Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 130 131 [132] 133 134 ... 154
  Drukuj  
Autor Wątek: ciąża u gupika  (Przeczytany 852248 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1965 : Czerwiec 28, 2010, 12:00:21 »

Chyba nie zabraliście tego na poważnie??? to był żart Cheesy Cheesy Wink

A tak na poważnie to ja czytałam ten wątek od deski do deski jak miałam wolny czas Smiley i szczerze powiedziawszy jest tu masło maślane - wszelkie informacje zawarte na tych kilkuset stronach można zmieścić na 2 i na pewno byłoby to czytelniejsze.
Oczywiście z drugiej strony, zamykanie nie ma wielkiego sensu bo i tak zaraz pojawi się setka nowych wątków z pytaniem "czy ta rybka już będzie rodzić?" lub "ile jej jeszcze zostało?" bo z tego co zauważyłam ludzie mają jakąś wrodzoną awersję do porównywania swoich samiczek ze zdjęciami innych użytkowników  Cool
misisia14
Nowy
*

« Odpowiedz #1966 : Czerwiec 28, 2010, 14:58:22 »

a mam jeszcze pytanie jakiego koloru samiczka ma plamkę ciążową jeśli jest to odmiana pomarańczowa gupika bo mam dwie samiczki w ciąży i ich plamy są jedna jasna a u drugiej ciemniejsza i nie wiem czy jeszcze zmienią kolor bo ta jedna jest  już okropnie gruba jakby zaraz miała rodzić i chyba ją zamknę w kotniku
a gosieks83 mam co robić z małymi więc nie chce stracić małych wole je odchować i sprzedam to trochę kasy zarobie jak wszystko porody odbiorę ponad 100zł a może nawet 200zł
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1967 : Lipiec 01, 2010, 14:59:10 »

Co się u was sprawdza jako ryba polująca na narybek gupika poza samicami gupika i skalarem? Oczywiście coś co by nie podgryzało dorosłych ryb? Smiley
glorfindel07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1968 : Lipiec 01, 2010, 15:49:12 »

żałobniczka...Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #1969 : Lipiec 01, 2010, 18:51:01 »

Co się u was sprawdza jako ryba polująca na narybek gupika poza samicami gupika i skalarem? Oczywiście coś co by nie podgryzało dorosłych ryb? Smiley

Skalar, a jak masz mnieszje akwarium to szczupieńczyk...
Do małego akwa karłowaty jak znajdziesz, ale lineatus też daję radę - parka w 60l spokojnie może być.
Tylko jak urosną to mogą małego samca gupika próbować wciągnąć.

I consider myself as a one fish wolf pack
sandstorm
Nowy
*

« Odpowiedz #1970 : Lipiec 02, 2010, 07:06:01 »

U mnie szalały rosey i black phantom tetry. Dopiero po przerzuceniu ich do większego akwa się okazało, że gupica rodzi nie 15-20 młodych, ale 80 Wink
gościu
Nowy
*

« Odpowiedz #1971 : Lipiec 04, 2010, 17:07:08 »

Mam Takie małe pytanie.
Kupiłem we wtorek 2 parki gupików(Parke Niebieskich i Parkę Czerwonych)
Jak to u gupików bywa niebieska odrazu wydawał mi się kotna.(Ma duży brzuch i na końcu brzucha,przy odbycie plamkę ciązową[tak mi się wydaje].
Więc zamknołem ją odrazu w kontiku i siedzi już tam od wtorku 29.06.2010 i nic dzis jest 04.07.2010 i dalej nic się nie urodziło.Zaqczynam się martwić pomału.

Proszę o pomoc
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1972 : Lipiec 05, 2010, 09:39:16 »

gościu po prostu za wcześnie ją wrzuciłeś do kotnika.

Wypuść do akwarium, bo rybka nie dość, że zestresowana po transporcie to w nowym akwarium, w innej wodzie i jeszcze w kotniku trzymana. Moje potrafią w stresowej sytuacji nawet poród przerwać i skończyć np za 2 dni a co dopiero taka samica narażona na kilka stresujących czynników na raz.

Jak masz jakieś rośliny w akwarium to część młodych się uchowa. Zobacz kiedy urodzi, zapisz sobie i za 4 tygodnie jak będzie kwadratowa to ją możesz do kotnika przełożyć.

Powodzenia  Good !
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1973 : Lipiec 05, 2010, 10:26:50 »

Ten wątek przypominać zaczyna wenezuelskie seriale... nie ma końca. Ciekawe jak długo jeszcze będzie się tu pisać w kółko o tym samym...

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #1974 : Lipiec 05, 2010, 11:07:32 »

gościu po prostu za wcześnie ją wrzuciłeś do kotnika.

Wypuść do akwarium, bo rybka nie dość, że zestresowana po transporcie to w nowym akwarium, w innej wodzie i jeszcze w kotniku trzymana. Moje potrafią w stresowej sytuacji nawet poród przerwać i skończyć np za 2 dni a co dopiero taka samica narażona na kilka stresujących czynników na raz.

Jest też szansa, że samica gupika będzie rodziła martwe młode - w związku z sytuacją stresową...

gościu
Nowy
*

« Odpowiedz #1975 : Lipiec 05, 2010, 12:52:57 »

Wpuściłęm rybkę do akwa tak jak mi radziliście,ale samiec zaczął ją natychmiast atakować w okolicy odbytu pyskiem co on robi może mi ktoś powiedzieć.(Chodzi o tą samicię z kotniką którą wyżej opisałem)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2010, 12:57:14 wysłane przez gościu » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #1976 : Lipiec 05, 2010, 14:03:38 »

Jakbym Ci powiedział to co mi przyszło pierwsze na myśl to bym dostał ostrzeżenie od moda Wink

Zaleca się. Generalnie trzeba mieć kilka samic i jednego samca (harem) - wówczas zaloty, które trwają permanentnie (24/7) rozkładają się na kilka samic i każda ma w miarę okresu spokoju. Inaczej samiec zamęczy Ci samicę...

gościu
Nowy
*

« Odpowiedz #1977 : Lipiec 05, 2010, 14:17:23 »

Mam 2 samice ale tylko do tej sie dobiera;/
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1978 : Lipiec 05, 2010, 17:05:42 »

Mam 2 samice ale tylko do tej sie dobiera;/

Samica jest w zaawansowanej ciąży, więc samiec stymuluje poród dziobiąc ją w brzuch (moje tak robią). Niech jej pomoże, niech urodzi w głównym bo jak ją znowu będziesz stresował kotnikiem to może się źle skończyć - za 4 tygodnie będziesz miał porody od 2 samic, więc jak odłowisz to ze 100 szt na pewno ci się uda wyhodować, więc nie martw się, ze teraz stracisz miot, albo wyławiaj małe rybki jak się urodzą i do kotnika je. Kilka sztuk ci sie na pewno uda wyłowić Smiley
kleszczusiek
Nowy
*

« Odpowiedz #1979 : Lipiec 06, 2010, 22:36:13 »

Mam takie pytanie mam akwa 25l, 2 samce gupików i 3 samice. Akwarium mam od paru miesięcy i nie wiem czemu moje gupiki nie chcą sie rozmnażać Cry? Co mam zrobić żeby moje gupiki się rozmnażały?? Jakie warunki potrzebują?

Z góry dziękuję.
Strony: 1 ... 130 131 [132] 133 134 ... 154
  Drukuj  

Skocz do: