Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej  (Przeczytany 231891 razy)
mizgard
Nowy
*

« Odpowiedz #105 : Grudzień 13, 2007, 14:05:59 »

spróbuje z tą 18W elektroniką mam ją prawie darmo więc mała strata.. jeśli sie spali to założe tą 23W  Dam znać jak to wyglada gdy przetestuję.
romcio
Nowy
*

« Odpowiedz #106 : Grudzień 14, 2007, 18:43:15 »

franta do dwóch świetlówek 8w czyli razem będzie 16w musisz dać elektronikę z żarówki 18w nawet do 20w (ja osobiście wybrałbym 20w) tylko raczej firmowe, polecam philipsa są w dobrej cenie i masz pewność ze to co jest napisane to jest Smiley
mizgard 18w może być za cienko, na akwarystyka.com.pl czytałem ze gość nie rozbujał 8w świetlówki elektroniką z 9w żarówy dlatego możesz mieć rozbłysk a później wszystko zgaśnie

convenienter naturae vivere
franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #107 : Grudzień 15, 2007, 12:38:46 »

, na akwarystyka.com.pl czytałem ze gość nie rozbujał 8w świetlówki elektroniką z 9w żarówy dlatego możesz mieć rozbłysk a później wszystko zgaśnie

A mi działa na 9W elektronice PHILIPS 8W świetlówka Cheesy
Pozdrawiam
romcio
Nowy
*

« Odpowiedz #108 : Grudzień 15, 2007, 12:44:50 »

tak jak było napisane na samym początku postu od 10-20% więcej musi być, także mieścisz się Smiley

riczis
Nowy
*

« Odpowiedz #109 : Grudzień 24, 2007, 14:26:02 »

Witam

Bardzo chcialem podziękować autorowi tegoż tematu SEBASTIANOWI.
Wczoraj dołożyłem świetlówkę 8W uzywając elektroniki z żarówki energooszczędnej 11W. Wszystko działa w najlepszym porządku Smiley i roślinki są zadowolone Smiley

POzdrawiam
riczis

WESOŁYCH ŚWIĄT !!
lisekx
Zainteresowany
**

GG 5974127

« Odpowiedz #110 : Styczeń 05, 2008, 22:56:24 »

witam

potestowałem trochę układów i sprawa wygląda tak (świetlówki 15w T8) :

świetlówki Narva daylight nr 1 (używana rok) i nr 2 nowa są na stateczniku elektronicznym Philipsa
świetlówka Narva 760 daylight nowa nr 3 jest na elektronice z kompakta 18W

świetlówka nr 4 Narva 760 daylight  nowa jest na stateczniku oryginalnym z obudowy wromak czyli magnetycznym
świetlówka nr 5 Narva 760 daylight  nowa jest na elektronice z kompakta 20w philipsa

moim zdaniem elektronika z kompakta świetnie nadaje sie do uzupełnienia oświetlenia, podam na swoim przykładzie obudowa 60x30 wejdą 3 świetlówki i dwie możemy podłączyć na stateczniku elektronicznym a trzecia świetlówkę możemy podłączyć na elektronice z kompakta i tym sposobem pozbywamy sie statecznika magnetycznego który służy raczej jako dodatkowa grzałka Wink

p.s. nic sie nie pali nic nie mruga nie ma zwarć itd
zapomniałem dopisać że te dwa zdjęcia zrobiono dwoma różnymi aparatami i proszę ich ze sobą nie porównywać

pozdrawiam

Chyba jednak będę musiał zrezygnować z tych elektronicznych przeróbek i zakupić statecznik elektroniczny, bo po co kupowałem świetlówki Hagena (sun-glo i aqua-glo) skoro teraz i tak nie świecą tak jak powinny... Undecided

P.S Jaki byście polecili statecznik elektroniczny dla trzech świetlówek, każda 15W ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2008, 22:58:30 wysłane przez lisekx » Zapisane
romcio
Nowy
*

« Odpowiedz #111 : Styczeń 06, 2008, 11:33:10 »

tak jak napisałem bo 3x15w statecznika nie dostaniesz, a tu masz statecznik który stosuje:

http://www.aqua-terra.pl/?p=productsMore&iProduct=71

i jako trzeci możesz dać elektronikę z kompakta
ostatnio dołożyłem do siebie jeszcze 1x8w t5 Smiley i to chyba max co można wycisnąć z obudowy 60x30, w sumie to na wiosnę będę robił obudowę z spienionego PCV Smiley a tą postaram sie sprzedać Smiley

« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 11:39:57 wysłane przez romcio » Zapisane

hunk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #112 : Styczeń 11, 2008, 18:28:06 »

Witam
mam pewien problem zelektroniką 20 W do 2x8w t5 sun-glo. A więc juz druga elektronika zjarała mi sie Sad chwilke poświeciło i coś trzasneło i poszedł dymek i lipa. a dodam ze dwa inne tej samej firmy dobrze mi działają w 2x8w aqua-glo i drugi 2x8w philips/640. Coś zle robie ?? :/ miał ktoś taki problem ??

"Albo rybka, albo pipka. Jak powiedział Hamlet"
hunk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #113 : Styczeń 19, 2008, 23:40:18 »

jakby ktoś chciał podłączyć dwie świetlówki pod jedna elektronikę to wrzucam schemat:

jeżeli zastosujecie takie podłączenie do T5 ow to wam zjara elektronike :/ ja podłączyłem 4 ukłądy i kązy poszeł z dymem po paru minutach

romcio
Nowy
*

« Odpowiedz #114 : Styczeń 20, 2008, 01:03:13 »

z ciebie taki elektronik jak z koziej dupy trąba Wink jutro zapodam linka gdzie podłączałem z kolesiem taki układ i chodzi do dziś Smiley może wpierw zapisz sie na kurs z eskk Wink a później rób doktorat Wink z mataczenia Smiley

http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?p=429436#post429436

i nie siej chłopie zamętu na forum, a jak ci coś nie pasi to sie nie odzywaj u tego kolesia wszystko działa nie ma zwarć, boki właśnie są zrobione na elektronice z kompakta i podłączone szeregowo, a tak nawaisem mówiąc to idź w poniedziałek synku do szkoły i zapytaj sie pani od fizyki jak wygląda podłączenie szeregowe

http://picasaweb.google.pl/burzynski/Akwarium
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 10:28:35 wysłane przez romcio » Zapisane

hunk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #115 : Styczeń 20, 2008, 11:40:26 »

z ciebie taki elektronik jak z koziej dupy trąba Wink jutro zapodam linka gdzie podłączałem z kolesiem taki układ i chodzi do dziś Smiley może wpierw zapisz sie na kurs z eskk Wink a później rób doktorat Wink z mataczenia Smiley

http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?p=429436#post429436

i nie siej chłopie zamętu na forum, a jak ci coś nie pasi to sie nie odzywaj u tego kolesia wszystko działa nie ma zwarć, boki właśnie są zrobione na elektronice z kompakta i podłączone szeregowo, a tak nawaisem mówiąc to idź w poniedziałek synku do szkoły i zapytaj sie pani od fizyki jak wygląda podłączenie szeregowe

http://picasaweb.google.pl/burzynski/Akwarium

chłopie napisałem to co widziałem na własne oczy. jeden układ działa bez problemu ale na 2x8w philips 650 a na T5 sie jarały (elektronika  20W philipsy lub  no name). Więc synku niezgywaj mądrali i może napisz co robiłem zle WIELKI ELEKTRONIKU Afro

romcio
Nowy
*

« Odpowiedz #116 : Styczeń 20, 2008, 11:55:18 »

to jak masz coś do powiedzenia to mnie nie cytuj, a wróżka nie jestem i nie potrafię z fusów czarować żeby powiedzieć co zrobiłeś nie tak, a jak masz obiekcie co do tego schematu to zapytaj kolesia do którego dostałeś linka, a nie mnie tu będziesz wodę mącił   Shocked  zacząłeś od dupy strony i teraz chcesz wyładować swoja agresje  papa nie ładnie, policz do 10 i zacznij jeszcze raz

pieerx
Nowy
*

« Odpowiedz #117 : Styczeń 20, 2008, 13:04:32 »

jakby ktoś chciał podłączyć dwie świetlówki pod jedna elektronikę to wrzucam schemat:

jeżeli zastosujecie takie podłączenie do T5 ow to wam zjara elektronike :/ ja podłączyłem 4 ukłądy i kązy poszeł z dymem po paru minutach

Widocznie coś źle podłączyłeś, u mnie takie układy działają na świetlówkach T5 i T4 od dłuższego czasu bezproblemowo.
ONIK
Nowy
*

« Odpowiedz #118 : Styczeń 21, 2008, 19:31:10 »

- zmniejszenie zużycia prądu o ok 20-30%

Od czego można zmniejszyć zużycie prądu?

Od zwykłych żarówek czy jarzeniówek z standartowymi dławikami.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #119 : Styczeń 21, 2008, 19:36:56 »

Chętnie bym odpowiedział ale nie rozumiem pytania  Undecided

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: