Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podstawowe właściwości chemiczne wody
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Podstawowe właściwości chemiczne wody  (Przeczytany 314283 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #105 : Marzec 26, 2009, 10:54:58 »

zastąpi z powodzeniem całe nawożenie mikro tylko że mało że zastąpi to szybko spowoduje nadmiar .
Tu się muszę zgodzić. Od jednej flaszki zwykłej wody na akwarium 100 l, nastąpi wzrost wskaźników o 3 ppm, a od mineralnej nawet o 20 ppm.
A a Biedronkach i innych takich mają wodę czort wie jaką, wiele razy już były sytuacje, że nalewano kranówę o nieznanych parametrach, gazety są pełne takich opisów.

Przy okazji zajrzałem do opracowania moich okolicznych jezior. Rozumiem, że chodziło przede wszystkim o związki wapnia?
Zawartość Ca na litr wynosi u mnie około 42 mg/l, więc jeziora też odpadają (woda po uzdatnieniu). 
Wysoką zawartość wapnia można poznać po roślinności, będą między innymi ramienice i rogatek, o ile woda jest dość czysta na ramienice.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 11:10:21 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #106 : Marzec 26, 2009, 12:14:42 »

Alu, wprawdzie cała rzecz rozważmy teoretycznie jednak...jeśli wziąć pod uwage roztwór wody po sztucznym dodaniu "chemii" nawozowej i wode z jakiegoś konkretnego źródła to co nam wyjdzie przy porownaniu ? Czy aby na pewno będa sie różnić znacząco ? Wątpie.
To pozornie tylko wydaje się śmieszne, ale nie z głupia frant pewne wody nazywają się lecznicze, oczywiście powiedzmy w skali ludzkiej.
Idąc dalej, czy przypadkiem nie okazałoby sie że woda zaczerpnięta (powiedzmy gdzieś na wyzynach czy górach naszego kraju) z pobliskiego potoka wiadrem jest o pare klas lepsza od tej z kranu i mijskiego ujęcia? Co więcej zawiera odpowiednią ilośc składników mineralnych.
Prawdopodobnie, ludzie poprostu nie wiedza co mają w okolicy i na ile jest to przydatne.
Woda to nie wszystko, korzenie, pokłady torfu, żwir...
Ale trzeba pochodzić,poszukać,popytać,sprawdzić.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #107 : Marzec 26, 2009, 12:53:45 »

Alu, wprawdzie cała rzecz rozważmy teoretycznie jednak...jeśli wziąć pod uwage roztwór wody po sztucznym dodaniu "chemii" nawozowej i wode z jakiegoś konkretnego źródła to co nam wyjdzie przy porownaniu ? Czy aby na pewno będa sie różnić znacząco ? Wątpie.

nie wiem co masz na myśli, po co porównujesz do ''roztworu po sztucznym dodaniu chemi''? ( i co to wogóle jest?)

Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #108 : Marzec 26, 2009, 12:57:27 »

Woda z akwarium po dodaniu nawozu w płynie.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #109 : Marzec 26, 2009, 13:01:02 »

Woda z akwarium po dodaniu nawozu w płynie.
Tylko widzisz woda w akwarium po dodaniu nawozu w płynie czy w czym kolwiek innym to jest taka woda jakiej potzrebuję -dodaje te składniki których widzę braki i kontroluje ilości wprowadzanych do akwarium pierwiasków - w przypadku wody butelkowej o której mowa od poczatku ta ilośc jest imo zdecydowanie za duża i z góry narzucona - nie podajesz wtedy tego czego potrzebują rośliny tylko to co jest w butelce ....

Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #110 : Marzec 26, 2009, 13:10:38 »

Zdecydowanie za duża tak samo jak stężone w innej butelce.
Tylko że jedno i drugie możesz (i musisz) rozcienczyć.
Oczywiście rozważania czysto teoretyczne bo w jednym masz racje: dodajesz dokładnie tego czego chcesz.
Ale jestem ciekaw mimo wszystko czy różnice będa aż tak znaczace zakładajac prawidłowy wzrost roslin i biorąc właśnie wode z takiego dobrze prowadzonego akwarium i porownując (pomijam tu tez kwestie twardości, chodzi o inne mikroelementy).
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #111 : Maj 02, 2009, 22:36:06 »

Adiz chyba zapominasz ze trzeba zachować odpowiednie proporcje pomiedzy pierwiastkami bo akwarium zamieni sie w glonarium, a jak wpływac na proporcje tylko rozcienczajac wode z butelki ??
Pantograph
Nowy
*

« Odpowiedz #112 : Sierpień 13, 2009, 12:05:47 »

Help!

W końcu udaje mi się spełnić marzenie i dopiero co startuje ale już na początku są schody... Sad
Zbadałem kranówke i wyszły takie wartości:
ph 8,4
kh 10 - tww
gh 14 - two
no2 0
no3 0

Woda badana była JBL EasyTest 5 in 1 bo innego póki co w zoologicznym nie mają.
Akwarium mam 112 l (80x35x40) i tam woda już stoi jeden dzień,ale z baniaczka wody jeszcze nie badałem.
Nie ma jeszcze roślin ani ryb,dziś włoże do niego korzeń.
Teraz mam pytanie:
Co byście proponowali na zmniejszenie ph?
Chciałbym mieć ph na poziomie 6,5-7.
Mam filtr Tetra Tec Ex 600 i czy może zamiast jakiejś innej substancji filtracyjnej umieścić w nim torf?
I czy to może być taki torf kupiony w sklepie ogrodniczym,czy też jakiś specjalny?
Może też odlać trochę wody i nalać destylowanej?

Czy to by w pewnym stopniu pomogło?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2009, 12:07:27 wysłane przez Pantograph » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #113 : Sierpień 13, 2009, 21:12:22 »

pierwsze co to najlepiej sprawdź testami kropelkowymi, bo to ph wyjątkowo wysokie wychodzi, zawsze możesz sobie zrobić np. tanganike Wink, co do destylki to obniży twardość i musiałbyś jej dodawać przy każdej podmianie żeby utrzymać dane parametry (lub kupić filtr ro), znowu torf przy takim kh raczej za bardzo Ci ph nie obniży - u mnie jak dobrze pamiętam przy torfie w filtrze ph poszło w dół dopiero przy kh ok.5 i to na niedługi okres czasu czyli torf często by trza było zmieniać a chyba nie sens w tym by co chwile otwierać kubełek. Spróbuj obniżyć ph stosując nawożenie CO2, poczytaj o bimbrowni na początek. p.s. torf oczywiście specjalny kupiony w zoologu.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Pantograph
Nowy
*

« Odpowiedz #114 : Sierpień 17, 2009, 08:55:10 »

Rozumiem,dzięki!
To teraz jeszcze takie pytanie:
Czy sama woda z filtra ro by pomogła?
Bo znajomy mi powiedział,że jak chce to może mi załatwić takową wodę i żeby wymienić nawet z 50 litrów.
Co o tym myślicie?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #115 : Sierpień 17, 2009, 18:57:42 »

musisz jeszcze się zdecydować jakie ryby chcesz mieć by dostosować do nich twardość, destylke mieszasz w odpowiednich proporcjach z kranówą by obniżyć twardości do pożądanej wartości a co do obniżenia ph to namawiałbym do nawożenia co2.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
beatkak
Nowy
*

« Odpowiedz #116 : Październik 21, 2009, 08:54:20 »

Hej , co powiecie na to : NO3 - 130  Huh Mam akwarium niecałe 2 m-ce , nie dojrzewało - od razu wpuściłam ryby , podmieniałam ze 3 razy wodę 1/3 , i dalej NO3 wysokie . Roślin w miarę dużo .
112 l , filtr Tetratec ex600/700 , dwie świetlówki ,
6 molinezje
1 gurami
6 gupików
5 danio
3 mieczyki
1 neon
5 glonojad + 4 maleństwa
jpson68
:)
Nowy
*

« Odpowiedz #117 : Październik 21, 2009, 13:33:07 »

Hej , co powiecie na to : NO3 - 130  Huh Mam akwarium niecałe 2 m-ce , nie dojrzewało - od razu wpuściłam ryby , podmieniałam ze 3 razy wodę 1/3 , i dalej NO3 wysokie . Roślin w miarę dużo .
112 l , filtr Tetratec ex600/700 , dwie świetlówki ,

Azotyny są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia ryb - w przypadku gdy ich stężenie zaczyna przekracza 0.3mg/l staje się szkodliwe przy dłuższym działaniu, powyżej 1mg/l staje się one bardzo szkodliwe, a przy wzroście do 5mg/l śmiertelne dla ryb. Zagrożenie zbyt wysokim stężeniem azotynów powstaje w warunkach nagromadzenia substancji białkowych przy niewystarczającym natlenieniu i niekorzystnej florze bakteryjnej

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/jpson68-144-l-start-mile-widziane-sugestie/
2.Ampularie
5.Neon Inesa
5.Rozbora Klinowa
3.Kirysek Pstry
1.Kirysek Albinos
1.Miedzik Obrzeżny
1.Zwinnik Jarzeniec
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #118 : Październik 21, 2009, 13:38:58 »

beatkak
No jak zbiornik nie dojrzewał i wpuściłaś ryby od razu to co się dziwisz wysokim azotanom?
Możesz sobie podmieniać wody ile chcesz. Jak zbiornik nie obraca azotem to będziesz miała ciągle toksyczne ilości azotanów. Lepiej sprawdź NO2...
Masz przerybienie, złą obsadę, pomijając fakt że źle zaczęłaś od samego początku. Ryby będą Ci zdychały - to tylko kwestia czasu.

jpson68
NO3 to azotany. Azotany to NO2. Dziewczynka pisała o azotanach.

jpson68
:)
Nowy
*

« Odpowiedz #119 : Październik 21, 2009, 16:34:34 »

no faktycznie sory   - i zgadza się  co do obsady na 112l to jest dużo rybek
beatkak
czy wyjęłaś już wkładkę z węglem aktywnym bo ja wyjąłem po 4 tygodniach i ładnie mi sie unormowała woda ale przede wszystkim mój baniak stał 3 tygodnie bez rybek mimo ze dodałem do wody Aquq Safe  papa

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/jpson68-144-l-start-mile-widziane-sugestie/
2.Ampularie
5.Neon Inesa
5.Rozbora Klinowa
3.Kirysek Pstry
1.Kirysek Albinos
1.Miedzik Obrzeżny
1.Zwinnik Jarzeniec
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11
  Drukuj  

Skocz do: