Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ppm i mg/l  (Przeczytany 13541 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Kwiecień 13, 2006, 15:11:35 »

No własnie. Jak maja sie do siebie ppm (to dla mnie zupełnie bajkowa jednostka :wink: ) i mg/l. Jak można (o ile wogóle można) przeliczać jedne na drugie ??

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2006, 17:11:26 »

Dla gazów można to w prosty sposób obliczyć, w przypadku cieczy jest to bardziej skomplikowane i zależne od gęstości, ale przyjmując że gestość wody kranowej jest równa 1g/cm3 to ppm = mg/l

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 17:29:09 »

no prosze jakie to proste Wink

Mam jeszcze jedno pytanko. Jak sporządzam sobie np roztwór K2SO4 to jak długo mozna go przechowywać ? Bo nie wiem czy zrobić sobie od razu więcej, czy robic tylko tyle ile zużyję np w tygodniu.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 17:57:34 »

to ja sie spytam tez o potas. mam nawóz z potasem i na pudełku pisze skład: K2O- 30%, MgO- 10%, SO3- 42 % wszystko rozpuszczalne w wodzie. czy stosunki wagowe są dobre i czy można taką mieszankę bez obaw wrzucić do akwarium?- po rozpuszczeniu w wodzie oczywiście :wink: .
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2006, 18:13:50 »

Wcześniej rozrabiałem potas tak aby wystarczał na ok 2 m-ce (przy tym w prosty sposób podnosił zawartość do odpowiedniego stężenia), później zacząłem podawać jednorazowo, tzn rozpuszczałem określoną ilość K2SO4 w 0.5 l wody i wlewałem do baniaczka z wodą do podmiany. Myślę że okres 2 m-czny jest wystarczający, może nawet i dłużej, ale trzeba pamietać że potas ma ograniczoną rozpuszczalność i nie uda się zrobić roztworu o dużym stężeniu.

Kafarski, wg "holendrów" proporcja K:Mg powinna wynosić 2:1, w twoim nawozie jest 3:1 ale myślę że to nie jest aż tak znacząca różnica, martwi mnie co innego - duża ilość tlenku siarki, wg mnie to to o dużo za dużo.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2006, 18:26:00 »

jak sie to ma do rozpuszczania K2SO4 .czy po rozpuszczeniu tlenku potasu i trójtlenku siarki stosunek ich nie jest taki sam jak w K2SO4.  nigdzie nie mogłem znaleźć takich informacji a samego siarczanu potasu nie mogę dostać. dziwi mnie że SO3 jest w nawozie bo z wodą tworzy kwas siarkowy czyli kwaśne deszcze.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2006, 21:04:48 »

Na forum SRWiA jest wątek w którym Bartek podaje przykład że przy stosoawaniu dwóch siarczanów MgSO4 i K2SO4 już zaczyna występować nadmiar siarki. Jak znajdę to wrzucę linka, chyba że znajdę gdzieś w swoich dokumentach.

385 l - dyskowce
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2006, 12:24:31 »

Tak na prawdę, ppm-y mogą być tylko przeliczane z wielkości o tych samych jednostkach. Inaczej nie byłyby wielkością bezwymiarową. Czyli dla mieszanin najczęściej 1ppm=1mg/kg. Dla roztworów wodnych to w zasadzie bez znaczenia, czy przyjmiemy litr czy kilogram o ile nie obracamy silnie stężonymi roztworami i analityczną dokładnością.

Tańczący z rybkami
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2006, 12:55:07 »

Nikt nie podał co wogóle oznacza ppm. Mianowicie dla tych, którzy nie wiedzą "part per million" co łatwo sobie przetłumaczyć na polski. Istnieje też ppb "part per billion" i ppt czyli "part per trillion". W języku polskim określa się czasami ppt jako "per thousand".
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 14, 2006, 16:25:43 »

Cytat: Alex
Nikt nie podał co wogóle oznacza ppm. Mianowicie dla tych, którzy nie wiedzą "parts per million" co łatwo sobie przetłumaczyć na polski.

Pytanie nie dotyczyło co oznacza ppm  Wink a dla bardziej wnikliwych jest przecież Google, poza tym jak podałes definicję w j. angielskim to należało również podać w polskim, nie każdy ma słownik  Wink Istotnym faktem jest to że w tym przypadku ppm = mg/l i zamiast okreslać np zawartość CO2 25mg/l wystarczy napisać 25 ppm. Co do pozostałych dwóch jednostek to nie są powszechnie wykorzystywane w akwarystyce.

Kafarski oto link do wypowiedzi Bartka (u ciebie nie bedzie x 4 tylko x 3 ale mimo tego trochę tej siarki będzie):

http://www.holenderskie.home.pl/forum/viewtopic.php?t=88&highlight=mgco3&sid=f1966c28a6a3f1d791b29efc6865f671

Ps.
ppm (parts per million - części na milion)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2006, 16:33:18 wysłane przez Sebastian » Zapisane

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: