ze musze to zrobic bo zielsko mi pada NO3= 0 i PO4= 0 wiec ogolnie tragedia a pozatym zielenice juz mi chyba zakropiły wszystko:(
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2006, 00:43:08 »

Czy byl bys laskaw rozpisac mi to i zrobic pirnt screna

Screan który jest wyżyej dotyczy dokładnie tego co napisałem (dot. KH2PO4).
skoro mam baniak 112l to ile wpisac netto?

Tyle ile jest samej wody, jeśli 112 l to jest wartość brutto to musisz odliczyć grubość szyb, podłoża, dekoracji i poziom od lustra wody np 90 l to wartość 90 (dm3 - litr).
o co chodzi z iloscia sporządzanego roztworu?

W tym miejscu wpisujesz ile chesz zrobić tego roztworu, jesli chcesz rozpóścić w 0.5 l wody to wpisujesz (i rozpuszczasz) 500 (ml - mililitry)
i tak jak jest w tej tabeli ilosc KH2PO4 w ml i nastepnie to samo tylko ze w gramach

Ten kaltulator jest również przelicznikiem gramów na mlilitry, nie każdy ma wagę z dokładnością do przynajmniej 0.1 g, a strzykawkę mozna kupić za grosze. Wartości wpisujesz tylko w białych polach, szare są polami wynikowymi i nie możesz nic wpisywać i tak jak w w/w screanie 7.6g odpowiada prawie 8 ml KH2PO4, roztwór powinien mieć takie stężenie aby można było w prosty sposób obliczać o ile zostanie pdniesiony poziom danego pierwiastka, biorąc pod uwgę powyższy screan dodając 1 ml / 100 l wody uzyskoasz poziom 0.1ppm fosforanów, dając 1 ml / 10 l będzie to już 1 ppm, na 20 l 0.5 ppm itd.

385 l - dyskowce
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2006, 10:10:09 »

ok sebastian juz rozumiem. Bardzo ci dziekuje za pomoc. Jestem bardzo wdzieczny
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2006, 12:29:28 »

No to do dzieła  Cheesy . Jeśli cię to interesuje to rozboduwałem swój kalkulator o jeszcze inne roztwory tj:
MgSO4 (wcześniej był tylko MgSO4*7H2O)
chelat zelaza Forte 7,5%
chelat zelaza Forte 12%
chelat Mn 14%
chelat Zn 14%
oraz o kalkulator CO2.
Jeśli chcesz nową wersję todaj znać.

385 l - dyskowce
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2006, 19:03:22 »

seba przeslij mi go na email bakutil@wp.pl. a co myslisz zeby zrobic roztwor KH2PO4 np. 0,25mg/ zeby taka dawka wynosila. Co myslisz ze moze lepiej jest 0,1mg/l mniej ryzykownie :wink:
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2006, 23:32:00 »

seba dziwna mam sprawe tez co chodzi o CO2 PH 7,0 Tww = 6 Two =9 i patrzac po tabeli to malo mi sie rozpuszcza CO2 bo przy dKH = 6 tylko 19mg/l no w sumie praktycznie w normie bo noram to od 15-25 al moze to tez wina testu mierze firmy Tetry Ph a tam skale sa tylko co 0.5 ale jest 7,0
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2006, 23:33:34 »

Zrób taki aby było wygodnie dawkować, myślę jednak że 0.1 jest wygodniejsze, ale to nie jest jakąś żelazną zasadą. Musisz też pamiętać że nie każdy związek da się rozpuścić w duzym stężeniu, np K2SO4 ma dosyć niską granicę (o ile dobrze pamiętam to problemy pojawiają się z 10 ml w 0.5 l wody).

Ps. Kalkulator już wysłałem

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2006, 23:40:27 »

Sebastianie - możesz mi też podesłać ten kalkulator ? Email podałem w profilu. Z góry dzięki.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 20, 2006, 00:13:52 »

Był pomysł downloadu, ale chyba na pomyśle się skończy Sad .
Jeśli jeszcze jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt na PW lub e-mail.

385 l - dyskowce
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 20, 2006, 12:22:02 »

Sebastianie ja również bym  byl wdzięczny o wysłanie mi tego kalkulatora na maila
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 20, 2006, 18:27:43 »

Cytat: Sebastian
Jeśli jeszcze jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt na PW lub e-mail.
 :evil:

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: