Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ruch wody w akwarium  (Przeczytany 8127 razy)
victor11
Nowy
*

« : Marzec 29, 2006, 11:47:45 »

witam! Jak ustawic wylot wody z filtra w baniaku? chodzi mi oto czy dobrze jest aby rośliny falowały pod wpływem ruchu wody czy lepiej aby wylot skierowac na np. tylnią szybę i zachowac "spokój" w baniaku. No i czy na noc podlączać wężyk do napowietrzania a w dzień go demontowac?  :roll:

JUWEL 120l 80x35x55 Holender
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2006, 12:04:56 »

to zalezy od wymagań roślin i ryb jakie hodujesz. Co do wężyka, to nie musisz go demontować na dzień Wink

victor11
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2006, 12:25:06 »

Rośliny to: Anubias wąskolistny, Bacopa, Żabienica, Wgłebka na korzeniu, mech jawajski na korzeniu, nurzaniec i troche wysokich traw, paprocie . Ryb jeszcze nie ma, start nowego akwarium. No ale czy napowietrzanie w dzien przy pracujacym co2 jestdobre ??

frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2006, 13:19:52 »

w dzien zle i to bardzo, bo wytraca co2. Ja jak bede mial rybki (akwa dojrzewa) na noc mysle ze bede troszq napowietrzanie w filtrze wlaczal.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2006, 13:41:20 »

Ja podaję co2 na filtr wewnętrzny. Deszczownię od filtra zewnętrznego mam zanurzoną w wodzie ale jej wylot mam skierowany pod kątem do powierzchni tak że wywołuje ona pewien ruch wody na powierzchni i wymusza cyrkulację wody od dołu do góry. Jestem zadowolony z takiego rozwiązania. Nie stosuję dodatkowych napowietrzaczy, tak skonstruowany system filtrująco-przewietrzający działa wystarczająco dobrze.

victor11
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2006, 13:51:15 »

Ok mamy pewne sprawy ustalone. W dzien wylaczamy napowietrzanie na noc wlaczamy.
1. Ale nie dysponuje deszczownia i nie wiem nadal jak skierowac strumien wody z filtra. Nie wiem czy dobrze wplywa to na rosliny jesli strumien bezposrednio lub posrednio wprawia je w kolysanie spore lub mniej. Co taknaprawde jest wyznacznikiem??
2. Teraz co2 z bimrowni dostarczam poprzez prosty dyfuzor (7,50 PLN) ale zastanawiam sie czy nie lepiej byloby podlaczyc co2 bezposrednio do filtra wewnetrznego i tak go dostarczac?? Czy dostatecznie rozpusci sie w wodzie przez takie podanie (przez filtr)?? Temat jest na razie prowizoryczny, bo na baniak i urzadzenie wydalem sporo kasy, pozniej przymierze sie do butli z reduktorem, a na razie bimrownia musi wystarczyc.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2006, 16:49:22 »

cześć. myślę że strumień wody - lekki czy mocniejszy powinieneś dostosować bardziej do swoich ryb niż do roślin. woda na pewno powinna krążyć w obiegu filtr-akwarium z wydajnością ok. pojemność akwa w l/godz.
jeśli podłączysz co2 do filtra na pewno będzie lepiej rozprowadzał gaz po akwarium, lub nawet spróbować podłączyć dzwon tak aby woda przepływała przez niego- trzeba trochę pomajsterkować :wink: .
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2006, 18:00:22 »

Jesli jest to jedyny filtr w akwarium to ustaw tak aby przynajmniej lekko poruszał lustrem wody. Co do Co2 to podawanie na wlot filtra wiąże się z ryzykiem dużych skoków pH, ale jest to zależne miedzy innymi od TWW, ilości roślin, strat CO2 itp. Napewno w tym przypadku należy częściej kontrolować parametry wody.

385 l - dyskowce
victor11
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2006, 19:05:09 »

Dziekuje Panowie serdecznie za pomoc. Skoro juz dwoch fachowcow sie wypowiedzialo to skorzystam z okazji i popytam dalej. Baniak dopiero nastawilem dojrzewa 5-ty dzien, niestety rosliny w nim maja problemy. Liscie gniją i odpadaja. Ogolnie widac, ze rosna (do gory), ale widac tez ze cos jest z nimi nie tak. Jaka moze byc przyczyna? Rosliny jakie mam wymienialem kilka postow wyzej. Oswietlenie 2x18W z przodu Philips DeLux Pro z tyłu Philips AquaRelle. Niektorzy mowia ze to malo, ale nie dostane do tej oprawy swietlowek o wiekszej mocy. Aqwa 80 szerokie, 35 glebokie, 55 wysokie. Czy to normalne na starcie? i nie powinienem panikowac czy faktycznie cos nie tak. Troche mne te rosliny kosztowaly i nie chce aby wyladowaly w koszu. Aha wczoraj dodalem Denitrol firmy JBL

Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 29, 2006, 19:33:17 »

Może w tej wodzie nie ma jeszcze odpowiednich bakterii, jeszcze nie dojrzało. Ja również miałem z tym problem na początku, ale później się ustabilizowało :wink:
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 29, 2006, 19:47:47 »

Masz mało światła, a do tego akwarium dosyć wysokie, powinieneś pomysleć nad dołożeniem przynajmniej jednej świetlówki a najlepiej dwóch.

385 l - dyskowce
victor11
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2006, 08:17:18 »

czy glowna przyczyna tego gnicia jest to swiatlo, czy moze jak kolega wyzej napisal brak jeszcze stabilizacji w akwarium?? swietlowke doloze nie ma problemu tylko pytanie czy po tym od razu zauwaze roznice?? aha i jeszcze jedno pytanie mam bimbrownie w 2l butelce i nie mam na razie ryb, czy wylaczac co2 na noc?? czy moze chodzic 24h, ale co po wpuszczeniu ryb? i slyszalem taka opinie ze przy moich 2 swietlowkach 18W co2nie dziala bo za malo swiatla

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2006, 14:33:40 »

5 tygodni to wystarcający czas na dojrzenie zbiornika, nie tu szukał bym przyczyny, natomiast swiatło jest podstawowym czynnikiem mającym wpływ na przebieg fotosyntezy. Średnio dla świetlówek przyjmuje się 0.5W/l u ciebie jest prawie o 50% mniej, do tego akwa nie jest takie niskie. Trzeba również pomyśleć o nawożeniu, co do CO2 to już bardziej złożona sprawa i zależy od wielu czynników. Sprawdź na forum, było już o tym nie raz.

385 l - dyskowce
hugo997
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 04, 2006, 20:27:52 »

Jesli dojrzewalo by 5 tygodni to mozna by bylo to wykluczyc Ale ono dojrzewa 5 dni :!:

Akwarium 100L: 2 Gupiki 4 Neony Innesa 4 Kirysy 3 Ampularie
Akwarium 12L: Małe gupiki
Akwarium 45L: Korzenie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: