to ja sie pochwale co udalo mi sie osiagnac dzieki Waszym radom
Chcialem dolozyc jeszcze jednej świetlówki T8 18W 865 Philips na elektronice ze swietlowki kompaktowej.
W tym celu kupiłem
Świetlowke kompaktowa Osram 24W z cieplym startem ( napis na pudełku 10 lat gwarancji )
Tak wygladają bebeszki
kable od swietlowki nalezy wlutowac w ten sam sposób jak bylo to polaczone w swietlowce kompaktowej
Na jedna strone liczac od dolu piny 1,2 na druga 3,4 tak jak zaznaczyl to sebastian w innym wątku
Prosze zwrocic uwage ze na plytce znajduje sie oznaczenie 23W a nie jak na opakowaniu 24W
Tu wrzucam fotki jak rozebralem swietlowke
Do tego potrzebne nam dwie oprawki bryzgoszczelne np
http://allegro.pl/oprawka-bryzgoszczelna-do-swietlowki-t8-266-i1409969968.htmlsilikon akwarystyczny i jesli posiadamy pistolet na wklady klejowe
Oprawki docinamy na wysokość tak aby nie wyszły nam zbyt blisko wody i przyklejamy za pomocą silikonu następnie ciągniemy od nich kabelki i przeciagamy do srodka korytka Ja posłużyłem się tu wiertarką i wiertłem 8mm Całość łapiemy punktowo do oprawy klejem termicznym a nastepnie zasmarowujemy silikonem.
Nastepnie w odpowiedniej kolejności lączymy z elektronika z kompaktu.
Ja elektronike pozostawilem w oryginalnej obudowie swietlowki która zaślepiłem jakąs plastikowa zatyczka a wychodzace kabelki uszczelniłem do okoła klejem termicznym po czym polaczylem wszystko kostkami elektrycznymi .
Zasilanie tego ukladziku mozna połaczyc z zasilaniem statecznika lub zrobic to na oddzielnym kablu w celu sterowania jedna swietlowka.
Na swietlowkach pozakladalem jeszcze odblysniki
A oto efekt