mariola15
Nowy
|
|
« : Marzec 23, 2006, 15:00:08 » |
|
Mam do was duże pytanko?? Chciala bym rozmnozyc skalary a niewiem jak mam to zrobic od kilku dni obseruje ich gody ale niechca zlozyc ikry, poniewz w akwarium mam jeszcze inne rybki>Jezeli mozecie to pomozcie mi w tym pozdrowienia moje rybki to: 2 skalary, 2 welony, 1 molinezja, 2 neonki inessa, 1 kirysek pstry, 3 glonojady, 4 gupiki, 1 mieczyk, i dwie rybki zolte ktore niewiem jak sie nazywaja moge tylko opowiedziec ze sa cale zolte i maja kawalek ogonka pomaranczowego i jak mozecie to przeslijcie mi jakies obrazki z tymi rybkami zoltymi>
|
|
|
|
jezeli chcecie jakies pytania o zwierzakach to piszcie na mój e-mail mariolcia15@vp.pl
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2006, 15:24:00 » |
|
Skąd wiesz, że twoje skalary są parą :lol: Płeć skalarów można rozróżnić dopiero podczas tarła, dlatego możesz nie rozmnożyć tych ryb. Twoje skalary mogą być dwoma samcami lub dwoma samicami :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2006, 15:29:16 » |
|
Po pierwsze welony nie pasują do tej obsady (inne wymagania), poza tym skalary mogą je podgryzać. 2 neonki to zdecydowanie za mało (to stadna rybcia) Jak duże masz te akwarium :?: Podaj paramtery wody, temp. Możesz dokładniej opisać zachowanie skalarów :?: Jeśli to faktycznie gody to może parametry wody im przeszkadzają ... Co do zdjęć zółtych rybek to raczej nikt ci nie pomoże bo skąd mamy wiedzieć co to jest :?
|
|
|
|
|
|
|
mariola15
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2006, 10:58:43 » |
|
skalrki zazwyczaj maja temperature oklo 26-27 stopni bo one i tak niewymagaja duzej temparetury wody, ale tez mi sie cos zdaje ze moze byc to przyczyna zbyt duzej ilosci ryb akwa ma 38 litrow i jest dosyc spore tylko ze z roslinami jest klopot mam ich strasznie malo a poz tym mam roslinki na ktorych rosna mniejsze i nowe ale skalar porzebuje duzej rosliny z duzymi lisciami atakij nigdzie nie moge znalesc pozdrowienia
|
|
|
|
jezeli chcecie jakies pytania o zwierzakach to piszcie na mój e-mail mariolcia15@vp.pl
|
|
|
monia0011
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2006, 11:22:40 » |
|
Masz za małe akwarium :shock: Welony potrzebują dużego akwarium,skalary też,no i mieczyk też tu nie pasuje.
|
|
|
|
|
|
|
mariola15
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2006, 11:35:26 » |
|
aha mialam jeszcze opowiedziec jak ich gody sie dzieje:)no to skalar gdzie ma skrzela napelnia sobie powietrzem je i wydaje glosy i zmusz ja zeby ona zlozyla ikre ale ona go goni i nieiwem dla czego
mieczyk ma dopiero 4 miesiace i jaest maly mowilam cos mojej mamie zeby zrobila cos z tymiwelonami ale do niej to niedociera dlaetego juz wiem ze musze zlikwidowac welony dzikei za pomoc
Zmieniony przez Sebastian Śro 29 Mar 2006 20:39
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2006, 12:41:09 » |
|
dokladnie wiem jak se rozroznia plec skalarow samiec ma wgniecienie na czubku nosa a samica juz niema ma okraglom glowe pozdrowienia Niekoniecznie zawsze tak jest.
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2006, 13:23:50 » |
|
skalar porzebuje duzej rosliny z duzymi lisciami Żabienice mają duże liście. Praktycznie w każdym zoologu P.S. Nie pisz nowych postów tylko rób edit
|
|
|
|
|
|
|
Tim
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2006, 20:36:50 » |
|
Ej am pytanie. Jak wogóle wygląda tarło skalarów?? Bo u mnei wcześniej płyqwaływ parze a teraz sie ganiają ciągle. Jak myślicie co im jest??
|
|
|
|
akwa 72l Obsada: -2 skalary -Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa) -2 Ampularie (w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2006, 14:20:45 » |
|
Bo u mnei wcześniej płyqwaływ parze a teraz sie ganiają ciągle Albo masz 2 samce albo niedobrana pare :wink:
|
|
|
|
|
|
|
karzel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 29, 2006, 18:20:21 » |
|
ej a wogle jak ty możesz trzymać 2 skalary w 38l :!: :!: i do tego z nimi neony :!: :!: czy skalary czasem nie mają na nich hętki a przeciesz neon to stadna ryba potrzebujesz ze 10 neonków, welony też nie pasują :!: :!: Ja mam 4 skalary w 112l i wiem że to zadużo ale mieć 2 w 18l to już przesada :!: :!: :twisted: :twisted:
|
|
|
|
Obsada akwa
112l: 4 skalary, 1 górami dwuplamiasty, 3 mieczyki, 5 bocji kubotaj.
16l: 7 gupików.
|
|
|
Kepil
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 12, 2006, 22:30:16 » |
|
akwa ma 38 litrow :!: :!: :!: Obsada do wymiany :!: :!: hehe przypomnialo mi sie jak moj znajomy do swojego pierwszego 30 l akwa kupil sobie paletke :mrgreen:
|
|
|
|
96 l.
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2006, 21:54:32 » |
|
OMG, paletka w 30L to chyba rekordowa głupota hahaha I pozbądz sie welonków.
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2006, 10:14:55 » |
|
akwa pieknie przerybione nie ma co 38 litrow na tyle i na take ryby az sie zyc odechciewa patrzac na to co ludzie moga wymyslic...skalary na pewno ci sie nie rozmnoza w takim WIELKIM akwa, a po 2 zapewne sa zbyt skarlale zeby im sie wogole chcialo mnozyc...
|
|
|
|
8317910
|
|
|
Kepil
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2006, 11:19:11 » |
|
najpierw trzeba coś wiedziec a pozniej zakladac akwarium, te ryby tylko się męczą ...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2006, 11:22:25 wysłane przez Kepil »
|
|
96 l.
|
|
|
|