Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Wykorzystanie elektroniki z żarówki kompaktowej  (Przeczytany 231943 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #255 : Styczeń 29, 2011, 19:06:47 »

Czy wie ktoś co powoduje że świetlówka podłączona do starego kompaktu świeci jak plazma tzn pojawiają się jasne smugi poruszające się wzdłuż świetlówki Shocked  coś źle podłaczyłem?
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #256 : Styczeń 29, 2011, 19:30:38 »

Ja miałem taki efekt na elektronice z kompaktów,, ale tylko zaraz po włączeniu do zasilania, potem" plazmoteka " Wink mijała i rura świeciłą normalnie.

Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków w trwałości poszczególnych elementów.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #257 : Styczeń 29, 2011, 19:40:15 »

u mnie też już minęło, ciekawe dlaczego tak sie dzieje  Huh na dławikach magnetycznych i elektronice przy t5 nigdy tego nie zaobserwowałem
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #258 : Styczeń 29, 2011, 19:55:15 »

ja sobie to tłumaczyłem tym, że do świetlówek 18 W wykorzystywałem elektronikę też 18 W

jednak czy właśnie takie zestawienie miało wpływ na te smugi, to nie wiem tak do końca

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #259 : Styczeń 29, 2011, 20:00:10 »

może to rzeczywiście za słaba elektronika, tez mam na 18 podłączoną rurę 18 watową
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #260 : Styczeń 30, 2011, 09:44:54 »

Dokładnie elektronika tej samej mocy jest trochę za słaba a smugi powstają tylko podczas nagrzewania się świetlówki gdy jest nagrzana smugi snikają. Są żarówki zwłaszcza te droższe ( co na opakowaniu pisze 10 life i więcej), które posiadają podgrzewanie elektrod i na takiej elektronice efekt ten nie występuje nawet przy użyciu elektroniki tej samej mocy co świetlówka.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #261 : Styczeń 30, 2011, 17:35:11 »

baniakmaniak czy może to sie odbić na zywotności świetlówki ? nie zalezy mi na tym by mocno swieciła bo to tylko niebieskofioletowe doswietlenie.. ktore nie najlepiej wyglada ale szkoda mi nowej swietlówki   Tongue
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #262 : Styczeń 30, 2011, 20:18:32 »

Dzis po calym dniu testow stwierdzam ze z powodzeniem zaadaptowalem elektronike z kompakta 24 W (23W) Osram do swietlowki t8 18W Philips
Byc moze jutro podrzucę  fotorelacje
U mnie w/w zjawisko jak u kolegi Pethro nie wystepuje ale elektronika z tego co widze ma cieply start
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #263 : Styczeń 30, 2011, 20:42:28 »

bardziej bym sie bał ze cie prąd kopnie, to nie spawanie by sie okulary przydały  Grin

Okulary będą po to aby przy eksplozji rury szkło nie dostało się do oczu Cheesy Jutro idę do splepu i pytam się o jakieś zużyte kompakty Cheesy
Jak nie będzie jakiś 30W to nie montuję 28t5 tylko  18 t8 pod elektronikę z 21W kompaktu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 20:44:02 wysłane przez wisnia0384 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #264 : Styczeń 30, 2011, 21:21:32 »

baniakmaniak czy może to sie odbić na zywotności świetlówki ? nie zalezy mi na tym by mocno swieciła bo to tylko niebieskofioletowe doswietlenie.. ktore nie najlepiej wyglada ale szkoda mi nowej swietlówki   Tongue

Może i tak ale chyba to jest mniej szkodliwe niż odpalanie na statecznikach magnetycznych na których zanim się zapali świetlówka to mruga ze 3 lub więcej razy. Dopóki nie występują czarne plamy na brzegach świetlówki nie ma się czym przejmowac podobny efekt mam teraz w garażu przy domu gdy odpalam oświetlenie na mrozie zwykłą belkę 2x 36W w T8 na magnetycznym też to zjawisko występuje świetlówki świecą się tam już ze 4 lata więc raczej nie jest to szkodliwe.

bardziej bym sie bał ze cie prąd kopnie, to nie spawanie by sie okulary przydały  Grin

Okulary będą po to aby przy eksplozji rury szkło nie dostało się do oczu Cheesy Jutro idę do splepu i pytam się o jakieś zużyte kompakty Cheesy
Jak nie będzie jakiś 30W to nie montuję 28t5 tylko  18 t8 pod elektronikę z 21W kompaktu

Do świetlówki T8 28W (115cm to jednak długa rura) lepiej dac elektronikę z 32W przy 30W jak testowałem też występowało zjawisko falowania światła. Ta druga opcja z 18W jest lepsza.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 21:27:11 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #265 : Styczeń 30, 2011, 22:38:38 »

baniakmaniak dzieki za info, musze jednak poszukać czegoś mocniejszego bo te mruganie mnie denerwuje  Wściekły
wisnia0384
Nowy
*

« Odpowiedz #266 : Luty 02, 2011, 15:47:17 »

Dzisiaj zamatowałem układ z żarówki kompaktowej 23W do rury 18W. Wdzystko pięknie działa Smiley Świetlóweczka zapala się ekspresowo a scalak się nie grzeje. W poniedziałek wyszedłem na żebry po sklepach Cheesy Chciałem znaleść żarówkę kompaktową 30W
Sprzedawcy wykazywali się wielką ochotą pozbycia się żąrówek ale żaden nie znalazł nic powyżej 21W Cry
Jak jednemu zaproponowałem browara za taką żarówę to z 15 minut buszował po magazynie Cheesy
W calym wielkim Chełmie Wink nie znalazłem świetlówki T5 28w ani T8 25W. Z resztą okazało się, żę na internecie bzdury piszą - 74 cm Smiley Z bolcami miała 76 z groszami . Baniakmaniak miał rację Good !
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #267 : Luty 02, 2011, 22:18:03 »

to ja sie pochwale co udalo mi sie osiagnac dzieki Waszym radom

Chcialem dolozyc  jeszcze jednej świetlówki T8 18W 865 Philips na elektronice ze swietlowki kompaktowej.
W tym celu kupiłem

Świetlowke kompaktowa Osram 24W z cieplym startem ( napis na pudełku 10 lat gwarancji ) 

Tak wygladają bebeszki

kable od swietlowki nalezy wlutowac w ten sam sposób jak bylo to polaczone w swietlowce kompaktowej
Na jedna strone liczac od dolu piny 1,2 na druga 3,4 tak jak zaznaczyl to sebastian w innym wątku

Prosze zwrocic uwage ze na plytce znajduje sie oznaczenie 23W a nie jak na opakowaniu 24W

Tu wrzucam fotki jak rozebralem swietlowke

Do tego potrzebne nam dwie oprawki bryzgoszczelne np
http://allegro.pl/oprawka-bryzgoszczelna-do-swietlowki-t8-266-i1409969968.html

silikon akwarystyczny i jesli posiadamy pistolet na wklady klejowe

Oprawki docinamy na wysokość tak aby nie wyszły nam zbyt blisko wody i przyklejamy za pomocą silikonu następnie ciągniemy od nich kabelki i przeciagamy do srodka korytka Ja posłużyłem się tu wiertarką i wiertłem 8mm Całość łapiemy punktowo do oprawy klejem termicznym a nastepnie zasmarowujemy silikonem.
Nastepnie w odpowiedniej kolejności lączymy z elektronika z kompaktu.
Ja elektronike pozostawilem w oryginalnej obudowie swietlowki która zaślepiłem jakąs plastikowa zatyczka a wychodzace kabelki uszczelniłem do okoła klejem termicznym po czym polaczylem wszystko kostkami elektrycznymi .

Zasilanie tego ukladziku mozna połaczyc z zasilaniem statecznika lub zrobic to na oddzielnym kablu w celu sterowania jedna swietlowka.

Na swietlowkach pozakladalem jeszcze odblysniki
A oto efekt

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #268 : Luty 02, 2011, 23:08:45 »

Dobra robota, oprawki nie musiał byś docinac jak byś miał te bryzgoszczelne z gumowym kołnierzem

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
HUNCO
Nowy
*

« Odpowiedz #269 : Luty 03, 2011, 22:14:33 »

Również chciałem dołożyć sobie 1 świetlówkę 18W. Zakupiłem świetlówkę liniową OSRAM 18W a do tego świetlówkę kompaktową OSRAM 21W żeby skorzystać z elektroniki... Niestety próżny mój trud bo świetlówka nie odpala... Angry Obchodziłem się z kompaktem bardzo ostrożnie, podłączyłem wszystko jak na schemacie i niestety nie świeci... Kumpel elektronik sprawdził co się dało sprawdzić(diody, połączenie na ścieżce) i wszystko niby OK ale zapłonu nie ma... Świetlówka liniowa jest na 100% sprawna, niestety nie sprawdziłem kompaktu po zakupie a przed rozbiórką(nówka z hurtowni więc uznałem, że na 100% sprawna) ale kumpel sprawdzał elektronikę więc powinno działać a nie działa... Jakieś sugestie co mogło pójść nie tak? Nie wiem czy ryzykować i kupić kolejny taki kompakt Huh
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: