Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Podawanie chemi  (Przeczytany 3996 razy)
Tim
Zainteresowany
**

« : Marzec 27, 2006, 19:04:27 »

kupiłem ichtiosan do ospy bo grasuje u mnie. I tu mam prośbe o podanie jak najwięcej informacjii o przygotowaniu rpzed podawanie i jak podawać.

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa)
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2006, 19:35:58 »

Zastosuj zgodnie z zaleceniem producenta, podnieś temp. o 2-3 stopnie (28-30`C) dodatkowo możesz napowietrzać. Ospę można również wyleczyć za pomocą soli i jest to napewno zdrowższe dla ryb rozwiązanie.

385 l - dyskowce
Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2006, 19:57:01 »

Podniesioną już mam od 2 dni a na ulotce jest tyle napisane że równie dobrze mugłbym bez czytanai wlać. Chodzi mi otot że słyszałem że (przed czy po nei pamiętam dokładnie) 24 nic nei dawać do jedzenia
i nei wiecz czy trzeba coś jeszcze zrobić. A jeśli chodzi o sól to ppowiedz dokłanei w jakiej ilości podac i jaką najleprza??

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2006, 20:30:52 »

soli wystarczy dać 1 łyżeczkę do herbaty na 5 litrów wody w akwarium. sól dobrze wymieszać najpierw w wodzie do podmiany i dolać dobrze rozpuszczoną do akwarium. sól niejodowana -kuchenna lub morska. temperatura w zależności od ryb 30-32 st. przez tydzień lub do ustąpienia ospy, napowietrzanie, ew. aquasafe dla zbicia azotanów czy amoniaku. sól nie wpływa negatywnie nie tylko na ryby ale tez nie zawiera miedzi trującej przeważnie też rośliny.
Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2006, 21:02:47 »

OK dzięki. Tylko ze już kupiłem płyn do ospy i szkoda go zmarnować. I tu powraca moje ptanie. Czy ryby trzeba trzymac na jakiejś głodówce czy poprostu wlać i czekać an skutki?

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2006, 21:22:33 »

Karmic możesz normalnie, co do temp 32 `C to wtedy nie trzeba żadnych środków, w tej temperaturze kulorzęsek ginie. Stosując tą metodę należy pamietać o intensywnym napowietrzaniu, do wyleczenia zazwyczaj wystarczają 4 dni.

385 l - dyskowce
Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2006, 09:06:14 »

ok i o taka kąkretna odpowiedź mi chodziło. Tylko jak narazie mam temp 28*c a wyżej nei podniose bo nei mam przykrycia i temperatura mi sie nie utrzymuje.

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2006, 09:53:02 »

Cytat: Sebastian
temp 32 `C to wtedy nie trzeba żadnych środków, w tej temperaturze kulorzęsek ginie.

Czy taka temp nie będzie za wysoka dla moich rybek :?: Czy wytrzymają tyle przez 4-5 dni :?:
Czytałem też o soli .. Jak na nią zareagują inne rybki poza żyworódkami (sklary, neonki, pielęgniczki, kiryski, glonojad) :?:

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2006, 10:22:39 »

Soli nie musisz sie obawiać, ale z temp. trzeba uważać, nie każdy gatunek znosi ją dobrze. Ja podnosiłem temp. do 34`C (na 5-6 dni) i z tego co zauważyłem nie najlepiej znoszą ją otoski i neony Innesa, z kiryskami, zbrojnikami, krewetkami nie było problemu. O skalary też nie musisz obawiać się jak i zapewne o większość średniej wielkości ryb, trzeba jednak dobrze napowietrzać zbiornik.

385 l - dyskowce
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2006, 10:43:46 »

Neony mam czerwone a z tego co wiem to one lepiej chyba traktują wyższą temp. Tylko co otoskami :? Szkoda by było bo wiem że są dosyć wrażliwe a u mnie czuja się dobrze nie mam z nimi problemów.
Bo własnie ostatnio zauważyłem że rybki mi się ocierają o liście, korzeń ale na razie nie widzę żadnych widocznych śladów, a jako że miałem kiedyś ospę to mam wrażenie, że to może być znowu mały nawrót a chciałbym się już tego pozbyć raz na zawsze.
Hmmm chyba jednak zaryzykuję z tą temp i solą. Czy sól po jakimś czasie wywietrzeje :?:

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2006, 12:44:03 »

To że ryby ocierają się nie oznacza choroby, jak ciebie gdzieś swędzi to drapiesz się  Cheesy  Z rybami jest podobnie tylko nie mają czym się podrapać  Cheesy  Jeszcze trochę poczekaj, aż będziesz pewny że to ospa.
Sól po jakims czasie zniknie, a przy regularnych podmianach dość szybko.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2006, 17:23:53 »

sory Sebastian ale jak ma zniknąć jeśli nie przez podmiany? poprawka - nie zniknie tylko jej stężenie będzie spadało stopniowo.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2006, 19:50:16 »

Cytat: kafarski

nie zniknie tylko jej stężenie będzie spadało stopniowo.

Tak też Sebastiana zrozumiałem. Kafarski czepiasz się  :wink:  :lol:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2006, 19:58:40 »

przepraszam wszystkich których mogłem obrazić w jakikolwiek sposób. ktoś mógłby pomyśleć że po paru podmianach ''zniknie całkowicie'' a nawet że po jakimś czasie ''po prostu zniknie'' a tak nie jest. życie mnie nauczyło dmuchać na zimne gdy są jakieś niejasności, a ludziom różne rzeczy przychodzą do głowy.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2006, 20:04:38 »

Nie no ja sie nie obrazilem Smiley To tylko żarcik z tym czepianiem sie Wink A z tym dmuchaniem na zimne to faktycznie ludziom rozne pomysly do glowy przychodza co czesto na forum mozna zauwazyc Tongue

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: