Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rośliny w akwa 54 litry??  (Przeczytany 2781 razy)
AqBazyl
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 11, 2006, 14:45:49 »

Jakie polecacie rośliny do akwarium 54 litry ze świetlówką 15W+ odbłyśnik. Chodzi mi o coś taniego i łatwo dostępnego. W akwa będzie stado neonów i jakieś tam otoski bądź kosiarki... Chodzi o to żeby rośliny nie były zbytnio wymagające i żeby nie były to jakieś kolosy..
DZIĘKI ZA INFO

Akwarium- oaza spokoju....

NIENAWIDZĘ SPAM`u
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2006, 14:49:38 »

ja miałem w takim akwarium , trawke, moczarke kanadyjską i kabomby i jakoś to rosło normalnie!Jeżeli stworzysz dobre warunki to bedzie ok:)

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2006, 15:55:48 »

kosiarki w tym akwa odpadaja, ale otoski jak najbardziej :!: z roslin to najrozniejsze kryptokoryny i valisnerie :!: ja mam tez gigantee i jestem zadowolony Cheesy ladnie sie jej liscie klada na powierzchni dajac troszeczke cienia Cheesy

8317910

zuza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 11, 2006, 18:38:56 »

ja polecam żabienice i kryptokorony są mało wymagające i ładnie wyglądają moczarka tez jest ok na poczatek akurat ja to mam i fajnie roślnie moczarka jak szalona żabienica mniej Smiley

p.s czy to możliwe ze skalary mogą sie uczepić jednej rośliny i pożreć ja doszczetnie mimo tego ze wrzuca sie im spiruline??? :idea:  :idea:  :idea:

112L ---- MOJ rybek--!!!!!--fotka--!!!!
3-ramirezy
2-skalary żaglowce
1- prętnik
2-mieczyki
4-otoski
11-neonów czerwonych
zbrojnik niebieski , synodontis , krewetka
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2006, 14:58:54 »

Czekam jeszcze z niecierpliwością na wypowiedz Sebastiana. Myślę o zwartkach, anubiasach, jakąś trawkę, mech jawajski, moczrkę jakąś. Tylko nie wiem czy poradzi sobie z nimi moje oświetlenie...akwarium jest dosć stare i teraz zamierzam je wskrzesić małym kosztem żeby postawić w aneksie...jedyny koszt oprócz roślin i ryb to świetlówka bo stara już ledwo świeci...

NIENAWIDZĘ SPAM`u
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2006, 15:26:47 »

przy takim oświetleniu poradzą sobie paprotki wszelkiego rodzaju - np. Microsorum pteropus . jeśli akwarium jest nie wysokie to lepiej zamiast vallisnerii zwykłej posadź V. asiatica- ma skręcające się liście i nie rośnie taka długa, Anubias nana najlepiej rośnie na jakimś korzeniu lub kamieniu przywiązany żyłką lub nitką lnianą. trawy kupowane do akwariów w sklepach przeważnie pochodzą z terenów bagiennych i mają duże zapotrzebowanie na CO2 i światło- lepsze są kryptokoryny a Cryptocoryna parva ma wygląd zbliżony do traw i mniejsze wymagania.
co do moczarki to jeśli się dobrze przyjmie to będzie szybko rosła i musiałbyś nawet dwa razy w tygodniu ją uszczykiwać. jest najlepsza do usuwania azotanów i natleniania wody ale w dobrych warunkach rośnie za szybko jak dla mnie.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2006, 16:12:59 »

Czuję się wywołany do to tablicy  Cheesy  Jest już trochę informacji na temat mało wymagających roślin, dlatego wstrzymywałem się z wypowiedzią.
Do w/w mógłbys dołozyć coś z takich roslin jak:

Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna)
Limnophila sessiliflora (Limnofila bezszypułkowa)
Microsorum pteropus 'Windelov'  - przymocować do jakiego korzenia
Hygrophila corymbosa 'stricta' (Nadwódka tajlandzka, szerokolistna)

Mógłbyś również rozważyć dołożenie jeszcze jednej świetlówki, wtedy bedziesz miał większy wybór.

385 l - dyskowce
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2006, 22:00:47 »

Wielkie dzięki za pomoc. Co do świetlówki to moze rozważę taką możliwość..a i jeszcze pytanie a raczej dwa..
1. mech jawajski dobrze będzie się sprawować w takich warunkach?
2. liście dębu...suszone czy jakie? Mam na działce takie, które całą jesień i zimę pod śniegiem lub w jakichś zakamarkach leżały..nadają się one? Oprócz gotowania w soli jak je spreparować?

Dzięki za odpowiedzi

NIENAWIDZĘ SPAM`u
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2006, 22:18:13 »

Mech nie ma duzych wymagań, powinien u ciebie rosnąć ( chyba że coś go zje :wink:  ) Co do lisci to powinno się zbierać je jesienią, po zimie to trudno powiedzieć czy czegoś do akwa nie przywleczesz, dla pewności może dobrze wygotuj.

385 l - dyskowce
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 12, 2006, 23:03:43 »

WIELKIE DZIĘKI!!!
Z liśćmi poczekam do jesieni- większy wybór będzie...
Na chwilę obecną uważam temat za wyczerpany i dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
POZDRAWIAM

NIENAWIDZĘ SPAM`u
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 15, 2006, 10:26:48 »

Ja mam 64l i mam 3 żabieńce i 3 jakgdyby doniczki ludwig (kupilem 3 doniczki Wink )
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 15, 2006, 12:39:28 »

to jak masz je w doniczkach z ta wata co je sprzedaja to je lepiej zstamtad wyjmij bo zmarnujesz tylko rosline !! dzieki tej wacie rosliny trzymaja sie mocno w doniczkach ale po jakims czasie gnija im korzenie i mozesz juz ja sobie wyrzucic !! te doniczki sa tylko po to zeby latwiej bylo przechowywac rosliny a nie je w nich sadzic !!

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: