Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej  (Przeczytany 231994 razy)
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #180 : Sierpień 03, 2009, 17:44:08 »

Witam,
Oto jak dodałem do standardowej pokrywy wromak (akwarium 102 profil) świetlówkę T5 24W (standardowo jest 2 x 18W).
1. Świetlówka T5 24W Sylvania Grolux – 29 zł
2. Oprawka bryzgoszczelna 2 szt. – 12 zł
3. Uchwyt do świetlówki 2 szt. – 2 zł
4. Elektronika z żarówki kompaktowej 30W Polux – 21 zł
5. Kabel z włącznikiem – 12 zł

Koszty razem – 76 zł

Świetlówkę zamontowałem z przodu na samym brzegu pokrywy, na początku klapek do karmienia. Uchwyty przykręciłem pod tymi właśnie klapkami, więc żadna śrubka nie jest widoczna. Zamiast statecznika elektronicznego (najtańsze dostępne są po 40 zł + przesyłka), zastosowałem elektronikę z żarówki kompaktowej 30W, którą umieściłem w rynnie obok starego statecznika magnetycznego (weszła na styk). Jak na razie działa bez zarzutu.
Mam więc teraz następujące oświetlenie: Sylvania Grolux T5 24W, AQUA-GLO T8 20W, SUN-GLO T8 20W, łącznie 64W. Wreszcie mogę się pokusić o bardziej wymagające rośliny.

Dzięki za cenne rady.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 20:55:12 wysłane przez Stiep » Zapisane

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
razzor3
Nowy
*

« Odpowiedz #181 : Wrzesień 15, 2009, 19:05:44 »

Doczepiłem do mojej pokrywy w 54 litrach dodatkową świetlówkę 15 W i zastosowałem elektronikę ze świetlówki 20W Osram Dulux . chodziło ładnie parę minut, i następnie w układzie elektronicznym przepalił się rezystor nie mam pojęcia dlaczego Huh, wszystko podłączyłem poprawnie.
Jak ktoś ma jakiś pomysł co do przyczyny to chętnie wysłucham.
prezesso
Nowy
*

« Odpowiedz #182 : Wrzesień 23, 2009, 17:41:35 »

ja mam elektronikę z żarówki enegooszczędnej POLUX 40W (pierwsza strona drugie zdjęcie), podłączę ją do świetlówki 30W i zdam relację. A u mnie jest to konieczne, gdyż dławiki strasznie się grzeją i mało brakuje jak wpadną do akwarium przez wypalona dziurę.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25987.0 - mój baniak, zapraszam do komentowania
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #183 : Październik 07, 2009, 14:02:56 »

Witam ;p . Wydłubałem elektronikę z żarówki i  mam dylemat ;/

Z takim czymś się jeszcze nie spotkałem, więc pytam jak podłączyć Cheesy

siwkins
Nowy
*

« Odpowiedz #184 : Grudzień 12, 2009, 15:00:12 »

Witam ;p . Wydłubałem elektronikę z żarówki i  mam dylemat ;/
Z takim czymś się jeszcze nie spotkałem, więc pytam jak podłączyć Cheesy
Wystarczy zajrzeć na 1 stronę tego tematu.
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #185 : Grudzień 13, 2009, 10:55:38 »

witam, ja mam takie pytanko odnosnie jak podlaczyc pozniej cala elektronike a mianowicie mam w planach kupic 18-20W swietlowke t8 do tego oprawki bryzgoszczelne + chwytaki i wyciagnac elektronike z energooszczednej osram (na opakowaniu jest ze 20W pobiera a 100W oddaje wiec mam to traktowac jako elektronike 100watowa czy 20W?) no i w koncu pozostaje podlaczyc wszystko, zrobie wg schematu zeby podlaczyc swietlowke ale nie wiem jak zrobic zasilanie Sad mam w pokrywie oryginalnie zastosowane 1x20W t8 i chcialbym do tego sie jakos podpiac, statecznik jest tam magnetyczny raczej. Da sie podpiac zasilanie z nowej swietlowki do kabla z wlacznikiem zeby bylo na jednym kablu wszystko? dodam ze mysle podlaczyc ten kabel przed statecznik i starter od pokrywy zeby nie kolidowalo wszystko, ale nie wiem jak sie zachowa wtedy elektronika z kompaktowej zarowki... help:D

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #186 : Grudzień 14, 2009, 21:31:16 »

Taki statecznik traktujesz jak 20W (100W to tylko porównanie z ilością światła do zwykłej żarówki). Niestety statecznik z kompaktu 20W + świetlówka 20W nie dadzą tyle światła co powinny, trzeba by zastosować mocniejszy statecznik np. ~25-30W. W tej sytuacji chyba będziesz mógł traktować swoją świetlówkę 20W jak 15W (niestety to wszystko tylko domysły ponieważ wiele zależy od elektroniki).
Łukasz87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #187 : Grudzień 14, 2009, 22:51:33 »

Chciałem powiedzieć że świetlówka na tradycyjnym stateczniku pobiera 5-8W wiecej niż ma sama świetlowka mierzyłem watomierzem pobór prądu świetlówki 15W to z sieci pobierała 23W a ta sama podłączona do elektroniki z energooszczednej (elektronika 18W) pobierała 16W
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #188 : Grudzień 14, 2009, 23:24:03 »

Niestety statecznik z kompaktu 20W + świetlówka 20W nie dadzą tyle światła co powinny, trzeba by zastosować mocniejszy statecznik np. ~25-30W.
a gdybym zastosowal swietlowke 18W?;> wtedy bedzie w porzadku? bo wychodzi te 2-3W wiecej teoretycznie przy slabszej swietlowce ale czy w praktyce tak samo wyjdzie ?

Łukasz87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #189 : Grudzień 15, 2009, 17:20:16 »

http://www.allegro.pl/item850906134_zarowka_energooszczedna_23w_125w_wyprzedaz.html Smiley
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #190 : Grudzień 15, 2009, 17:32:11 »

rozumiem ze to jest pomoc w uswiadomieniu mi ze sa tanie te zarowki - tak wiem ale mam aktualnie 2 kompaktowe zarowki, jedna 20W a druga 18W i one sa z osrama, dostalem je za free z konkursu i sa mi zbedne wiec chcialbym te co mam wykorzystac dlatego pytam czy moge zastosowac 18W swietlowke i nie strace na mocy uzywajac elektroniki z 20W swietlowki ?Tongue

Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #191 : Grudzień 15, 2009, 18:12:35 »

Śmiało możesz wykorzystać elektronikę z 20W do świetlówki 18W,ja tak zrobiłem i jest wporzo,żadnej mocy nie traci   Grin

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #192 : Grudzień 16, 2009, 01:13:57 »

Śmiało możesz wykorzystać elektronikę z 20W do świetlówki 18W,ja tak zrobiłem i jest wporzo,żadnej mocy nie traci   Grin

no i znakomicie, dzieki za odpowiedz ! Cheesy

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #193 : Grudzień 18, 2009, 03:03:27 »

dzisiaj skonczylem robic elektronike pod swietlowke i uzylem 20W elektroniki do 20W swietlowki, nie zauwazylem straty w mocy, to mozliwe ze nie ma tej straty? Roll Eyes
ogolnie mialem male rajdy z tym wszystkim, podlaczylem wg schematu i wszystko ladnie fajnie swietnie bylo, dzialalo przez ponad 30minut i sluzylo mi nowe swiatlo jako pomoc przy wkladaniu swietlowki juz na konkretne miejsce etc. Jak zamontowalem pokrywe i wszystko na akwa to chyba (na 95% jestem pewny ze jednak tak) kabel zasilania nasiakl woda i zrobilem zwarcie... widok byl jak w sylwestra Cheesy ale teraz mam stracha wlaczyc na dluzej...

poprawiona instalacja dziala jak za pierwszym razem zrobiona przed zamontowaniem jej na akwarium, zero zwarc, zero spiec, nie ma iskr etc. Izolacje poprawione na jeszcze lepsza tasme izolacyjna i takie tam szmery bajery, "opakowanie" zrobilem na elektronike zeby nie chlapalo na nia i nie nabierala wilgoci, czy cos moze sie stac teraz niepozadanego skoro po prostu dziala?

nurtuje mnie glownie pytanie nastepujace: czy moze byc tak ze teraz dziala, jutro bedzie dzialalo i przez powiedzmy tydzien kolejny tez a pewnego dnia cos moze byc niepozadanego? czy jak dziala to bedzie dzialalo jesli samemu czegos nie zepsuje?

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #194 : Grudzień 23, 2009, 11:49:50 »

nie zauwazylem straty w mocy, to mozliwe ze nie ma tej straty? Roll Eyes

Zmierzyłeś to jakoś ? Porównywałeś chociaż na raz świetlówkę podpiętą pod statecznik elektroniczny i drugą pod statecznik z kompaktu ? Czy podpiąłeś tą pod kompakt i wydaje Ci się że świeci tak samo jak 30 min wcześniej ta na standardowym stateczniku ?

Dobrze rozumiem że masz elektronikę pod pokrywą  ? jeżeli to twoje opakowanie nie jest w 100% szczelne to prędzej czy później będzie jakieś zwarcie pewnie.
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: