Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: natrętne ślimaki!!! :(  (Przeczytany 2089 razy)
monisia
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 03, 2006, 17:32:23 »

mam problem Sad mam obenie 54l akwarium i nie moge sie pozbyc wstretnych malutkich ślimaków. kiedys mialam żywe rosliny i zazwyczaj slimaki sie pojawialy po zakupieniu nowej rosliny. Postanowilam sie ich pozbyc - kupiłam nowy żwir, wyrzuciłam rośliny (były zniszczone), wszystko dokładnie wymyłam. Kupiłam sztuczne rośliny, ale ślimaki i tak po pewnym czasie sie pojawiły Sad czasami jest ich mniej, ale przy żywych roślinach z minuty na minutę było ich coraz wiecej Tongue kupowałam jakies 2 preparaty w zoologicznym, ale nic nie skutkowały... macie jakies rady? hm? Smiley

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
album: http://monisia88.fotosik.pl/albumy/11745.html
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2006, 17:38:08 »

rad jest dużo na forum, każdy miał problemy ze slimakami.
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2006, 20:13:08 »

Bocja wspaniała! - ta rybka poradzi sobie ze ślimakami! 100% pewności.
Najlepiej gdyby zakupić kilka bocji one są stadne i potrzebują jakiejś kryjówki bo w dzień się chowają a w nocy ślimaki zjadają!

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2006, 20:15:55 »

Poza tym potrzebują dużego akwarium... Dlaczego bez przerwy doradzacie bocje wspaniałe na ślimaki ? Ta ryba nie nadaje się do każdego akwarium.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2006, 22:27:46 »

na ślimaki polecam kolcobrzuchy. ?Tetraodon travancoricus jest mały, słodkowodny nie niszczy chemii w akwarium, nie obgryza rybek, lubi każdą wodę.
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 11, 2006, 17:25:43 »

ja na slimaki polecil bymbocje siatkowaną, nie rosnie taka duza jak wspaniala, jest bardzo ladna spokojna i tez wtrąbia slimaki nie mniej niz wspaniala
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 11, 2006, 17:33:38 »

JA gdy nie znałem ryb bocji to zawsze miałem ślimaki!OD groma gdy kupiłem bocje ślimaków już nie widze!

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2006, 16:35:10 »

a ja mam zbrojnika niebieskiego, ale to tylko na ładne, duże ślimaki, typu ampularie, zatoczki, czasem zje, ale mało i rzadko.a tak wogóle, to u mnie ślimaki sa  chronione.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2006, 17:11:25 »

mila zbrojnik niebieski jeśli zje ślimaka to tylko padłego. padlina-zdechłe rybki, ślimaki to jego przysmaki.
jeśli ktoś bardzo cierpi z powodu ''wstrętnych'' ślimaków to może zastosować :
1:kurację elektryczną. kupujemy baterię 4,5 V, do końcówek podłączamy druty miedziane i wkładamy do akwarium.
WADY - zabija wszystkie ślimaki i wrażliwsze ryby typu bocje oraz krewetki, nie wiem czy bakterie też bo nie wiem jak to sprawdzić. po kuracji całe dno trzeba koniecznie dobrze odmulić bo inaczej zdechłe ślimaki i to co jeszcze zdechnie razem zacznie gnić- o następstwach zamilczę :roll:
ZALETY - razem ze ślimakami padają też glony
2:kurację chemiczną -tylko świderki- kwasem solnym... siarkowym .dno trzeba wybrać zalać roztworem kwasu na dobę-dwie. potem przepłukać dobrze wodą bieżącą- myślę że lepsze było by po prostu kupienie nowego żwirku.
3:naturalni predatorzy -bocje (uwaga na rozmiar), kolcobrzuchy (ni wszystkie lubią wodę słodką), prętniki, człowiek- mozolnie wybiera ślimaki i ich jajeczka, jest jednak mało skuteczny :wink: .
metod tych nie stosowałem sam- pochodzą z internetu, wystarczy poszukać :wink: .
nigdy osobiście nie niszczyłem ślimaków a nawet zachęcam je do rozrodu- wyławiam od czasu do czasu ich wrogów z akwarium. gdyby nie ślimaki było by dużo więcej gnijących roślin w akwarium i zalegającego pokarmu na/w dnie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: