Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej  (Przeczytany 231981 razy)
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #210 : Marzec 04, 2010, 21:40:40 »

Cholera to znaczy, że dałem za to 60 pln i będę musiał to wyrzucić?HuhHuhHuh? nie zmienia się w tym żarówki? a nie mogę jakoś w osłonę wmontować tak żeby wkręcać żarówki lub lepiej wkładać takie pinowe?

EDIT:
Przecież chyba tego rodzaju świetlówki mają w sobie układ elektroniczny (chodzi mi o te typu G23 lub jeszcze lepiej 2G11-są mocniejsze) to nie można wstawić oprawki do takiej lamy podłączyć zasilanie i będzie hulać Huh Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 22:13:57 wysłane przez Thedevil » Zapisane

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #211 : Marzec 05, 2010, 08:40:37 »

jak przyjdzie paczka to zobaczysz, ale z tego co pamiętam to na 99% jak sie spali świetlówka to jest pozamiatane, można tylko tą część gdzie jest świetlówka z kablem, a odblask z uchwytem zostaje
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 08:46:20 wysłane przez skalar76 » Zapisane
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #212 : Marzec 05, 2010, 09:33:16 »

jak przyjdzie paczka to zobaczysz, ale z tego co pamiętam to na 99% jak sie spali świetlówka to jest pozamiatane, można tylko tą część gdzie jest świetlówka z kablem, a odblask z uchwytem zostaje

nie zrozumiałem Tongue
to kabel i żarówka do wyrzucenia? a obudowa i odblask zostaje? tak? Wink
jak tak to nie jest źle. Kabel mogę uciąć potem. Następnie kupić jakąś pinową żarówkę 2G11 (mają 6000K) do tego oprawka zlutować dwa kable od zasilania i gotowe. Dobrze myślę?

edit:
Ona już przyszła i właśnie się zastanawiałem co tak ciężko złazi Tongue więc zaprzestałem bo bałem się, że złamię świetlówkę Wink
Odnośnie tego wyżej to mam jeszcze lepszy pomysł...Jeśli uda mi się zachować obudowę, kabel to mogę kupić oprawę na E27 zintegrowaną koszt 2 zł podłączyć (chyba normalnie łączy się jak np gniazdko lub kontakt Wink ) i kupić świetłówkę 20zł PHILIPS E27 18W temp. barwy 6500K chyba będzie ok. Co o tym myślisz Skalar?
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 10:11:35 wysłane przez Thedevil » Zapisane

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #213 : Marzec 05, 2010, 11:10:10 »

jest dokładnie tak jak mówisz, świetlówka i kabel out (chociaż kabel do recyclingu ), jeżeli uda Ci się zdjąć ten plastik od strony świetkówki, to w środku będzie widać żywicę (taka czarna), nie próbuj demolować całości dopóki świetkówka działa, a potem to już dowolna liczba kombinacji Smiley łącznie z tym co pisałeś
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #214 : Marzec 05, 2010, 16:46:45 »

Ok dobra tylko jeszcze jedno pytanie Wink
Ile taka świetlówka będzie świecić? rok?
Od razu wielkie dzięki Cheesy

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #215 : Marzec 05, 2010, 20:28:55 »

ile bedzie świecić to Ci nie powiem, to są kompakty rozbebeszane i wkładane w takie dziwne uchwyty, pasuje to to serii chyba economyline gdzie potem się taki moduł wymienia, oczywiście wiadomo gdzie to trzeba kupić Smiley, myśle że jak dobrze pójdzie to powinno wystarczyć na tyle ile średniej jakości świetlówka kompaktowa
beob
Nowy
*

« Odpowiedz #216 : Kwiecień 21, 2010, 10:19:35 »

Witam,

Jaki mogę zastosować termistor PTC do elektroniki z żarówki Philipsa Genie 18W. Mam wolne miejsce na płytce na to, więc dlaczego ma nie być ciepłego startu. Cheesy Świetlówka 15W
Aha czy mógłbym prosić o schemacik podłączenia 2 świetlówek każda do swojego startera, ale z 1 zasilaniem 220V.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #217 : Maj 05, 2010, 17:57:03 »

byłem dzisiaj w leroy merlin  i bardzo bylem zaskoczony widokiem swietlowek   do recyklingu  jednak nie ma tam zadnej warstwy wiec mozna wsadzic reke i wyjac  i tym oto sposobem  mozna zaoszczedzic ;d

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Riggs
Nowy
*

« Odpowiedz #218 : Maj 12, 2010, 11:43:01 »

Thedevil, w tym sprzęciku Aquaela jest świetlówka (g23 chyba), elektronika do niej i zasilający kabel zintegrowane i niewymienialne bo zalane żywica tak aby było wodoszczelne a nie tylko bryzgoszczelne. Czyli teoretycznie mógłbyś wrzucic toto do wody i nic.

Jak się uprzesz to po spaleniu świetlówki uda ci się może wydłubać elektronikę do dalszych własnoręcznych kombinacji.

A moje pytanie jest takie, czy elektroniką z kompaktu da się zasilić świetlówkę 2G11 lub G23 ewentualnie? W jaki sposób trzebaby podłączać? Czy wystarczy na 2g11 popatrzeć jak na T5 wygiętą w "U"?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #219 : Maj 12, 2010, 11:49:39 »

A moje pytanie jest takie, czy elektroniką z kompaktu da się zasilić świetlówkę 2G11 lub G23 ewentualnie? W jaki sposób trzebaby podłączać? Czy wystarczy na 2g11 popatrzeć jak na T5 wygiętą w "U"?

Nie, gdyz jak sama nazwa wskazuje jest to świetlówka zintegrowana czyli częśc elektroniki juz posiada (starter). Potrzeba ci tylko do tego dławika (statecznik konwencjonalny)

Riggs
Nowy
*

« Odpowiedz #220 : Maj 12, 2010, 12:45:20 »

Z tego co widzę naocznie, bo mam przed sobą pokrywę do akwarium, to do świetlówy 2g11 jest podłączony wielki i ciężki tradycyjny statecznik oraz właśnie konwencjonalny starter. Na logikę by wychodziło że skoro jest osobno to nie będzie drugiego w świetlówce...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #221 : Maj 12, 2010, 13:17:52 »

Wiesz co nie bedę się sprzeczał. Kiedyś jak pytałem znajomego jak podłączyć świetlówkę zintegrowaną powiedział mi, że tylko statecznik bo reszta jest właśnie w świetlówce. Może ten dodatkowy statecznik jest zbędny ale w niczym nie przeszkadza ...

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #222 : Maj 12, 2010, 13:29:18 »

seboo ma racje do g23 nie podłączysz popatrz na styki po nich nawet widać że są tylko 2
ale jak poszukasz widziałem gdzies philopsy z 4 stykami a w kształcie g23

Riggs
Nowy
*

« Odpowiedz #223 : Maj 12, 2010, 13:33:00 »

Aaaa i tu różnica. Do G23 może rzeczywiście trzeba tylko dławik. Bo 2G11 jest kompletnie niezintegrowana. No jeszcze będę pytał i eksperymentował. O wynikach oczywiście am znać:)
guma_g
Nowy
*

« Odpowiedz #224 : Maj 18, 2010, 09:34:54 »

Witam

4 dni temu po przeczytaniu całego wątku dołożyłem do pokrywy 20W Świetlówkę Hagena na elektronice od kompaktu 40W Poluxa i chodzi całkiem fajnie nic się nie pali:)
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: