Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 135 136 [137] 138 139 ... 154
  Drukuj  
Autor Wątek: ciąża u gupika  (Przeczytany 852143 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2040 : Wrzesień 06, 2010, 17:03:55 »

Jak się nie rusza i kuleczki są żółte to pewnie obumarła, nie do końca rozwinięta ikra. Bywa.
bezuniaroooolez
Nowy
*

« Odpowiedz #2041 : Wrzesień 06, 2010, 17:05:34 »

takie są żółtawe.... Czyli ta samiczka nie będzie już miała maluszków z tego swojego brzuszka ? Sad Trzeba czekać na następną ciążę ? Czy może jeszcze jest do odratowania ? Np zwiększyć temperaturę czy coś...
A ta druga mniejsza ten brzuszek ma taki czerwonawy i takie czarne kropki jakby w środku... Może ona chociaż urodzi małe..
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2010, 20:41:17 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2042 : Wrzesień 06, 2010, 17:18:00 »

takie są żółtawe.... Czyli ta samiczka nie będzie już miała maluszków z tego swojego brzuszka ? Sad Trzeba czekać na następną ciążę ? Czy może jeszcze jest do odratowania ? Np zwiększyć temperaturę czy coś...

Jak się urodziły niewykształcone to się już nie wykształcą, więc nie od odratowania. Nie jest jednak wykluczone, że coś w niej siedzi ponad to co wypuściła  Wink A jeśli nie to nie ma co się martwić, za 3-4 tygodnie znowu będzie rodzić.  Pamiętaj żeby nie stresować samicy niepotrzebnie (wyjmowanie, ganianie po akwarium, przenoszenie do innego akwarium, pukanie w szybkę itp) jak chcesz mieć narybek cały i zdrowy.

A ta druga mniejsza ten brzuszek ma taki czerwonawy i takie czarne kropki jakby w środku... Może ona chociaż urodzi małe..

te czarne kropki to oczy rybek. Jeśli je widać to najprawdopodobniej narybek sie rozwija i niebawem będzie rodzić Smiley
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #2043 : Wrzesień 06, 2010, 18:08:02 »

Ja gupikow nigdy nie wkladam do kotnika po pierwsze ryba sie stresuje i rodzi male pozniej, po drugie u mnie gupiki wogole w kotniku nie rodza nawet jak bym je trzymal miesiac, po trzecie jak bym mial tak wszystkie male trzymac to bym mial w akwa gupika na gupiku. Najlepiej zostawic i tak jak ktos predzej napisal, najsprytniejsze i najsilniejsze przetrwaja. Nie martw sie beda nastepne mlode  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
bezuniaroooolez
Nowy
*

« Odpowiedz #2044 : Wrzesień 06, 2010, 21:43:47 »

Bo aktualnie siedzą w kotniku które jest zainstalowane w akwarium, to mam je wypuścić z powrotem i zostawić ? Martwią mnie samce i nie wiem już co bardziej je stresuje ganiające samce które je podszczypują czy kotnik ?
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2045 : Wrzesień 07, 2010, 09:24:37 »

Masz dwie samice w jednym kotniku? To może były małe rybki ale duże zrobiły sobie z nich ucztę Good !

Ja jestem za tym żeby wypuścić samiczki. Jak chcesz żeby było im dobrze, żeby samce ich nie ganiały, stres nie dokuczał, młode się pojawiały... zadbaj o to żeby było więcej samic niż samców i zrób "gąszcz" z tyłu i/lub na bokach zbiornika, sięgający do powierzchni wody. Samice będą miały się gdzie schować, spokojnie będą rodzić, młode będą miały się gdzie schować i wszyscy będą zadowoleni Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2010, 09:38:15 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
bezuniaroooolez
Nowy
*

« Odpowiedz #2046 : Wrzesień 07, 2010, 11:50:16 »

Mam dzielony kotnik na dwie samiczki i do tego dzielony dla małych, że przez takie szparki opadają na dół, a samice się w tym nijak nie zmieszczą Smiley

Generalnie jedną wypuściłam, bo urodziła , ale same kuleczki, brzuszek jej już spadł i tyle po małych Sad
Ale druga je trzyma jeszcze i jest coraz większa : )

W tym momencie maluchy są najbezpieczniejsze w kotniku, bo nie mam zrobionego gąszczu żadnego, nie miałyby gdzie uciec..
Koniecznie chciałabym mieć małe, ale cała reszta je zje... Są żarłoczne strasznie....
W czwartek jadę na giełdę po rośliny wtedy będą miały się gdzie schować, ale to dopiero w czwartek...
Nie mam pojęcia co robić. Jestem nowa w tym temacie i boję się, że zaszkodzę mamusi i maleństwom i tak jak tamta nie urodzi rybeczek..
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #2047 : Wrzesień 07, 2010, 14:41:22 »

Tak na marginesie jeszcze (pisze to ogolnie) W kotniku moze byc tylko jedna samica, i bez samca.

250L słodkie
540L + 112L morskie
bezuniaroooolez
Nowy
*

« Odpowiedz #2048 : Wrzesień 07, 2010, 20:00:57 »

Co do kotnika nie kłócę się Smiley Jest dzielony więc uznałam, że mogą być dwie, ale po dłuższych przemysleniach, po godzinach spędzonych na forach wypuściłam rybki i  teraz są "wolne" Zobaczymy. Jeśli do czwartku jeszcze nie urodzi to dobrze, bo w czwartek jadę na giełdę po roślinki więc wsadzę coś, żeby miała swoją miejscóweczkę jak nie na teraz to na później Smiley
Smutno mi się zrobiło, że ta jedna nie urodziła już w pełni wykształconych rybeczek... Sad
kokosSsS
Nowy
*

« Odpowiedz #2049 : Wrzesień 09, 2010, 19:21:40 »

No więc mam pytanie mam samiczkę gupika z grubym brzuchem i widać na nim, czarne kropeczki (oczy małych rybek )
wszystko się zgadza z tym co było pisane na tym forum ryba jest w ciąży. Tylko zamiast czarnej plamy ma czerwoną.
ryba  siedzi w dolnym kącie kotnika dlaczego? i kiedy urodzi???
proszę o odp.  Grin
z góry dzięki.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2050 : Wrzesień 10, 2010, 09:04:00 »

Jeśli zadałeś sobie trud przeczytania części tematu to powinieneś znaleźć odpowiedź. Nawet 3-4 posty wyżej Wink
Gupiki mogą mieć plamkę w kolorze czerwonym i jest to tak samo normalne jak czarna plamka Smiley
kokosSsS
Nowy
*

« Odpowiedz #2051 : Wrzesień 10, 2010, 14:48:39 »

No ok ale dlaczego ona siedzi w dolnym rogu kotnika?Huh Huh
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 14:52:11 wysłane przez kokosSsS » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2052 : Wrzesień 10, 2010, 16:55:29 »

ryba  siedzi w dolnym kącie kotnika dlaczego?
Może tam jej wygodnie

kiedy urodzi???

bez zdjęcia ciężko stwierdzić.
Rybciacha
Nowy
*

« Odpowiedz #2053 : Wrzesień 11, 2010, 20:09:24 »

Moja samica gupika ma wielki brzuch. jest niespokojna. Szuka miejsca do schowania. Myślę że za jakieś 20 minut zacznie rodzić. Czy gdy zacznie, wyławiać małe czy zdać się na naturę i ,,przetrwają najsliniejsze"?
proszę pomóżcie, albo piszcie na GG 1810216. Wink
I czy mogę tu się chwalić i dawać zdjęcia maleństw? Wink
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #2054 : Wrzesień 11, 2010, 20:44:06 »

To jest Twoja decyzja czy je odlowisz czy nie.

Co do chwalenia sie to nie tutaj bo to jest "poradnik" i kazdy praktycznie rozmnozyl gupiki.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 ... 135 136 [137] 138 139 ... 154
  Drukuj  

Skocz do: