Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: danio czerwone  (Przeczytany 14544 razy)
karol_ka
Nowy
*

« : Marzec 27, 2006, 17:53:48 »

czy ktoś może wie coś na temat rybek danio czerwone, jakie są warunki ich hodowli i jak będą się czuły z pozostałymi danio :?:
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2006, 18:11:25 »

cos takiego nie istnieje :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:

8317910

karol_ka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2006, 20:17:14 »

to dlaczego sprzedają takie ryby pod tą nazwą- wyglądają tak samo tylko ze są czerwone
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2006, 21:59:15 »

oczywiście że istnieje. To forma hodowlana danio pręgowanego. Ryby mają fluorosecyjną (nie wiem czy dobrze to zapisałem  :wink: ) czerwoną barwę. Forma ta została wyhodowana celem sygnalizowania zanieczyszczeń w wodzie - świecące czerwone ryby łatwiej zlokalizować. Obecnie powoli przenikają do akwarystyki. Na chwilę obecną dostępne sa na allegro.

Lancer
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2006, 22:02:52 »

Kupiłem ostatnio na próbę 2 Danio Czerwone. Dołączyły do moich pasiaków i razem pływają. Zostały przyjęte do stada :lol:
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2006, 18:26:01 »

jak zauwazyles barwa jest fluorescencyjna czyli w naturze nie istniejaca :!: a to ze jest wyhodowany to jeden wielki walek :!: to jest po prostu faszerowanie ryby sztucznymi barwnikami co skutecznie skraca jej zycie, ale za to bardzo podnosi sprzedaz :!: nie radze kupowac takiego scierwa :!:

8317910

Lancer
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2006, 18:31:43 »

Karp wigilijny też jest chodowlany i faszerowany, więc czy to też wałek?
Poza tym rasista jesteś, że namawiasz do odrzucenia rybki ze względu na kolor skóry. To nie wina ryby, że ma taki kolor.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2006, 18:36:33 »

Jeszcze się spotkałem z nazwą koralowe. Nie przesadzajmy już, że tak krótko żyje. Nie jest rybą zdeformowaną jak pielęgnica papuzia czy molinezja balonowa. Poza tym np. która welonka występuje w naturze ? No, bo chyba nie te z różnymi naroślami i wyłupiastymi oczami. Faszerowanie barwnikami jest czymś całkowicie normalnym - bojowniki, gupiki - właśnie temu zawdzięczają kolory. Także wybór należy do akwarysty.
karol_ka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2006, 19:53:33 »

Dzięki za opinie, moje nowe danio czerwone już pływają z innymi, pozostałe danio się już nimi zaopiekowały. Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2006, 19:56:59 »

Te danio nie są barwione. One mają jakiś gen dodany - czerwona barwa jest dziedziczna. Co więcej rybki świecą w ciemności. Danio pręgowane od lat hodowane są w laboratoriach jako ryby testowe i wskaźnikowe. Są łatwe w hodowlii oraz łatwo pozyskać linię ryb o identycznych cechach. To takie jakby rybie białe myszki. Uzyskano nawet linie klonów dzieki czemu ryby reagują identycznie na różne czynniki.

Tu jest troszkę do poczytania o tej rybie:
http://www.aquascapeonline.com/store/scripts/prodView.asp?idProduct=37

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2006, 20:02:15 »

Cytat: mdramski
Faszerowanie barwnikami jest czymś całkowicie normalnym.

moze i powszechnym ale to meczenie zywych organizmow :!: mowcie co chcecie, a ja i tak uwazam ze to barbarzynstwo i powinno sie tego zabronic :evil:

8317910

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2006, 20:06:33 »

To bojków czy gupików też nie zamierzasz hodować ? Wink Każdy ma takie rybki jakie lubi. Niestety chemia czy genetyka nie pozostają bez wpływu na akwarystykę i to w większym stopniu niż się nam wydaje.
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2006, 22:32:45 »

no tak ale bez przesady tu jest ewidentnie meczenie zywych stworzen :?

8317910

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2006, 22:36:11 »

Natura również mutuje geny i nie nazywamy tego męczeniem. Z tym, że raczej kieruje się zasadą doboru naturalnego. Gdyby czerwony kolor był oznaką przystosowania, to nie byłoby problemu. Poza tym tak naprawdę to jeszcze za wiele o tej rybie nie wiemy. Dziś się nawet pytałem o tę rybkę przy okazji wizyty w zoologu, ale u nas jak na razie nikt nic nie wie. Z ciekawością ją kiedyś obejrzę.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2006, 22:47:37 »

Cytat: bakuMGK
no tak ale bez przesady tu jest ewidentnie meczenie zywych stworzen :?

w którym momencie są męczone?

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: