Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Heterenthera - pomocy!?  (Przeczytany 1837 razy)
OsciBosci
Nowy
*

« : Kwiecień 13, 2006, 18:57:12 »

Otoz Heterenthera wyrosła mi tak ze 3/4 wysokosci(50cm) zajmuja korzenie(kłaki) i wyglada to ohydnie. Liscie znajduja sie jedynie w gornej czesci, tuz przy powierzchni. Wlasnie lecze akwa i co mam z nia zrobic. Zalaczam zdjecia tych korzenii...

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2006, 19:17:43 »

ja bym wyrwał chwasta dawno i zostawił z dwa trzy pędy od góry i wsadził je w dno :wink: .
OsciBosci
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 19:24:22 »

Czyli moge zrobic tak ze wyrwe cala rosline przy te na gorze zeby liscie byly i zasadzil?? Czy jest jakies okreslone miejsce gdzie musze przyciac zeby roslina odrosła??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 19:27:55 »

obetnij tak żeby były najładniejsze liście na gorze i trochę korzeni i wsadź to w dno.jak masz kilka czubków to będą ładne krzaczki.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2006, 21:10:15 »

Podaj jakieś informacje o akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/viewtopic.php?t=4354  Heterenthera nie powinna tak wyglądać, czegoś musi jej brakować. U mnie rosła pieknie, od podłoża aż pod lustro wody, nie gubiąc liści, oprócz tego z co 2 tygodnie otrzymywałem pół wiadra roslin z przycinki. Raz na miesiąc sadziłem ją od nowa (spsób opisany przez kolegów).

385 l - dyskowce
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2006, 11:43:57 »

napisz lepiej jakiemasz oswietlenie w akwa i czym nawozisz bo to ze rosna tylko przy powierzchni to wina zbyt slabego oswietlenia, a takie korzenie to brak mikro i makroelementow !! roslina proboje przez wieksza ilosc korzeni i ich wielkosc wylapac jak najwieksza ilosc tych substancji !!

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2006, 12:35:09 »

IMO za mało światła. Dlatego roślina gubi dolne liście. A korzenie przybyszowe u hetery są normalne. Zetnij ładne czubki i zasadź w podłożu - resztę wywal.

OsciBosci
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2006, 13:06:22 »

Coz watpie aby przyczyna tego bylo slabe oswietlenie. Mam 240L i 160W oswietlenie. Nawozilem jakims syfem Nutrafin Plant Gro. W wiekszosci roslin zaczynaja mi odrastac boczne korzenie: Ludwiga, Heterenthera, Lileopsis...Teraz kolega tutaj z forum polecil mi zrobic tak: 2 dni calkowitych ciemnosci + 3 dni calkowitych ciemnosci z 50% podmiana wody. Polecil tak ponewaz mam teaz straszne glony. Po tym cyklu zamierzam kupic potrzebne testy jak NO3, Fe itp.( pH i kH juz mam). Wtedy zaczne leczyc porzadnie akwa i kupie odpowiednie nawozy. TYmczasoem wyrwalem Heterenthere i przycialem. Wsadzilem jedynie najladniejsze lodygi( z 7).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: