Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: danio czerwone  (Przeczytany 14553 razy)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 28, 2006, 22:49:18 »

bakuMGK - doczytaj sobie stronę którą lukas podał. Danio czerwone zachowuje się tak samo jak zwykłe pręgowane i jest w takiej samej kondycji. Różnica jest tylko w kolorze. Gdzie tutaj więc męczenie ?
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #16 : Marzec 29, 2006, 13:53:48 »

jakbys nie wiedzial to te barwniki sa wstrzykiwane w rybe to po pierwsze a po 2 to ten kolor genetycznie nie przechodzi z rodzicow :!: i czego sie wogole czepiacie :?: ja mam takie zdanie i tak bede uwazal a jezeli wg.was to nie jest meczenie to tez wasza sprawa :!: kazdy ma rozne podejscie do roznych kwestii :!:

8317910

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 29, 2006, 14:03:51 »

Te barwniki nie są wstrzykiwane w rybę. Poczytaj dokładnie, zanim coś powiesz.
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 29, 2006, 14:06:17 »

poczytaj i poczytaj :? ja tez moge taka strone zrobic i bedziesz wierzyl we wszystko :?: wiem bo sie tym dokladniej zainteresowalem i ze swoich zrodel(nie pisanych) wiem ze to jest w 99% wstrzykiwane rybom :evil:

8317910

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Marzec 29, 2006, 14:13:10 »

Cytat: bakuMGK
poczytaj i poczytaj :? ja tez moge taka strone zrobic i bedziesz wierzyl we wszystko :?: wiem bo sie tym dokladniej zainteresowalem i ze swoich zrodel(nie pisanych) wiem ze to jest w 99% wstrzykiwane rybom :evil:

Skoro wiesz dokładniej to i ja zadam parę pytań :

:arrow: Dlaczego te kolorowane potomstwo dań daje kolorowe młode?
 :arrow: Czy kolorowe papuzie traktują też jak dań tzn. wstrzykuje się im barwnik w skórę ?

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 29, 2006, 14:21:51 »

po pierwsze to jaka masz pewnosc ze rodza sie mlode z takim samym kolorem :?:
po 2 papuzie nie maja fluorescencyjnych kolorow i swoj kolor zawdzieczaja pokarmom, ale zakup sobie taka papuzia i nie karm jej tym czym w sklepch karmia to za 2 tyg. bedzie miala juz normalniejszy kolor :!:
a po 3 99% jest tak barwionych a ten 1% nie wiem w jaki sposob ale na pewno nie pokarmami bo gdzie masz pokarm ktory pozwala rybie swiecic w ciemnosci :?:

8317910

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Marzec 29, 2006, 14:26:00 »

Nie chodzi tu o pokarmy, ale o GEN. W japonii wytworzyli motyla świecącego w nocy, wszczepili do niej gen kałamanicy i ot tyle. Nie chodzi mi o pomarańczowe papuzie, ale o niebieskie, zielone itd. Jak to wyjaśnisz, że mają taki kolor ?

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 29, 2006, 14:28:50 »

no wlasnie to tez jest interesujace, ale papuzimi sie wogole nie interesowalem wiec nie odpowiem na twoje pytanie :!: faktem jest ze wiekszosc danio ma wszczepiany ten barwnik, a ja sie nie kloce ze nie moga byc genetycznie modyfikowane tylko o to wstrzykiwanie..to chyba uwarzacie za meczenie ryb :?:

8317910

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 29, 2006, 14:36:48 »

A dlaczego męczenie, że ma owa ryba taki kolor ? Czy meczeniem nie jest tworzenie mocno weloniastych gupików, bojowników którym im się cięzko pływa z długim ogonem, albo balonowych molinezji i karasi z wyłupiastymi oczami, welonów pyzatek, nimf itd. ? Moim zdaniem kolorowe rybki to nie jest takie męczenie, są gorsze rzeczy. Kolorowe rybcie jak kolorowe, żyją i pływają radośnie, a nawet mogą się trzeć i w ogóle  więc co w tym złego ?

Słuchaj co robią z pielęgnicami papuzimi, najpierw umieszcza się je w roztworze który pozbawia się ich sluzu na ciele a później umieszcza się je w 'farbie' i wychodzą nie dość że farbowano je w barbarzyński sposób i to jeszcze hybrydy. A co powiesz na papuzie bez ogonów.. ?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #24 : Marzec 29, 2006, 14:37:28 »

baku, ty wogóle nie przeczytałeś akrykułu i gadasz jakieś 3 po 3. Gen, powodujący u danio czerwone świecace zabarwienie jest podawany z formie jakiegoś roztworu (nie wnikam w szczegóły) rozwijającej się ikrze. Świecący gen łaczy się z DNA ryby przez co barwa jest dziedziczna.
Rybki rozmnażane w Poznaniu są po importowanych rodzicach i ciągle posiadają barwę czerwoną.

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 29, 2006, 21:29:19 »

zacznijmy od tego ze ktos tu napisal o pokarmach, a nie o genach :evil: a tak wogole to oczywiscie mdramski masz jakis problem :? napisalbym ci co o twoim postepowaniu sadze ale bede madrzejszy od ciebie :evil:

co do danio to kazdy ma swoje opiniei niech tak najlepiej zostanie, bo pozniej zostane posadzony o to ze wywoluje afere zeby sobie posty nabic :?

8317910

wiefio
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 29, 2006, 21:59:47 »

ja napisze, moze bakuMGK sie uspokoi...

moj kolega ma dania czerwone i zielone, jak i zwykle pregowane i rozmazaja. male maja kolory jak u rodzicow. Jesli rodzice sa czerwone to dzieci tez czerwone, jesli zielone to zielone, czerwone z zwyklym pregowanym to potomstwo: 50% czerwone i 50% zwykle, jak czerwone z zielonym, to tez 1:1... wiec te danio sa genetyczne modyfikowane, ze koloru nie traca przechodzac z pokolenia na pokolenie, czyli dziedziczne...

bardzo sie dziwie, ze tak zaciekle bronisz rybki, a ludzie? tez sa modyfikowani genetyczni, przykladem moge podac ja! mialem przebyta operacje kregoslupa, i wszczepili mi nowy dysk wlasnie modyfikowana genetycznie, wiec ja nic nie mowie, ale najwazniejsze ze mi uratowali. co do pielegnic papuzi wcale sie nie dziwie, ze sa traktowane w barbarzynski sposob. wsrod ludzi tez, np. operacje plastyczne?

a ptasia grypa? zmodyfikowano genetycznie przez nature... czy to jest meczenie i barbarzynstwo? jak mozna nazwac nature ktora mi dala - barbarzynstwem?

natura tworzyla, tworzy i bedzie tworzyc roznych "metod", naturalnych jak i przez czlowieka... nic nie ma na to rady...

300 l - sucho
63 l - akwarium ogólne
17 l - przedszkole
15 l - przedszkole roslinek Smiley
wiefio
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Marzec 29, 2006, 22:15:20 »

Cytat: bakuMGK
ja sie po prostu sprzeciwiam wstrzykiwaniu barwnikow w cialo zywej ryby :!: to jest wg.mnie barbarzynstwo :!:

no coz, to chyba tez nazwiesz lekarza barbarzynstwem, ze wstrzykuje ludziom barwnik na bielactwo :?:
tatuatora robiacego tatuaz tez nazwiesz barbarzynstwem :?:

pomysl, to wszystko to samo, jak ktos wstrzykuje rybki barwnik, to i tak samo jak ktos tatuuje cialo, i jak ktos wstrzyknie barwnikiem na bielactwo...

300 l - sucho
63 l - akwarium ogólne
17 l - przedszkole
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #28 : Marzec 29, 2006, 22:24:29 »

skończmy rozmowy na temat wstrzykiwania rybom barwników bo to nie dotyczy wątku danio czerwonego.

PS: Jedyna ryba o której słyszałem w którą wstrzykiwano barwniki to były te kolorowe przeźroczki indyjskie. Obecnie nie widać ich już na rynku wiec chyba ktoś nareszcie coś z tym zrobił.

EDIT:
Prosze modów o usunięcie postów nie związanych z tematem topika, sam topik jest ciekawy i uważam że powinien zostać, ale trochę się tu śmietnik zrobił.

wiefio
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 29, 2006, 22:27:55 »

nie tylko przezroczki indyjskie ale i rowniez brzanki pomaranczowe (podobne do sumatry, tylko tyle ze pomaranczowo-czarne paski), bo kiedys mialem i nie wiedzialem, ze byla sztucznie farbowana, po kilku miesiacach kolor wyblakly i stali sie brzanka sumatrzanska Smiley

masz racje lukas, najlepiej zakonczyc rozmowe i niech kazdy ma to w swojej glowie "..." (sami wiecie o co chodzi Smiley )

300 l - sucho
63 l - akwarium ogólne
17 l - przedszkole
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: