baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #225 : Maj 18, 2010, 11:22:37 » |
|
Pomysł nie zbyt trafny za duża różnica mocy będzie chodzić ale krótko, Może zakończyć się pęknięciem świetlówki więc lepiej dać elektronikę z mniejszej wystarczy z 24W nie są jeszcze takie drogie jak te większe. Co do firmy Polux to wyczytałem nawet chyba w tym wątku, że są kiepskie moze dlatego świeci z tą 20W bo elektronika może mieć mniej np.30W a nie 40W jak w opisie.
|
|
|
|
|
|
|
guma_g
Nowy
|
|
« Odpowiedz #226 : Maj 18, 2010, 11:46:52 » |
|
Pomysł nie zbyt trafny za duża różnica mocy będzie chodzić ale krótko, Może zakończyć się pęknięciem świetlówki więc lepiej dać elektronikę z mniejszej wystarczy z 24W nie są jeszcze takie drogie jak te większe. Co do firmy Polux to wyczytałem nawet chyba w tym wątku, że są kiepskie moze dlatego świeci z tą 20W bo elektronika może mieć mniej np.30W a nie 40W jak w opisie.
Montując zestaw właśnie liczyłem na to ze ta elektronika będzie słabsza odpukać na razie sie sprawdza:)
|
|
|
|
|
|
|
Norbert90
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #227 : Sierpień 14, 2010, 12:18:23 » |
|
Mam pytanie czy elektronika z kompaktu Poluxa 12W będzie odpowiednia do świetlówki 8W ?? Pytam ponieważ nie wiem czy Polux nie zaniża mocy podanej na opakowaniu ?? Wogóle to polecacie coś takiego ??
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
nowa przygoda z krewetkarium
|
|
« Odpowiedz #228 : Sierpień 24, 2010, 08:48:03 » |
|
sadze ze spokojnie mozesz taka elektronike uzyc
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|
Martinez75
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #230 : Sierpień 24, 2010, 18:26:55 » |
|
IMHO lepsza byłaby elektronika ze świetlówki 18w, gdyż elektronika o wyższej mocy mogłaby skrócić żywotność świetlówki.
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
nowa przygoda z krewetkarium
|
|
« Odpowiedz #231 : Sierpień 26, 2010, 15:48:07 » |
|
a nawet by to zrobila, na pewno by skrocila zywotnosc swietlowki. Ale to tez jest juz gdzies w tym temacie napisane fajnie
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik
I`m the last one
|
|
« Odpowiedz #232 : Sierpień 26, 2010, 18:47:46 » |
|
Na pierwszej stronie tego wątku macie jak byk napisane, że elektronika winna być większej mocy niż świetlówka, np. do 18w świetlówki - elektronika z 21w żarówki energooszczędnej. Ludzie jak Wy czytacie, te wątki
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
moroboro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #233 : Wrzesień 03, 2010, 08:41:52 » |
|
Na pierwszej stronie tego wątku macie jak byk napisane, że elektronika winna być większej mocy niż świetlówka, np. do 18w świetlówki - elektronika z 21w żarówki energooszczędnej. Ludzie jak Wy czytacie, te wątki w związku z powyższym jeszcze 1 pytanie: czy można z dobrym skutkiem połączyć elektronikę z żarówki ze świetlówką typu T5?
|
|
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #234 : Wrzesień 03, 2010, 11:32:39 » |
|
Na pierwszej stronie tego wątku macie jak byk napisane, że elektronika winna być większej mocy niż świetlówka, np. do 18w świetlówki - elektronika z 21w żarówki energooszczędnej. Ludzie jak Wy czytacie, te wątki w związku z powyższym jeszcze 1 pytanie: czy można z dobrym skutkiem połączyć elektronikę z żarówki ze świetlówką typu T5? Można z powodzeniem mam zastosowaną elektronikę ze żarówki ActiveJet 24 W do świtlówki T5 21 W
|
|
|
|
|
|
|
moroboro
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #235 : Wrzesień 03, 2010, 16:29:37 » |
|
dziękuję za info, pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Regor
Nowy
|
|
« Odpowiedz #236 : Wrzesień 20, 2010, 22:06:48 » |
|
Sebastian dobry pomysl z elektronika z kompaktówki, przypadkowo trafilem na te forum i zaczalem z ciekawosci je czytac. Mam niestandardowe akwarium i nie dostane pokrywy, oswietlalem poczatkowo żarówką kompaktową niestety o barwie 2700K i wyglad byl koszmarny. Dzieki temu artykułowi zmienilem oswietlenie na świetlówke 20w Aquaglo a elektronika to 22w, oprawek bryzgoszczelnych nie moglem dostać to dorobilem wtyki z zasilania od HDD, dobrze zaizolowalem koszulką poczym oblalem to silikonem akwarystycznym, dzieki temu mam zdejmowane oprawki, jako odblysnik kupilem blachy do pieczenia, koszt wszystkiego ok 45zl, a efekt poprostu brak słów!!
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #237 : Listopad 14, 2010, 16:24:46 » |
|
robil juz ktos 2x t5 8W pod jedna elektronike z zarowki kompaktowej? bo mam zamiar w najblizszej przyszlosci dorzucic wlasnie 2x t5 8W i zalezy mi na miejscu i wygodzie a niewatpliwie taka opcja jest wygodna i oszczedza miejsce. jak ktos tak robil to jaki jest schemat podlaczania oprawek?
Odświeżam ten topik, bo też jestem ciekawy, czy można podłączyć 2 świetlówki 15W pod jedną elektronikę z kompaktu 30W??? Już wiem...Ano nie można...szkoda...
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 09:17:00 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Szef
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #238 : Styczeń 23, 2011, 07:49:27 » |
|
Ja rowniez mam pytanie Przeczytalem caly watek ale nigdzie sie nie doszukalem czy do tej elektroniki pasuja swietlowki T5 czy T8 Chciałbym zalozyc swietlówke T8 18W - 20W Philips 865 pod elektronike Philips 23w Czy to dobre zestawienie ??
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #239 : Styczeń 23, 2011, 09:16:26 » |
|
Ja rowniez mam pytanie Przeczytalem caly watek ale nigdzie sie nie doszukalem czy do tej elektroniki pasuja swietlowki T5 czy T8 Chciałbym zalozyc swietlówke T8 18W - 20W Philips 865 pod elektronike Philips 23w Czy to dobre zestawienie ??
I T5 i T8 będą pasowały Twoja T8 18W na bebechach z żarówki 23 W to wprost idealne rozwiązanie. Jak nie będzieszwiedział jak podłączyc to pisz śmiało - pomogę.
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|