Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GUPIKI Z EXPORTU  (Przeczytany 1986 razy)
monisia
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 07, 2006, 09:02:27 »

natknęłam się w zoologu na gupiki z exportu (wyłącznie samce) są bajecznych kolorów - żółto-pomarańczowe i fioletowo-niebieskie. cena też jest bajeczna jak za gupika: 7zł. samic nie ma w ogóle. zapytałam dlatego - okazało się, że są to gupiki z exportu i samic nie ma dlatego żeby tak łatwo nie można było zrobić "młodych pięknych gupików".

sprzedawca mi zaproponował: kupić np. samca niebieskiego i żółtego i do tego ze 4 samice (akurat posiada takie jednolite, bez żadnych plan itd.). powiedział, że można spróbowac, co z tego wyjdzie...

czy ktos z Was robił taki "experyment"? piszcie co o tym myślicie... Cheesy

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
album: http://monisia88.fotosik.pl/albumy/11745.html
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2006, 11:18:37 »

kupiłem kiedyś czarnego samca ale żadne z jego dzieci nie było całkiem czarne.nigdy. zawsze były jakieś plamki. takie fioletowe tez widziałem- nie jestem pewien czy nie były im podawane jakieś ''farbniki'' bo nad głową mają takie jaśniejsze plamki.
z kolorowych mam tylko żółte albinosy od jednego samca. teraz rodzą się tylko żółte małe.
monisia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2006, 11:36:28 »

co to za rybki? te albinosy? wpisałam w google, ale o rybksach nic nie znalazłam... a co byś mi polecił do akwa 54l (coś kolorowego) rośliny: Echinodorus tropica, Hygrophila Siamensis, Echinodorus quadricostatus, Ceratopteris thalictroidesa, Hydrocotyle leucocephala (Hydrokotyle nerkolistne, wąkrotka białogłowa), Echinodorus tenellus.

myślałam o platynkach, ale miałam już je - całkiem fajne.. jednak może zaproponujesz jakiś gat?

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2006, 12:25:48 »

H. siamenis nie chciała u mnie rosnąć- jest bagienną rośliną i potrzebuje pewnie dużo  więcej CO2 niż mogę dać rybkom :? .z echinodorusów wybierz jakieś mniejsze raczej - E. flame- rdzawy taki, E. aflame- bardzo ładny, zawsze ma wiśniowe liście. i jakieś moczarki albo polispermę na tył akwa.
z rybek dużo zależy jakąś masz wodę. żyworódki ci się nie podobają to może proporczykowce?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2006, 12:56:17 »

Cytat: kafarski
E. aflame- bardzo ładny, zawsze ma wiśniowe

to bardzo trudna w uprawie roślina, wymaga ogromnych ilości swiatła.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 07, 2006, 13:00:49 »

Chyba z importu te gupiki, a nie eksportu Wink

Z mojego doświadczenia wynika, że choćby nie wiem jak kolorowi byli rodzice, to młode z reguły mają tendencję do zanikania tych barw. W konsekwencji potem wszystkie są szare i bezbarwne. Także bez pokarmów wybarwiających itd., szans na piękne kolory jest raczej nie za wiele.
monisia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2006, 13:18:16 »

z TRANSPORTU Tongue
rośliny już zakupione i akwa obsadzone,
woda --> pH 7-7,5 i twarda

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2006, 13:21:00 »

Cytat: lukas
Cytat: kafarski
E. aflame- bardzo ładny, zawsze ma wiśniowe

to bardzo trudna w uprawie roślina, wymaga ogromnych ilości swiatła.

nie prawda lukas - rośnie u mnie na dnie pod wielką amazonką na gł. 60 cm. jeśli ma mniej światła po prostu rośnie wolniej ale zawsze jest wiśniowa. E. flame -przeciwnie- robi się zielony i mały.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2006, 13:36:08 »

u mnie rośnie w jednym z najjaśniejszych miejsc i widze że cierpi. Oczywiście jest czerwona ale jej liście nie są tak duże jak powinny i wypuszcza je na bardzo długich łodyżkach takich , że liśc praktycznie pływa po powierzchni - wyraźnie ciągnie do światła. Mam 0,45 W/L to dla niej mało.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 07, 2006, 14:31:17 »

to chyba inne rośliny .moja nigdy nie dorośnie do ''sufitu'' i nie wypuszcza tak długich ogonków. mam ok. 0,66 W +odbłyśniki ,wypuszcza co tydzień nowy liść. wysokości 15 cm. może jakieś zdjęcie machne dziś wieczorem.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 09, 2006, 21:42:50 »

tu zdjęcie mojego Echinodorusa aflame, bardzo dobrze ukazany młody liść i system korzeniowy :roll: - to zasługa moich glonojadów , które rozwaliły kompletnie dno dziś w południe :evil: .
roślinka ma 15 cm i rośnie w cieniu innej żabienicy.
[/img]
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: