Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podstawowe właściwości chemiczne wody
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Podstawowe właściwości chemiczne wody  (Przeczytany 317900 razy)
racso
Stały użytkownik

mój bystrzyk krwisty

« Odpowiedz #75 : Styczeń 27, 2009, 16:15:39 »

ja mam z kolei trochę inne pytanie a mianowicie  - jaką firmę do testów byście polecali(nie za drogą)

"W życiu piękne są tylko chwile..."
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #76 : Styczeń 27, 2009, 19:29:51 »

Tropical jest godny polecenia, testy tanie a całkiem niezłe. Ofc mowa o kropelkowych.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
racso
Stały użytkownik

mój bystrzyk krwisty

« Odpowiedz #77 : Styczeń 27, 2009, 19:53:56 »

ja myśle tylko i wyłącznie o kropelkowych- dzięki  Cheesy

"W życiu piękne są tylko chwile..."
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #78 : Luty 04, 2009, 14:46:42 »

Witam!
http://allegro.pl/item541911702_zestaw_zoolek_aquaset_1_hurtownia_tanio.html
Czy miał ktoś z Was do czynienia z tymi testami? Mam zamiar je kupić, ale nie jestem pewny co do jakości..
Mikolaj_P1
Nowy
*

« Odpowiedz #79 : Luty 10, 2009, 20:45:29 »

Witam! Jestem początkującym akwarystą i chciałbym wiedzieć jakie powinny być parametry wody w akwarium holenderskim, w którym będą rośliny takie jak: Glossostigma elatinoides, Blyxa japonica, Eleocharis acicularis,  Eustralis stellata i taiwan moss. W akwarium będzie pływało 40 neonów (czerwone i inessa), 5 kosiarek, 20 razborek klinowych. Akwarium ma 240l, filtr Tetra EX 700, napowietrzacz, świetlówki 30W: flora, aqua i 2xsun. Czy obędzie się bez nawożenia CO2?
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #80 : Luty 17, 2009, 17:04:14 »

Powiedzmy, że mam w akwa 3 TWW i chce mieć pH 6,5. Ile mam dodać CO2, jeżeli mam bimbrownie? Nie da się tego regulować, więc w jaki sposób ma się pH utrzymywać na 6,5? To była taka teoria.
Teraz praktyka.
Jeśli w kranówie mam TWO powiedzmy 20, to czy mieszając wodę destylowaną z kranówą w stosunku 1:1 to wyjdzie mi TWO = 10?
Przeprowadziłem taki eksperyment, lecz niestety mam przeterminowane testy (zoolka) na pH i twardości. Oto rezultaty:
Kranówa:
TWO: 13-15
TWW: 9-10

Mix 1:1
TWO: 8-9
TWW: 7-8

Istnieje rozbieżność 1 i 2-punktowa, ponieważ problem mam z kolorami. Nie wiem czy to jest już ten niebieski, czy to chodzi o lekko niebieski, czy o lekko zielony, czy bardzo zielony...
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Luty 17, 2009, 20:50:13 »

kacper77, ja ostatnio pożyczyłem test od znajomego zooleka ph w zakresie 4,5-9 i wskazanie było takie same jak w moim, droższym teście firmy tetra.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
pa.megi
Nowy
*

« Odpowiedz #82 : Luty 22, 2009, 17:27:12 »

No tak, teraz się okazuje, że nagle chemia się w życiu moim i moich rybek przydaje. A jak się trzeba było uczyć, to ... A niech to ... No dobrze przyznaję się bez bicia: "Nie jestem mądrzejsza od 5-cioklasisty". Nic nie kumam z tej chemii. Testy porobiłam Aquatestem z Zooleku.
Baniak - 112l
Oświetlenie - jedna jarzeniówka "normalna",  druga - dla roślinek
Woda z wiejskiego kranu, ale wodociągowa - podmiana co ok. 3-4 tyg./ok. 25-30%
Temperatura - 26 st.C
Roślin dużo - nie znam wszystkich nazw, ale są rogatki, anubiaski, kryptokotyny, żabienice, bakopa i coś tam jeszcze. Rosną dobrze
                  i   bujnie. 2 Korzenie ze sklepu akwarystycznego.
Obsada - niestety za dużo. Dostałam całość w spadku. No przecież ich nie uśmiercę, a nie mam komu oddać części.
             4 molinezje
             3 mieczyki
             2 platynki
             1 skalar
             1 gurami
             2 kosiarki
             2 kiryśniki
             3 kiryski spiżowe
             1 zbrojnik (taki prawie czarny z rogami)

Napowietrzanie - tylko z filtra
CO2 - nie dodaję
Wartości z testów:
ph - 7,2
NO2 - 0,0 mg/l
NO3 - ok. 30 mg/l
NH3 - 0,5 (i nic mi to nie mówi)
Fe - 0,25 mg/l
TWo (GH) - 10 kropli na 5 ml wody (czy to odpowiada 10*n)
TWw(KH) - 3 krople na 5 ml wody (czy to odpowiada 3*n)
TWo i TWw zlicza się potem razem?
To jaką wodę tak naprawdę mają moje rybki? Co jest dobre, a co wymaga szybkiej naprawy?
Nie używam żadnych chemikaliów, uzdatniaczy ect.
Woda jest odstała; najczęściej 1 tydzień lub dłużej.
Kto mi pomoże zrozumieć te chemiczne zawiłości i zależności, temu 5 punktów i kredki.  Kiss

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #83 : Luty 24, 2009, 21:39:47 »

Zbij Ph - przy KH 3 nie powinno to być trudne - np. poprzez dawkowanie Co2 - zastanów się też czy cos w akwarium nie podnosi Ci tego Ph np. jakiś kamień albo żwir? Nh3 to amoniak jest silnie trujący przy Ph powyżej 7. Za rzadko tez podmieniasz wodę - rób to raz na tydzień ewentualnie 2 jeśli parametry pozwolą - a mierzyłaś przed podmianą czy po? jak przed to w miarę ok. ( chodzi mi o N) a jak po to nie jest dobrze z N.

wania24
Nowy
*

każdy dzień jest jak chwila więc kożystaj ile się

« Odpowiedz #84 : Marzec 08, 2009, 11:04:21 »

Witam z tymi testami to dalej nic nie rozumiem .
Więc proszę o pomoc , takie mam odczyty :
            12.2008            01.2009       02.2009     03.2009
NO3 -       10                     25                25              25
NO2 -        0                       0                 0                0
GH -          3                       4                 3                4
KH -          6                        6                6                6
PH -          6.4                    6.4               6.4             6.8

Akwarium : 240l , podmiana 40l / na tydzień  , oświetlenie 2x30w + 2x39w , więc podawać co2 czy nie, aby roślinki rosły itp.. ??
Czy te parametry dla wzrostu roślin  są ok ??
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Marzec 09, 2009, 02:05:54 »

daj roślinom węgiel a napewno ruszą i będą lepiej rosły niż dotychczas

parametry są dobre ale troche dużo azotu
ja sie staram dążyć do czegoś takiego:
3-5 ppm NO3
0.1 ppm Fe
6.5-7.0 pH

przydały by ci sie testy na fosfor i żelazo, razem z testami na  NO3 to podstawa w akwarium roslinnym
wania24
Nowy
*

każdy dzień jest jak chwila więc kożystaj ile się

« Odpowiedz #86 : Marzec 09, 2009, 20:42:15 »

hm no ale co z tych moich testów na teraz wynika z tym co2 ? Bo z tego co wiem to co2 obniża jeszcze Ph .
Hm no i o co chodzi z tym węglem ??
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 20:44:00 wysłane przez wania24 » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Marzec 10, 2009, 18:53:25 »

no widziałem twoje akwarium, mocno zarosniete .. wiec skoro przy takim świetle i tak czestych podmianach wody masz az 25 ppm NO3 to albo masz za słabą filtrację albo przekarmiasz ryby albo roslinom czegos brakuje, a by sie dowiedziec czego im moze brakowac przydtne by były testy na PO4 i Fe
Dodajesz wody z filtra RO ? jesli sie boisz ze za bardzo ci pH spadnie to zwieksz bufor przez dodanie wody wodociagowej lub cos innego o wiekszej twardosci a pH bedzie w tedy stabilniejsze

wegiel <--> dwutlenek węgla <--> CO2 ---> to miałem na myśli Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #88 : Marzec 10, 2009, 20:59:15 »

Pethro przy tych twardościach węglanowych zacznie podawać Co2 to ph zacznie skakać jak szalone. 
jesli sie boisz ze za bardzo ci pH spadnie to zwieksz bufor przez dodanie wody wodociagowej lub cos innego o wiekszej twardosci a pH bedzie w tedy stabilniejsze
stabilne ph będzie jak Kh będzie w wartosci ok 3
Pozatym z innego wątku wiem że kolega leje kran nie Ro. Ja radzę lać Ro( mieszane z kranem) aby zmniejszy Kh do wartosci 3{ i może mieszanka z Ro podniesie Ci ph troszkę? ( A w kranie masz takie ph jak w akwa??)} i dopiero przy takim buforze podawać Co2. Co do glosi z innego wątku to zbyt jałowe podłoże masz chyba dla niej...

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #89 : Marzec 22, 2009, 21:51:58 »

Mam problem. Z parametrów wody znam niestety tylko Ph. Bimbrownie miałem od dosyć dawna i nigdy nie było problemu. Wczoraj zrobiłem nowy zacier (dzisiaj jakieś 10 min temu mierzyłem ph, światło zgaszone od godz. 20) i Ph spadło z 7 do 6,5 (testy kropelkowe tropical) i tu moje pytanie. Czy ono powinno tak w nocy spadać czy to może wina bimbrowni?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11
  Drukuj  

Skocz do: