Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #135 : Lipiec 06, 2008, 21:20:02 » |
|
mam 15W świetlówke czy pod nią z żarówy energooszczędnej ma być 18W ??to urządzenie co na zdjeciach
Bez problemu możesz wykorzystać elektronikę z 18W żarówki do 15W świetlówki, taka jest zalecana. Mam pytanie jeśli chciałabym świetlówki 30W i mogłabym do nich podłączyć 40W żarówkę energooszczędna? czy to za duża różnica mocy, niestety 30paro żarówek nie ma i jeśli podłącze to ile prądu będzie mi brała?
Nie bardzo rozumie pytanie, na miejsce świetlówek chcesz dać żarówki energoszczędne czy do świetlówek dodać więcej światła ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2008, 21:27:46 wysłane przez Sebastian »
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #136 : Lipiec 06, 2008, 23:25:01 » |
|
chodziło mi o wykorzystanie tego środka z 40W żarówki energooszczędnej do podłączenia świetlówki 30W. Tylko czy to nie jest zbyt duża różnica mocy.
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #137 : Lipiec 06, 2008, 23:39:24 » |
|
Najlepiej stosować o 10% wiekszą moc elektroniki, większa będzie skracać żywotność świetlówki. U ciebie będzie 33% większa, wg mnie za dużo.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #138 : Lipiec 07, 2008, 09:56:44 » |
|
Tylko ze przeglądałam moce żarówek energooszczędnych i nie ma żadnej która by miała 30kilka mocy, albo wtedy 20 ileś albo już 40W. Ja chciałam do akwarium 200l podłączyć 3 świetlówki 30W. A mam jeszcze pytanie. Skoro w akwarium jest żwirek i do tego tez nie napełnia sie po brzegi akwarium woda, jeszcze odjąć grubość szkła. Mi np wyszło około 140l wody nie 200l to mimo wszstko muszę mieć te 100W?
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
Coonts
Nowy
60x30x30, 54L, ?x Neolamprologus multifasciatus
|
|
« Odpowiedz #139 : Lipiec 29, 2008, 20:12:44 » |
|
Witam. Niedawno zepsuł mi się zapłonnik w pokrywie firmy "Akwa-Rynkar" (60x30cm 1x15W). Przeczytałem w instrukcji użytkowania, że elementów świetlnych gwarancja nie obejmuje... Wystarczyło kupić zapłonnik (ok 5zł). Ale w tzw. międzyczasie poszukałem troszkę na forum i znalazłem powyższy opis Sebastiana. Zachęcony zaletami tego rozwiązania kupiłem w Praktikerze najtańszą świetlówkę energooszczędną jaką znalazłem (18W za 6zł). Po wymontowaniu elektroniki okazało się, że ma wyjścia jak na zdjęciu Nr7. Szybkie lutowanie i działa:-) Przy okazji okazało się że pozbyłem się z pokrywy statecznika który ważył chyba z 0,5kg... Sebastian dzięki za świetny patent!
Pozdrawiam Tomek
|
|
|
|
|
|
|
tkucz
Nowy
|
|
« Odpowiedz #140 : Lipiec 30, 2008, 16:39:09 » |
|
jedzą elektronikę można wykożystaćdo2 świetlówek:)) łącząc 2 świetlówki z jednej strony razem a drugie końce do elektroniki mam świetlówki długości 60 cm chyba 30W na 9W . Jak chciałem na tej 9 podłączyć 40W nic nie działało
|
|
|
|
|
|
|
sarco
Nowy
|
|
« Odpowiedz #141 : Październik 25, 2008, 18:44:22 » |
|
Witam, Czy elektronika z 30W kompakta nadaje się jeszcze do 24W świetlówki? Nigdzie nie mogę znaleźć 27-28 W kompaktów :/
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #142 : Październik 27, 2008, 15:03:34 » |
|
Powinno działać. Ja mam 13W na 18 albo nawet 20W elektronice. Gdzieś czytałem/słyszałem że elektronika z żarówki musi być silniejsza.
|
|
|
|
|
|
|
wania24
Nowy
każdy dzień jest jak chwila więc kożystaj ile się
|
|
« Odpowiedz #143 : Październik 27, 2008, 17:43:52 » |
|
Hm czy da się dwa układy podłączyć np: 2x20w z żarówek energooszczędnych na jedną świetlówkę t5 39W ??
|
|
|
|
|
|
|
tomas2610
Stały użytkownik
Posiadam akwarium 60L :P
|
|
« Odpowiedz #144 : Listopad 12, 2008, 20:38:20 » |
|
http://i33.tinypic.com/epn0oi.jpgmój problem i pytanie zapisałem na zdjeciu Jak cos bedzie nie jasne opisze normalnie na forum nie ważne już sie dowiedziałem
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2008, 23:09:41 wysłane przez tomas2610 »
|
|
|
|
|
sarco
Nowy
|
|
« Odpowiedz #145 : Listopad 14, 2008, 09:09:18 » |
|
Powinno działać. Ja mam 13W na 18 albo nawet 20W elektronice. Gdzieś czytałem/słyszałem że elektronika z żarówki musi być silniejsza.
Elektronika 30W, świetlówka 24W- i nie działa. Wszystko poprawnie połączone, zaizolowane :/ E: A jednak działa- jedna z bryzgoszczelnych oprawek okazała się na tyle szczelna, że nie było styku między gniazdem a pinami świetlówki
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2008, 10:28:49 wysłane przez sarco »
|
|
|
|
|
tomas2610
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #146 : Listopad 14, 2008, 16:46:10 » |
|
Siema: kupiłem kompakt żarówke e-o... 18W do świetlówki 15W. O to efekt: KLIKgórna jest podłaczona pod statecznik dolna natomiast jest pod elektronike z kompaktu może mi ktoś powiedziec czemu ona tak słabo świeci??? kupiłem kompakt firmy Apollo za 6 zł w hurtowni elektrycznej
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #147 : Listopad 14, 2008, 21:09:25 » |
|
Siema: kupiłem kompakt żarówke e-o... 18W do świetlówki 15W...... .....może mi ktoś powiedziec czemu ona tak słabo świeci??? kupiłem kompakt firmy Apollo za 6 zł w hurtowni elektrycznej
Sam sobie odpowiedziałeś. Kompakt za 6 zł a więc i elektronika lipna. A an pudełku można napisać wszystko...
|
|
|
|
|
|
|
tomas2610
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #148 : Listopad 14, 2008, 22:28:40 » |
|
czyli to wina elektroniki, wszystko jasne jak na razie zrobiłem x2/1x15 na statecznikach + 8W na elektronice z kompaktu. E-O do niej kupiłem za 12 zł i świeci pięknie o to fota jak przerobiłem oswietlenie w pokrywie Robiłem na oko bez linijki http://i38.tinypic.com/2j127uu.jpghttp://i35.tinypic.com/2mg1t9g.jpghttp://i36.tinypic.com/23lkxvn.jpg => w pierwszym pudełku są 2 stateczniki 1x15/natomiast w drugim jest elektronika z kompaktu(jest tam duzo miejsca i zostanie wypełnione ;] ) http://i34.tinypic.com/2hquhx2.jpg = po prawej kompakt 11W do świetlówki 8W => różni sie elektronika jak widać ale nie sądziłem ze to aż tak wpłynie na jakość światła(tu przestroga dla początkujacych) po lewej kompakt 18W do świetlówki 15W = Myśle ze dopiąłem swego i roślinki przestaną gnić Oczywiscie to co jest na wierzchu z kabli a raczej wszystko pójdzie do szuflady poniżej akwaEDIT czy tą elektronike którą zakupiłem za 6zł mogę wykorzystać np: do 8W swieltówki skoro taka lipna to raczej powinna pasowac a zarazem działać pod 8W świetlówką pytam bo chcę dodac jeszcze jedną swietlówkę ale taką na noc która świeci w kolorze niebieskim Witam ponownie zakupiłem kompakt PHILIPSA i na moje świeci tak samo moze troche lepiej od kompaktu za 6 zika (elektronika) Za kompakt philipsa dałem 16 zł i nadal swieci gorzej od statecznika
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2008, 22:30:31 wysłane przez tomas2610 »
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #149 : Listopad 27, 2008, 13:26:59 » |
|
Dużo czytałem o tym wykorzystaniu slektroniki z żarówki kompaktowej i nie jest to chyba tak różowo. Gdyby to było takie proste - to robiliby przecież do świetlówek t5 i t8 dawaliby właśnie takie małe rozwiązania z kompaktów - odpowiednio dobrane, a jednak stosuje się cięższe, większe i droższe stateczniki elektroniczne lub starsze konwencjonalne. Korzyści z pierwszego postu: "Nie jest to nic trudnego, a korzyści z takiego rozwiązania jest wiele, np :
- zmniejszenie zużycia prądu o ok 20-30% - wydłużenie trwałości świetlówki - płynność włączania i świecenia (brak efektu migotania) - brak starterów (zapłonników) - małe rozmiary układu - cena"
nie są takie oczywiste. Nie do końca zgadzam się z:
- zmniejszenie zużycia prądu o ok. 20-30% - to zależy od elektorniki w kompakcie jeśli się weźmie mocniejszą (o większej mocy) - to i zużycie energii będzie większe. - wydłużenie trwałości świetlówki - no skoro się jej zapoda większą moc z elektroniki z kompaktowei żarówki - to żywotność żarówki napewno nie wzrośnie, tylko się skróci. W akwarystyce nie ma to tak wielkiego znaczenia - bo raz na rok powinno się świetlówkę i tak wymienić... a z drugiej strony, na stateczniku elektronicznym z prawdziwego zarzenia będzie lepiej świecić po kilku miesiacach.
Wszystko tak naprawdę jest kwestią loteri i przypadkowości przy zakupie żarówki kompaktowej. Ja się na tym nie znam, ale z tego co czytałem na elektrodzie - to tam ludzie ingerują dodatkowo w samą elektronikę żarówki kompaktowej, poprawiają conieco - ale wniosek jest jeden - albo świetlówka będzie świeciła długo ale słabiej, albo krócej ale normanie.
|
|
|
|
|
|
|
|