Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Porowatosć podloża(żwirku)-czy faktycznie pomoga??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Porowatosć podloża(żwirku)-czy faktycznie pomoga??  (Przeczytany 1526 razy)
Swider
Nowy
*

« : Marzec 29, 2006, 08:35:15 »

W akwarium mam podloże firmy  Aqua Medic -Volcanit. Ma ono strukture porowatą+ zawiera jakies mikroelementy potrzebne roslinom.

Sprzedawca zachwalal porowatosc kamyków. Jakie to moze miec znaczenie dla akwarium?. Sądzilem ze struktura porowata materialu umieszczonego w filtrze pomaga osiadaniu sie bakterii nitryfikacyjnych.

Czyzby chodzilo o to ze bakterie te moga równiez przebywac w podlozu-woda sie lepiej filtruje?

uprzejmie prosze o jakies wyjasnieninie tegow wątku

Pozdr Swider

48-l(54 profil)
6x neon innesa
5xzwinnik jarzeniec
1xkirysek albinos
3xkrewetka amano
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2006, 19:26:29 »

Porowata struktura zwiększa mozliwości rozwoju dla bakterii, bakterie nitrifikacyjne nie znajdują się tylko w filtrze, w podłożu również. Porowatość napewno nie wpłynie to na  czystość wody, ale napewno na przebieg cyklu azotowego.

385 l - dyskowce
Swider
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2006, 08:29:41 »

Czy mam to rozumiec , ze te syfki leżące na dnie zostaną szybciej"rozłozone"? Czy w zwyklym żwirze tez znajdują sie bakterie nitryfikacyjne?

Niedawno dokladnie umylem wklady we filtrze kaskadzie.Wiem ze źle zrobilem ze wszystkie na raz :oops: -z tego co teraz wiem nalezy to robic niezwykle rzadko. Woda mi sie na pare dni zrobila taka "zamglona".Czy  zaklocenie cylku azotowego automatycznie powoduje  wysyp pierwotniaków?

Gąbka fluval z duzymi oczkami =czy ona moze słuzyc tez jako filtr biologiczny?

Pozdr Swider

48-l(54 profil)
6x neon innesa
5xzwinnik jarzeniec
1xkirysek albinos
3xkrewetka amano
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2006, 17:00:58 »

Cytat: Swider
Gąbka fluval z duzymi oczkami =czy ona moze słuzyc tez jako filtr biologiczny?

Raczej jako mechaniczny Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: