Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Preparat FMC  (Przeczytany 5880 razy)
mackowiakm
Nowy
*

« : Marzec 21, 2006, 16:54:27 »

Witam,
Czy ktoś z Państwa mógłby mi powiedzieć, jak długo należy trzymać rybki w preparacie FMC ? Będę wdzięczna za odpowiedź. :?:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2006, 16:56:58 »

http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm

Najlepszym preparatem stosowanym do zwalczania kulorzęska ( również innych jednokomórkowych pasożytów i pasożytniczych grzybów ) jest FMC w  koncentracji 1 - 1,5 ml roztworu macierzystego na 100 l wody (do kupienia w sklepach akwarystycznych ) W skład FMC wchodzi formalina, błękit metylenowy i zieleń malachitowa. FMC dodaje się do wody na krótko przed wpuszczeniem do niej ryb, a następnie powtarza się to jeszcze raz, lub dwa razy w ciągu 7 - 14 dni. Przed zastosowaniem drugiej i trzeciej dawki 50% wody w akwarium zabiegowym wymienia się . Dolewana woda powinna być odstała i dobrze napowietrzona, o temperaturze wody w akwarium zabiegowym.

Niestety długości takiej kąpieli nie znalazłem. Ja to zawsze robiłem na oko (ok. 30-45 minut), ale postaram się poszukać. Mam nadzieję, że pomogłem nieco.
mackowiakm
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2006, 17:11:35 »

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Teraz nie jestem pewna, czy dobrze robię, ponieważ trzymam nowozakupione rybki już 5 dni nonstop w tym preparacie ?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2006, 17:15:20 »

Oj, nie ma potrzeby ich w tym trzymać jak nie są chore. Kwarantanna polega jedynie na obserwacji. Leki dopiero jak zaczynają się problemy. Takie niepotrzebne "leczenie" powoduje tylko więcej szkód.
mackowiakm
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2006, 17:30:44 »

A więc myśli Pan, że mogę je już przłożyć do akwarium z resztą rybek i te stare niczym się nie zarażą ?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2006, 19:10:02 »

Na forum nie musimy używać formy per Pan Wink Ja obserwuję ryby ok. tygodnia do dwóch zanim wpuszczę je do akwarium. Po prostu nie należy stosować tej chemii bez potrzeby. Zatem po zakupie do kwarantannika i obserwować. Jeśli przez ten czas nic nie będzie się działo, to znaczy, że najprawdopodobniej jest ok. Co do Twojego akwarium - na wstępie pozbyłbym się tego leku poprzez węgiel aktywny bądź systematyczną podmianę wody.
mackowiakm
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2006, 19:33:44 »

Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: