Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej  (Przeczytany 231986 razy)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #240 : Styczeń 23, 2011, 09:23:06 »

Wyprzedziłeś mnie badrass dodam tylko, że do T5 w technologii HO podłączał bym elektronikę ale taką z lepszych kompaktów, które mają podgrzewanie elektrod (mają napisane na pudełku 10 lub 12 years life) bo jednak te świetlówki nie lubią startu na zimno.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #241 : Styczeń 23, 2011, 09:28:22 »

Wyprzedziłeś mnie badrass dodam tylko, że do T5 w technologii HO podłączał bym elektronikę ale taką z lepszych kompaktów, które mają podgrzewanie elektrod (mają napisane na pudełku 10 lub 12 years life) bo jednak te świetlówki nie lubią startu na zimno.
No masz rację.
Ja kupiłem w Biedronce 3 kompakty 30W w promocji po 11 zł tylko po to, żeby zamontować u siebie 3x18W w wersji elektronicznej.
I powiem Ci, że jak narazie ładnie świecą.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #242 : Styczeń 23, 2011, 15:46:08 »

Wielkie dzieki za podpowiedzi
Dzis jade do practikera szukac swietlowki kompaktowej i innych duperszmitow do mojej przerabianej pokrywy
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #243 : Styczeń 24, 2011, 22:12:42 »

Świetlowka kompaktowa Osram 24W

w celu podlaczenia do niej swietlowki philips 865 T8 18W
Świetlowka kompaktowa została rozebrana.
Tak wygladają bebeszki

Z rysunku wnioskuje ze kable od swietlowki nalezy wlutowac w ten sam sbosob jak bylo to polaczone w swietlowce kompaktowej
Na jedna strone liczac od dolu piny 1,2 na druga 3,4 tak jak zaznaczyl to sebastian

Prosze zwrocic uwage ze na plytce znajduje sie oznaczenie 23W a nie jak na opakowaniu 24W

Tu wrzucam fotki jak rozebralem swietlowke

Jak tylko dojda oprawki bryzgoszczelne uaktualnie posta o wyniki Smiley

Mam jeszcze pytanie w jaki sposob umiescic elektronike w obudowie ?? Mam standardowa obudowe Wromak zamierzam otworzyc ja od gory i umiescic tam elektronike w jakims pojemniku plastikowym po plynie Co o tym myslicie ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 22:27:15 wysłane przez Szef » Zapisane
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #244 : Styczeń 24, 2011, 23:06:09 »

mozesz, chociaz nie jest zlym rozwiazaniem umiescic gdzies na polce, czy gdziekolwiek zwyczajnie polozone/ukryte Wink byle by nie mialo dostepu do wilgoci/wody i jest spokoj

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #245 : Styczeń 24, 2011, 23:18:26 »

Proponował bym to jednak wsadzic do oryginalnego korytka przyklejając np. na silikon akwarystyczny ( tylko poczekaj aż wyschnie klej zanim odpalisz). Bebik nie ma pewności czy na takiej elektronice mogą występowac zbyt długie przewody czy nie wpłynie to na zmniejszenie np. skuteczności świetlnej tej elektroniki. Co do oznaczenia to zapewne jest 23W a na opakowaniu pisze pewnie" made in china" chodziaż kompakt firmy Osram wg mnie ta firma coraz bardziej dziadzieje i robi buble. Myślą, że nikt nie zagląda do takich żarówek czy co?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2011, 23:50:27 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #246 : Styczeń 25, 2011, 08:26:00 »

baniakmaniak
Tak tez zrobie Wrzuce to do korytka obudowy w jakims powiedzmy opakowaniu plastikowym
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #247 : Styczeń 25, 2011, 08:51:55 »

Wyprowadzone kabelki najlepiej jest łączyć za pomocą kostki z oprawkami bryzgoszczelnymi i przewodem zasilającym.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #248 : Styczeń 25, 2011, 08:59:17 »

Raczej myslalem o zrobieniu otworow w korytku obudowy i przeciagniecie kabli tak zeby ich nie laczyc Powstale dziury zaleje silikonem akwarystycznym
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #249 : Styczeń 25, 2011, 09:12:30 »

Zle mnie zrozumiałeś chodziło mi o to aby do tego pudełeczka podłączyć za pomocą kostki już w środku korytka tak aby w razie nie wiem wymiany oprawki nie lutować znowu tych kabelków.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #250 : Styczeń 25, 2011, 09:15:35 »

a no jasne Smiley Smiley
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #251 : Styczeń 29, 2011, 09:58:28 »

Witam. Wczoraj rozbebeszyłem żarówkę ELECTRONIC ENERGY SAVER 21W. Ku mojemu zdziwieniu kabelki oba zasilające są koloru czerwonego. Wiem tylko tyle, że jeden - ten dłuższy idzie do tego cynowego czubka a drugi do gwinu. Może moje pytanie jest trywialne ale nie mam pewności który to plus a który minus. Wydaje mi się, że do czubka idzie plus Smiley Moje drugie pytanie - czy ta elektronika nadaje się do świetlówek T5?
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #252 : Styczeń 29, 2011, 10:32:40 »

Obojętnie jak podłączasz, elektronika jest przecież zasilana prądem przemiennym.

Bez urazy ale jeśli tego nie wiesz, to uważaj z tymi eksperymentami bo sobie świetlówki popalisz albo jeszcze coś gorszego.

czy ta elektronika nadaje się do świetlówek T5?

Nadaje się, do t5 o mocy  15 lub 18 W

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2011, 10:34:37 wysłane przez tomes » Zapisane

wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #253 : Styczeń 29, 2011, 10:42:37 »

Dzięki za szybką odpowiedz. Świetlówek mam koło 60 sztuk więc nie martwię się jak jakąś spalę Cheesy Do prądu będę podłączał w okularach  ochronnych żeby oczu nie stracić Cheesy A i dzięki za troskę. Pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #254 : Styczeń 29, 2011, 13:30:31 »

bardziej bym sie bał ze cie prąd kopnie, to nie spawanie by sie okulary przydały  Grin

co do długich kabelków to mam na jednym kompakcie dość długie z 60 cm i wszystko działa normalnie, w moim subiektywnym odczuciu nie ma żadnego spadku mocy
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: