mizgard
Nowy
|
|
« Odpowiedz #105 : Grudzień 13, 2007, 14:05:59 » |
|
spróbuje z tą 18W elektroniką mam ją prawie darmo więc mała strata.. jeśli sie spali to założe tą 23W Dam znać jak to wyglada gdy przetestuję.
|
|
|
|
|
|
|
romcio
Nowy
|
|
« Odpowiedz #106 : Grudzień 14, 2007, 18:43:15 » |
|
franta do dwóch świetlówek 8w czyli razem będzie 16w musisz dać elektronikę z żarówki 18w nawet do 20w (ja osobiście wybrałbym 20w) tylko raczej firmowe, polecam philipsa są w dobrej cenie i masz pewność ze to co jest napisane to jest mizgard 18w może być za cienko, na akwarystyka.com.pl czytałem ze gość nie rozbujał 8w świetlówki elektroniką z 9w żarówy dlatego możesz mieć rozbłysk a później wszystko zgaśnie
|
|
|
|
convenienter naturae vivere
|
|
|
franta
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #107 : Grudzień 15, 2007, 12:38:46 » |
|
, na akwarystyka.com.pl czytałem ze gość nie rozbujał 8w świetlówki elektroniką z 9w żarówy dlatego możesz mieć rozbłysk a później wszystko zgaśnie
A mi działa na 9W elektronice PHILIPS 8W świetlówka Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
romcio
Nowy
|
|
« Odpowiedz #108 : Grudzień 15, 2007, 12:44:50 » |
|
tak jak było napisane na samym początku postu od 10-20% więcej musi być, także mieścisz się
|
|
|
|
|
|
|
riczis
Nowy
|
|
« Odpowiedz #109 : Grudzień 24, 2007, 14:26:02 » |
|
Witam Bardzo chcialem podziękować autorowi tegoż tematu SEBASTIANOWI. Wczoraj dołożyłem świetlówkę 8W uzywając elektroniki z żarówki energooszczędnej 11W. Wszystko działa w najlepszym porządku i roślinki są zadowolone POzdrawiam riczis WESOŁYCH ŚWIĄT !!
|
|
|
|
|
|
|
lisekx
Zainteresowany
GG 5974127
|
|
« Odpowiedz #110 : Styczeń 05, 2008, 22:56:24 » |
|
witam
potestowałem trochę układów i sprawa wygląda tak (świetlówki 15w T8) :
świetlówki Narva daylight nr 1 (używana rok) i nr 2 nowa są na stateczniku elektronicznym Philipsa świetlówka Narva 760 daylight nowa nr 3 jest na elektronice z kompakta 18Wświetlówka nr 4 Narva 760 daylight nowa jest na stateczniku oryginalnym z obudowy wromak czyli magnetycznym świetlówka nr 5 Narva 760 daylight nowa jest na elektronice z kompakta 20w philipsamoim zdaniem elektronika z kompakta świetnie nadaje sie do uzupełnienia oświetlenia, podam na swoim przykładzie obudowa 60x30 wejdą 3 świetlówki i dwie możemy podłączyć na stateczniku elektronicznym a trzecia świetlówkę możemy podłączyć na elektronice z kompakta i tym sposobem pozbywamy sie statecznika magnetycznego który służy raczej jako dodatkowa grzałka p.s. nic sie nie pali nic nie mruga nie ma zwarć itd zapomniałem dopisać że te dwa zdjęcia zrobiono dwoma różnymi aparatami i proszę ich ze sobą nie porównywać pozdrawiam Chyba jednak będę musiał zrezygnować z tych elektronicznych przeróbek i zakupić statecznik elektroniczny, bo po co kupowałem świetlówki Hagena (sun-glo i aqua-glo) skoro teraz i tak nie świecą tak jak powinny... P.S Jaki byście polecili statecznik elektroniczny dla trzech świetlówek, każda 15W ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2008, 22:58:30 wysłane przez lisekx »
|
|
|
|
|
romcio
Nowy
|
|
« Odpowiedz #111 : Styczeń 06, 2008, 11:33:10 » |
|
tak jak napisałem bo 3x15w statecznika nie dostaniesz, a tu masz statecznik który stosuje: http://www.aqua-terra.pl/?p=productsMore&iProduct=71i jako trzeci możesz dać elektronikę z kompakta ostatnio dołożyłem do siebie jeszcze 1x8w t5 i to chyba max co można wycisnąć z obudowy 60x30, w sumie to na wiosnę będę robił obudowę z spienionego PCV a tą postaram sie sprzedać
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 11:39:57 wysłane przez romcio »
|
|
|
|
|
hunk
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #112 : Styczeń 11, 2008, 18:28:06 » |
|
Witam mam pewien problem zelektroniką 20 W do 2x8w t5 sun-glo. A więc juz druga elektronika zjarała mi sie chwilke poświeciło i coś trzasneło i poszedł dymek i lipa. a dodam ze dwa inne tej samej firmy dobrze mi działają w 2x8w aqua-glo i drugi 2x8w philips/640. Coś zle robie ?? :/ miał ktoś taki problem ??
|
|
|
|
"Albo rybka, albo pipka. Jak powiedział Hamlet"
|
|
|
hunk
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #113 : Styczeń 19, 2008, 23:40:18 » |
|
jakby ktoś chciał podłączyć dwie świetlówki pod jedna elektronikę to wrzucam schemat: jeżeli zastosujecie takie podłączenie do T5 ow to wam zjara elektronike :/ ja podłączyłem 4 ukłądy i kązy poszeł z dymem po paru minutach
|
|
|
|
|
|
|
romcio
Nowy
|
|
« Odpowiedz #114 : Styczeń 20, 2008, 01:03:13 » |
|
z ciebie taki elektronik jak z koziej dupy trąba jutro zapodam linka gdzie podłączałem z kolesiem taki układ i chodzi do dziś może wpierw zapisz sie na kurs z eskk a później rób doktorat z mataczenia http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?p=429436#post429436i nie siej chłopie zamętu na forum, a jak ci coś nie pasi to sie nie odzywaj u tego kolesia wszystko działa nie ma zwarć, boki właśnie są zrobione na elektronice z kompakta i podłączone szeregowo, a tak nawaisem mówiąc to idź w poniedziałek synku do szkoły i zapytaj sie pani od fizyki jak wygląda podłączenie szeregowe http://picasaweb.google.pl/burzynski/Akwarium
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 10:28:35 wysłane przez romcio »
|
|
|
|
|
hunk
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #115 : Styczeń 20, 2008, 11:40:26 » |
|
z ciebie taki elektronik jak z koziej dupy trąba jutro zapodam linka gdzie podłączałem z kolesiem taki układ i chodzi do dziś może wpierw zapisz sie na kurs z eskk a później rób doktorat z mataczenia http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?p=429436#post429436i nie siej chłopie zamętu na forum, a jak ci coś nie pasi to sie nie odzywaj u tego kolesia wszystko działa nie ma zwarć, boki właśnie są zrobione na elektronice z kompakta i podłączone szeregowo, a tak nawaisem mówiąc to idź w poniedziałek synku do szkoły i zapytaj sie pani od fizyki jak wygląda podłączenie szeregowe http://picasaweb.google.pl/burzynski/Akwariumchłopie napisałem to co widziałem na własne oczy. jeden układ działa bez problemu ale na 2x8w philips 650 a na T5 sie jarały (elektronika 20W philipsy lub no name). Więc synku niezgywaj mądrali i może napisz co robiłem zle WIELKI ELEKTRONIKU
|
|
|
|
|
|
|
romcio
Nowy
|
|
« Odpowiedz #116 : Styczeń 20, 2008, 11:55:18 » |
|
to jak masz coś do powiedzenia to mnie nie cytuj, a wróżka nie jestem i nie potrafię z fusów czarować żeby powiedzieć co zrobiłeś nie tak, a jak masz obiekcie co do tego schematu to zapytaj kolesia do którego dostałeś linka, a nie mnie tu będziesz wodę mącił zacząłeś od dupy strony i teraz chcesz wyładować swoja agresje nie ładnie, policz do 10 i zacznij jeszcze raz
|
|
|
|
|
|
|
pieerx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #117 : Styczeń 20, 2008, 13:04:32 » |
|
jakby ktoś chciał podłączyć dwie świetlówki pod jedna elektronikę to wrzucam schemat: jeżeli zastosujecie takie podłączenie do T5 ow to wam zjara elektronike :/ ja podłączyłem 4 ukłądy i kązy poszeł z dymem po paru minutach Widocznie coś źle podłączyłeś, u mnie takie układy działają na świetlówkach T5 i T4 od dłuższego czasu bezproblemowo.
|
|
|
|
|
|
|
ONIK
Nowy
|
|
« Odpowiedz #118 : Styczeń 21, 2008, 19:31:10 » |
|
- zmniejszenie zużycia prądu o ok 20-30%
Od czego można zmniejszyć zużycie prądu?
Od zwykłych żarówek czy jarzeniówek z standartowymi dławikami.
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #119 : Styczeń 21, 2008, 19:36:56 » |
|