Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: JAK zejść z 8 PH na 6  (Przeczytany 2243 razy)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« : Kwiecień 27, 2006, 16:23:48 »

PRzygotowywuje wode do rozrodu neonów i mam wode o PH 8 i chciałbym ją zakwasić na 6, Pojemność tego akwarium to 5 litrów, ile mam podmienić wody o PH 8 wodą destylowaną żeby uzyskać 6PH? nie stać mnie jeszcze na miernik PH:( Doradźcie mniej wiecej!żeby było koło 6PH

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2006, 16:51:48 »

Żeby zmieniac wartość pH musisz mieć test, pH jest zależne od kilku czynników i nie można ogólnie powiedziec ile wody masz podmienić. Ważna jeszcze jest TWW i przynajmniej na ta twardość musiz mieć test.

385 l - dyskowce
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 27, 2006, 16:53:11 »

wodę mam miekką, to napewno ponieważ mam ze studni swojej!I była badana. wyszło że jest miękka!Ale mniej wiecej powiedz ile byś dolał?0,5 litra wody destylowanej?

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2006, 17:22:01 »

Znalazłem taki oto wzór na obliczenie twardości wody

x=[a(b-c)]/(c-1)

x - ilosc wody zmiękczonej
a - pojemnosc akwa (czyli woda do której dolewasz)
b - tawrdosc przed zmiekczeniem
c - zadana twardosc wody

A co do obniżenia pH spróbuj podłączyć bimbrownie na jakiś czas (u mnie dziala)
Jako że woda destylowana jest kwaśna to po prostu dolewaj i mierz pH otrzymanej "mieszanki"

P.S.
Hmm dziwne to 8 pH przy miękkiej wodzie  Undecided
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2006, 17:23:51 wysłane przez Seboos » Zapisane

bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2006, 18:21:23 »

tylko że ja nie mam czym zmieżyć PH:(

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 27, 2006, 20:16:48 »

No to ciężka sprawa. Niestety ale musisz się wybrać do sklepu po testy jeśli chcesz sama zmiękczać, obniżać pH itp itd, w pierwszej kolejności pH (ofc) dobrze było by też na TWW (kH) i TWO (gh). Na oko to nic sie nie zrobi (Ponoć na oko to chłop w szpitalu umarł  Grin)
Sorki, że głupio pytam ... skąd wiesz jakie masz parametry (pH) skoro nie masz testów Huh

bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2006, 13:31:12 »

Bo kiedyś mi zmierzył kolega!Ale już bede miał testy niedługo:)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: