Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « bojownik i skalary w jednym zbiorniku
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bojownik i skalary w jednym zbiorniku  (Przeczytany 2554 razy)
Sjang
Nowy
*

« : Kwiecień 03, 2006, 09:43:44 »

Witam,
Moze juz ktoś z Was miał taką mieszanke w akwarium, pytanie jak to wyglądało i czy sie nie pogryzły?
Boje się że jeden bojownik nie da sobie rady z 6 skalarami.
Pozdrawiam
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2006, 09:52:21 »

zalezy jaki litraz jezeli min 200L to mozna

112L Ameryka
8-gupik,6-mieczyk,5-kirysek spizowy
2-molinezja black molly,2-molinezjazaglopletwa
2-zmienniak koralowy,2-kosiarka,2-otosek      2-krewetkaAmano,2-ampularia
25L Narybek
Sjang
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2006, 10:05:41 »

No własnie 112 litrów, dlatego się pytam.
Pozdrawiam
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2006, 10:16:35 »

6 skalarów to trochę za dużo jak na twój zbiorniczek i tu sytuacja może być różna, albo bojek obierze sobie teren i będzie o niego walczył, albo skalary będą robiły zmasowany atak i nie da rady. Przynajmniej takie jest moje zdanie  Smiley
dawid_3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2006, 14:05:58 »

Zależy też troche od charakteru i wielkości.Moga sobie nawzajem obgryzać płetwy nawet i skalary nawet jeśli masz duży zbiornik(a 112l. takim nie jest).Ja bym nie łączył skalarów z bojownikami,tak jak bojowniki z samcami gupików. :wink:

63l. :2 parki pielęgniczek ramireza,5 molinezji (black molly),3 mieczyki hellera,3 kosiarki i 1 zbrojnik niebieski(albinos)
25l. :młode mieczyki i molinezje
Sjang
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2006, 14:45:47 »

Dzieki, chyba jedym wyjściem jakie mi zostało to kupić małe akwarium i wywalić go tam, dokupując mu kilka samic:)
Pozdrawiam
Sjang
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 11, 2006, 09:42:17 »

Witam,
Bojek dalej jest w zbiorniku ze skalarami do tego jest jeszcze samiec gupika i dali sobie wszyscy rade. Nikt się nie obgryza bojownik dostał lanie od skalarów ale to przez 1 dzień teraz jest już ok. Skalary znalażly swoje miejsce bojownik też Smiley
Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 11, 2006, 14:03:13 »

Zależy tez jakiemasz skalary młode czy stare?? Bo z dużymi to może być kicha. U mnie bojek(1,5roku) żyje z dowam młodymi skalarami i traktuje ich jak synów. Zawsze do jedzenia dopuszcza je pierwsze a sam je ostatki. Z poczatku tylko ganiał jak był sam w akwa. Ale teraz jest luzik i spokój. Jak tylko skalary dorosną do dużych rozmiarow oddaje bratowi który ma więrze akwa.

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa)
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: