wania24
Nowy
każdy dzień jest jak chwila więc kożystaj ile się
|
|
« Odpowiedz #90 : Marzec 24, 2009, 18:45:13 » |
|
Jeśli chodzi o filtr to mam tetratec ex 1200 :-) w Kranie ph mam 7.0 .
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #91 : Marzec 24, 2009, 18:54:22 » |
|
Czy ono powinno tak w nocy spadać czy to może wina bimbrowni?
pH spada nawet bez bimbrowni, bo rośliny w nocy zużywają tlen, a wydalają dwutlenek węgla. Ryby też produkują CO2, a rośliny go nie przerabiają. W jeziorach występują takie wahania pH i to nawet różnica o 1, a latem może być nawet do 1,5.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 18:57:44 wysłane przez Muchomorek »
|
|
|
|
|
renegat
Nowy
|
|
« Odpowiedz #92 : Marzec 25, 2009, 21:00:41 » |
|
Czy można wlewać do akwa wode źródlaną nie gazowaną tzn taką np z biedronki 1.50zł za 5l. Czy można nią zastepować wode demineralizowaną? Czy są jakieś przeciwskazania?
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #93 : Marzec 25, 2009, 22:06:10 » |
|
jak wodą mineralną możesz zastąpić demineralizowana ? - nawet jak nie ma dopisku mineralna tylko żródlana to i tak jest bogata w minerały zbyt bogata w mikro przez to sprzyja glonom i niebezpiecznie podnosi twardość . Ale nie rozumiem po co zatepować tak ( nie wspominając że są top przeciwieństwa) jak możesz w tym samym markecie kupić demineralizowaną? i to taniej bo ok. 3 z za 5 l a jak za ciężko dla Ciebie to ok.1 z za 1 l.
|
|
|
|
|
|
|
Adiz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #94 : Marzec 25, 2009, 22:11:26 » |
|
Ja bym może zapytał tak : renegat co ty chcesz za ryby hodować ? Pytasz bo pytasz czy jakoś tak konkretnie w kwestii ryb, a jeżeli tak to jakich i w czym ?
|
|
|
|
|
|
|
renegat
Nowy
|
|
« Odpowiedz #95 : Marzec 25, 2009, 22:24:32 » |
|
Pytam bo właśnie byłem na zakupach i zwróciłem uwage na taką wode. Pytam bo pytam. Mozna powiedzieć. Uświadomołem sobie że z tego co czytałem nikt nawet nie wspominał o takiej wodzie i tak przyszło mi do głowy zapytać co o tym myślicie. Jeżeli taka woda nadaje sie do akwa to właśnie do hodowla jakich ryb lub jakich innych organizmów akwarystycznych Mam nadzieje że teraz wyraziłem sie jasno
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #96 : Marzec 25, 2009, 22:25:44 » |
|
Nie nadaje się - mam nadzieje że również wyraziłam się jasno?
|
|
|
|
|
|
|
Adiz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #97 : Marzec 25, 2009, 22:31:35 » |
|
Owszem można, tylko pytanie dla jakich ryb (a więc jaki skład ma ta woda) i czy za drogo to nie wyjdzie. Bo kup sobie takiej wody choćby 50 l i zalej , ile to wyjdzie? Ale....patrząc z drugiej strony to hodując takie dajmy na to slepce jaskiniowe...to nie wiem ...i tu wracamy do punktu : jakie parametry ?
I jeszcze jedno : jesli taka woda jest naprawde porządna i zawiera cała tablice Mendelejewa składników , to jako dodatekj uzupełniający skład chemiczny wody w wiekszym akwarium...wszak wszystko co żyje pobiera składniki na budowe tkanek, a woda to nei studnia bez dna, nawet okresowo podmieniana. Zatem...wszystko jest względne i zalezy jak się na to spojży.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #98 : Marzec 25, 2009, 22:32:29 » |
|
pH spada nawet bez bimbrowni, bo rośliny w nocy zużywają tlen, a wydalają dwutlenek węgla. Ryby też produkują CO2, a rośliny go nie przerabiają.
W jeziorach występują takie wahania pH i to nawet różnica o 1, a latem może być nawet do 1,5.
w środowisku naturalnym ph potrafi podskoczyć w dzień w ciągu kilku godzin nawet o 3, 4 stopnie
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #99 : Marzec 25, 2009, 22:40:00 » |
|
d Owszem można, tylko pytanie dla jakich ryb (a więc jaki skład ma ta woda) i czy za drogo to nie wyjdzie. ?
to jako dodatekj uzupełniający skład chemiczny wody w wiekszym akwarium...
Nie nie nadaje się ta woda z marketu ! Nie nadaję się dla żadnych ryb chyba że mieszana z Ro np. ale po co?
|
|
|
|
|
|
|
Adiz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #100 : Marzec 25, 2009, 23:06:13 » |
|
Droga Alu : kwestia zasadnicza jest taka na ile ta woda mineralna jest mineralna. Ty zakładasz że badziewie i już,a ja ludzom daje wiarę chodź trzeba sprawdzić to co mówią, bo choc świnie to jednak krześcijany Jak już rowiąże się ta kwestie to można zastanawiac się dalej, jest nad czym. Dlaczego? Ano dlatego że taka woda może mieć całą tablice mendelejewa składników tyle że w wiekszym rozcięnczeniu niż te kupowane jako dodatki do akwarów , które i tak działają w rozcieńczeniu. Woda wodzie nierówna.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #101 : Marzec 25, 2009, 23:28:36 » |
|
generalnie woda mineralna może mieć rózny stopień "mineralizacji ogólnej" (masło maślane) jeśli ta mineralizacja jest mniejsza niż 250 mg/L (określana często symbolem M) to ma ona zwykle takze twardość ogólną w akwaryjnych normach - czasem nawet mniejszą niz kranówa, jesli M przekracza 500 mg/L to sie nie nadaje - zwykle oznacza to że woda taka ma wysoki stopień twardosci - gH grubo powyżej 30, czasami nawet do 100. czyli jakby poszukać to pewnie znalazłaby się i taka która się nadaje. ale po co? opłacalne rozwiazanie to nie jest nie oszukujmy się.
no i trzeba pamiętać że nawet ta "niegazowana" zawiera jakieś tam ilości co2.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #102 : Marzec 25, 2009, 23:51:46 » |
|
w środowisku naturalnym ph potrafi podskoczyć w dzień w ciągu kilku godzin nawet o 3, 4 stopnie
Jakoś w to mi się wierzyć nie chce. W górskiej rzece? Podczas opadów deszczu, gdy woda obmywa okoliczne skały? Nawet, jak się wapnuje staw, to też powoli, wapno leży na dnie, którędy płynie woda. Masz jakieś poparcie w literaturze? Chętnie poczytam. Może być własne też doświadczenie i pomiary.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #103 : Marzec 26, 2009, 00:15:50 » |
|
na pewno D.Walstad pisała w swojej książce "ekologia roślin wodnych"- w rozdziale o węglu (nie podam ci teraz dokładnie strony bo nie mam tej książki pod ręką) że w wodach o bardzo niskiej zasadowości skoki pH są tak znaczne w wyniku fotosyntezy roślin - pH potrafi skoczyć od 7 do ponad 10 stopni.
czytałem też o tym kiedyś w jakimś polskim opracowaniu - tytuł "Zarys Hydrobotaniki" o ile dobrze pamiętam ale autora nie podam. pamięć za krótka moja jest niestety
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #104 : Marzec 26, 2009, 05:55:59 » |
|
Wrócę jeszcze do tej wody mineralnej Temat wody mam dosć dobrze rozglądniety bo zawsze czytam etykietki a tam skład podają więc owszem woda wodzie nie równa ale żadna nie jest dobra -( w najtańszej żrudlanej M schodzi do 240mg/L ). ale zapominacie że nie tylko twardości są przeszkodą - a mikro w tej wodzie?zastąpi z powodzeniem całe nawożenie mikro tylko że mało że zastąpi to szybko spowoduje nadmiar .
|
|
|
|
|
|
|
|