Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « jak odróżnić gurami i pielęgniczki ramireza ??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak odróżnić gurami i pielęgniczki ramireza ??  (Przeczytany 5370 razy)
Tomek Bugryn
Nowy
*

« : Marzec 27, 2006, 20:46:14 »

Witam mam 2 gurami- mozaikowe i białe(chyba dwuplamny) i 2 ramirezki
jak odróżnić samca od samicy?Huh
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2006, 21:06:35 »

Samiec gurami ma ostro zakończoną płetwę grzbietową, a samica zaokrągloną, z ramirezkami tez nie ma problemu, samiec ma tzw. "irokeza" (2-3 promienie) jest intensywniej ubarwiony, natomiast samica jest mniejsza  a w okresie tarła ma inteensywnie czerwone podbrzusze.

385 l - dyskowce
madziarra
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2006, 17:15:22 »

samiec gurami ma jak wyzej bylo pisane ostro zakonczoną pletwe grzbietowa ale i odbytową tez ma ostro zakonczoną, samica przeciwnie, ksztalty płetw sa zaokrąglone
Tomek Bugryn
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2006, 16:28:18 »

Można odróżnić płec gurami mozaikowego po lekko czerwonawej płetwie dolnej ?? Bo mam 1 i niewiem jakiego zioma mu dokupić czy chłopa czy babe. Czekam na posty. A jeszcze jedno co byście na moim miejscu jeszcze dokupili ??
Moja obsada:
KIRYSEK(2X) MIECZYK(PARKA) GURAMI MOZAIKOWY(1X) GURAMI DWUPLAMISTY(1X) GLONOJAD(1X) NEON INESSA(15X)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2006, 09:44:32 »

Cytat: Tomek Bugryn
Można odróżnić płec gurami mozaikowego po lekko czerwonawej płetwie dolnej ?? Bo mam 1 i niewiem jakiego zioma mu dokupić czy chłopa czy babe. Czekam na posty.

Jak duży jest ten gurami ? Lekko czerwonanwa płetwa odbytowa (nie wiem czy to masz na myśli mówiąc "płetwa dolna" ? nie ma czegoś takiego jak "płetwa dolna") nie jest cechą właściwą wyłacznie jednej płci gurami mozajkowych. Mają ją i samce i samice.

mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2006, 15:42:40 »

mam 2 gurami złote od wczoraj. jedna rybcia jest większa, czy to jest samiec? (ma ok. 6 cm, a ta mniejsza 4,5cm- około). Ale pletwy to zbyt ostrej to on nie ma. A ma ktoś może jakąś fotkę samca i samicy?

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Wojtek Wojtasiński
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2006, 21:39:34 »

to gurami jest dosyć małe ma ok. 2cm może góra 3 cm. Czy to samiec czy samica ??
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2006, 22:19:27 »

Cytat: Wojtek Wojtasiński
to gurami jest dosyć małe ma ok. 2cm może góra 3 cm. Czy to samiec czy samica ??

nie wiadomo, za mały jest.

Tomek Bugryn
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 11, 2006, 08:29:59 »

A po czym oprócz tego mozna jeszcze rozróżnić gurami mozaikowe ??
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 11, 2006, 12:43:06 »

Cytat: Tomek Bugryn
A po czym oprócz tego mozna jeszcze rozróżnić gurami mozaikowe ??

Po czerwonym kolorze na płetwie odbytowiej nie można ich odróżnić bo bo mają go i samce i samice - napisałem to wyżej. Samce mają czerwone podgardle i dłuższą płetwę grzbietową. Dodatkowo promienie płetw grzbietowej i odbytowej przerastają płetwą tworząc coś w rodzaju frędzli. Samice sa bardziej pękate i sprawiają wrażenie bardziej masywnych.

Tu moje ryby:

Samiec na dole i na górze 2 samice.

al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2006, 16:14:21 »

zobacz www.akwarium.mud.pl   na górze samica , na dole samiec, który ma 3 i 4 promień płetwy grzbietowej ok. 2 razy dłuższe od pozostałych promieni, również płetwa odbytowa u samca jest dłuższa i sięga do ok.1/3 dł. płetwy ogonowej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: