Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podstawowe właściwości chemiczne wody
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Podstawowe właściwości chemiczne wody  (Przeczytany 314294 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 20, 2008, 12:56:13 »

Myślę, że powinieneś zacząć od sprawdzenia jakie masz twardości wody w akwarium ...

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 20, 2008, 12:58:13 »

TWW - 8 stopni, TWO - 13 stopni

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 20, 2008, 13:02:50 »

Ja bym nie kombinowal i nie mieszal tylko wlal czyste RO. Powinny twardości spaść a za tym pH.

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 20, 2008, 13:05:07 »

Mam destylowaną, ale jest podobna co do wlasciwosci jak RO, tak? No ale Seboos ... nie bedzie jakiegos szoku dla obsady? A jesli juz wlać to ile na podmiane?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 20, 2008, 13:07:57 »

IMHO jeśli wlejesz 10-20% RO nie powinno się nic stać. To tak, jakby popadał większy deszcz Smiley U mnie się sprawdziło (nawet większe podmiany) i nic złego się nie stało.

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 20, 2008, 13:12:01 »

Czyli powiedzmy jak na 100L wleje 15L destylowanej, to powinno byc ok? No dobra bede probował. A po podmianie, badać PH i twardosci od razu, czy niech sobie popracuje ta woda?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 20, 2008, 13:14:54 »

Będzie ok Smiley Niech woda trochę "popracuje" Smiley IMHO jeśli to RO to i tak już zapewne ma pH 7.0 (tylko świeża woda RO ma bardzo kwaśną wodę - póżniej się wyrównuje)

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 20, 2008, 13:17:43 »

Ok, dam znac jak to wyszlo. Dzieki Sebastian  za taką ozywioną i natychmiastową reakcje Wink IMHO Cheesy nie poradziłbym sobie bez ciebie Cool

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 20, 2008, 13:19:38 »

Dzieki Sebastian  za taką ozywioną i natychmiastową reakcje Wink

Nie ma sprawy Smiley Nudzi mi się w pracy dzisiaj to i szybko odpowiadam  Cheesy ale ciiii ....

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 20, 2008, 13:20:54 »

Nie bede kapował, spokojnie Cool pozdrawiam

Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #55 : Sierpień 05, 2008, 20:22:30 »

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Od kilku miesięcy śledzę różne informacje na temat akwarystyki. Od dwóch tygodnio mam dwa akwaria 25 oraz 60 l). Dokupiłem 25 ponieważ obsada troszkę mi się zwiększyła i bałem się o przerybienie - jeszcze nie uruchomiłem ale narybek rośnie bardzo szybko i będe musiał go tam przenieść. Ale nie o tym tutal - chodzi mi o parametry wody.
Oczywiście testy zakupiłem i moja woda w zbiorniku 60l ma parametry:=9
pH = ~8.0-8,5
TWW=9
TWO=11
NO2=0
NO3=0
Testy firmy SERA.

Pierwsze pytanie: Czy to normalne, że dwutygodniowy zbiornik nie ma NO2 (co by świadczyło o dojrzeniu) ale poziom NO3 jest również równy 0 - nie powinno być ~10? Do startu i w czasie podmian stosowałem Bactozym (łącznie poszły 4 tabletki). Akwarium tak jak pisałem troche przerybione mimo "młodego wieku".

Czytając o obniżaniu pH (dosyć wysokie w moim przypadku) postanowiłem dzisiaj zrobić próbę z wodą destylowaną. Odlałem z akwarium 5 l wody drugie 5l wody destylowanej i wymieszaną wodę wlałem do akwarium - podmieniłem. Po 10 min jeden z neonków Inesa "przekręcił się". Nie wiem czy powodem była ta podmiana bo już od pewnego czasu neonki mocno schudły i nie chcą jeść. Zrobiłem testy pH i okazuje się, że pH na tym samym poziomie. Zrobiłem testy pH wody destylowanej (użytej przeze mnie) i okazuje się, że ma pH 5,5 więc mając na uwadze logarytmiczna skalę pH należałoby dosyć dużo tej wody podmienić aby było widoczne-może się mylę.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #56 : Sierpień 05, 2008, 20:58:39 »

ja bym zbił na twoim miejscu pH sposobem CO2 np. bimbrownia
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Sierpień 05, 2008, 21:06:34 »

ja bym zbił na twoim miejscu pH sposobem CO2 np. bimbrownia
Efekt krótkotrwały niestety. Aby zbić pH i przy okazji obniżyć kH dobrze jest używać do podmian wody z filta RO (destylowanej vel demineralizowanej)

sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #58 : Sierpień 05, 2008, 21:20:07 »

demineralizowanej czyli nie rozumie
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Sierpień 05, 2008, 21:47:46 »

Dzięki za uwagi ale ja już jestem po tych próbach.
Woda zdemineralizowana nie obniżyła mi pH (podmienione ok10% wody). Nie chcę więcej tej wody dawać bo się boje o roślinki i zwierzątka. Mam trzy źródła wody (wodociągi, studnia głebinowa, z której teraz korzystam oraz strumyczek czyt. ściek) i wszystkie z pH=~8.0.

Jako, ze moje pH ma niezbyt dokładną wartość bo naprawdę trudno stwierdzić czy to jest 8,0 ; 8,5 czy nawet 9,0 to postanowiłem kupić dokładniejszy test. Trafiłem na testy JBL - test od 7,4 do 9,0 z dokładnością 0,2. Test ten wykazał mi 7,5 więc zrobiłem jeszcze raz testy SERA i dalej pokazują mi ~8,5
I komu wierzyć? Różnice między SERA a JBL to ponad 1pH - dosyć dużo:(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 22:24:48 wysłane przez Grzenio » Zapisane

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
  Drukuj  

Skocz do: