1.Dość chuda ale ma plamkę. Sądzę ze poród nie nastąpi wcześniej niż za 3 tygodnie.
2. urodzi za 2-3,5tygodnia
3.Ta urodzi za 1 albo 2 tygodnie
4.Natomiast ta za jakieś 3
A czy fakt, że nie mam w akwarium grzałki nie przedłuży tego czasu? Grzałka jest dopiero zamówiona, paczka w drodze, więc nie prędzej, niż za kilka dni będzie temperatura wyższa, niż taka pokojowa. W pokoju utrzymuje się zapewne 21-23 stopnie
Zauważyłem też, że rybka, która jest na zdjęciu 2. ma takie jakby czerwone plamki na brzuchu, jakby jej pękła żyłka, czy coś. Takie 2 czy 3 ma. Coś jej jest?
Dodatkowo, zaczęła się chować się za filtr i roślinkami, siedzieć w miejscu i szybko dyszeć, a przy płetwie odbytowej ma takie małe wybrzuszenie. Na wszelki wypadek odłożyłem ją do kotnika, takiego plastikowego w akwarium. Możliwe, że to jej pierwsza ciąża i po prostu ma mniejszy miot. Potrzymam ją tam do jutra. Jak nie będzie małych, to z powrotem ją włożę do dużego.
Niepokoją mnie tylko te czerwone plamki. Czy to tylko pęknięta żyłka, jakaś ranka, czy coś poważnego? Trochę to widać na zdjęciu, które zamieściłem kilka postów wyżej - zdjęcie nr. 2.