Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Dobre coeny CO2, ale czy dobra jakość i wydajność. FAST
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobre coeny CO2, ale czy dobra jakość i wydajność. FAST  (Przeczytany 10417 razy)
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« : Maj 04, 2006, 18:59:17 »

ELO
Znalazłem w niecie 2 zestawy CO2, czy warto jes kupić??? Który jest lepszy 1 czy 2???
1: http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_53/products_id/132?osCsid=60bec4339447f4b6244924429409b0da
2: http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_53/products_id/135?osCsid=60bec4339447f4b6244924429409b0da
Czy któryś z tych zestawów podłączony do dyfuzora JBL byłby w satnie zasilić akwarium o pojemności 126L???

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2006, 20:11:31 »

każdy zestaw jest dobry. zawodowcy maja dwie butle- jedna duża ,bo wypada taniej ''tankowanie''; druga mała jeśli duża się skończy żeby nie było zastoju w weekend na przykład. (ja mam jedną 6kg Wink).do tego jeszcze zaworek precyzyjny i licznik bąbelków (lub takie ustawienie wylotu aby można było liczyć je), dyfuzor(lub podłączenie do filtra tak jak ja to zrobiłem). no i albo obserwowanie rybek albo test permanentny do CO2tetry, eheima.
zajmij się jednym postem o CO2 bo po co mamy pisać w kilku postach te same rzeczy?
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2006, 20:44:41 »

Dobra, w tamtym wątku dałem linka na ten z prośbą o kontynuację TUTAJ. Czy możesz mi powiedzieć który zestaw jest lepszy dla 126L??? One się rużnią jedną żeczą, zresztą zobaczcie se zdjęcia na tych stronach. W jednym zestawie (tańszyn) jest jeden "licznik" cośnienia, ale zato jest jakiś "pojemniczek", w drógim zaś nie ma "pojemniczka" a są dwa "mierniki ciśnienia".
Sory za te amatorszczyzną, ale ja w technice CO2 jestem kiepski. Dopiero zaczynam i proszę was o pomoc  Wink
PoZdRo i proszę o jak najszybszą odpowiedź. (jestem niecierpliwym człowiekiem  Grin Wink- wybaczcie)

Głupio mi, ale proszę o przetłumaczenie słówkek:
manometr i rotametr. jest to związane z podawaniem CO2 z butli ciśnieniowej. To te jakieś liczniczki i pojemniczki
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2006, 21:30:56 wysłane przez Sebastian » Zapisane

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2006, 21:42:12 »

Zestawy różnią się tym że jeden ma reduktor z rotametrem a drugi reduktor z dwoma zegarami (manometrami), które pokazują ciśnienie w butli i ciśnienie na wyjściu. W Redkuktorze z rotametrem jest już zawór precyzyjny (trochę kiepski, ma za duże skoki i trochę ciężko ustawia się przepływ),w drugim reduktorze zawór precyzyjny dostajesz osobno - zakładany na szybkozłączkach (ten zawór jest juz dokładny i bez problemu ustawia się małe przepływy). Do zestawu z rotametrem mozesz osobno dokupić zawór precyzyjny, będzie trochę drożej, ale mniej niż 290zł. Po za tym prawie identycny zestw jest na allegro o 50zł tańszy:
http://allegro.pl/item101838660_butla_co2_1_5kg_nowy_reduktor_zestaw_gwarancja_.html
Wg mnie zestaw z dwoma manometrami jest może nie tyle lepszy co wygodniejszy (manometr pokazujący ciśnienie na wyjściu), ale czy wart takiej różnicy.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2006, 22:18:57 »

co do ustawiania tych bąbelków na sekundę. mam zaworek precyzyjny ale używam go tylko do zmniejszenia przepływu do około 4-5 bąbelków. do regulacji używam reduktora zwiększając lub zmniejszając ciśnienie na drugim manometrze. ciśnienie wypycha mniej lub więcej bąbelków do dyfuzora czy filtra. zaworek zostawiam przy regulacjach bez zmian bo jego dokładność też jest dyskusyjna ( myślę że tak samo ciężko jest z rotametrem). czasem zdarza się tez że woda dostaje się do wężyka, szczególnie jeśli byś zakręcał gaz na noc. nie pomaga tu zaworek zwrotny bo spadek ciśnienia jest zbyt powolny i nie zamyka się (miałem jakiś eheima czy tetry). ostatnio miałem mini-powódź i brzęczyk na złom ,bo puścił mi taki sam od napowietrzania -także nie polecam ich w ogóle. trzeba wężyk dać po prostu pionowo wyżej jakieś 5-10 cm od lustra wody. im grubszy tym lepszy- nie było by kapilarnego podchodzenia wody do góry.
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2006, 07:59:35 »

Ehhhhh.
Czyli tak, zrozumiałem to w taki sposób, że lepszy jest zestaw: http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_53/products_id/135?osCsid=67e31e97060b77162949c1177f99c8a5 (ten bez rotametra, ale z 2 manometrami) od tego z jednym manometrem, ale zato z rotametrem. Czy można taką butlę zakręcić, aby CO2 nie dozowało się do akwa Huh (tak aby nic nie walnęło) I do czego służy rotametr ? Aha, i jeszcze chciałbym zapytać ile kosztuje "tankowanie butli: 1,5kg lub 4kg oraz gdzie to można zrobić w Warszawie? I na ile starcza butla 1,5kg i 4kg do 126L akwarium.
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2006, 08:04:53 wysłane przez Ziomal Kamil » Zapisane

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2006, 12:13:48 »

Zakręcanie butli jest upierdliwe i będzie wiązało się z ponowną regulacją przepływu CO2, pomyśl lepiej o zaworze elektromagnetycznym (nawet od samoch. instalacji gazowej) i zegarze sterującym.
U mnie nabicie 1.5 kg butli (zazwyczaj wchodzi 1 kg) kosztuje 5 zł, cena CO2 wacha się od 4-8 zł/kg (niektórzy zdzierają). Butla wystarcza mi średnio na 4-5 m-cy przy TWW 4-5`n i pH 6.7 - 6.8 (akwa 320 l netto). Jednoznacznie trudno powiedzieć na ile ci wystarczy, bo to zależy od kilku czynników np TWW, pH, straty CO2, skuteczność rozpuszczania.
Co do rotametru, to definicję masz poniżej:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rotametr

385 l - dyskowce
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2006, 15:29:38 »

A czy CO2 zmniejsza kG i gH ? J kupuje sobie tańszy zestaw z rotametrem. Myślę, że to mi wystarczy bo po co mi te zegarki  Grin co z tego, że wiem jakie jest ciśnienie. A tak z ciekawości to jaki pozytek jest z Lajona 112/115 pozatym, że mierzy pH ? On jest jakos podłączony do jakiegoś zaworka czy coś ?

A ten rotametr to poprostu zastępuje zaworek zwrotny. Jak mam to "coś" to rozumiem, że woda nie wpływa do butli z CO2 i mam pewność ze wszystko gra. A do czego jest ptrzebny te licznik ciśnienia? Weś mi opisz co i jak z tymi licznikami, butlą dozowaniem i rotametrem.

Kamil edytuj posty
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2006, 17:08:57 wysłane przez Sebastian » Zapisane

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2006, 15:46:40 »

gaz możesz zakręcać reduktorem ,nie jest to takie upierdliwe wtedy i odkręcając np rano odkręcasz reduktor na takie ciśnienie jakie pozwala na wydostawanie się twoich bąbelków gazu (2-3 albo więcej). wtedy nie trzeba zaworka regulować bo nie da więcej gazu niż pozwoli na to ciśnienie w  wężyku reduktor[----]zaworek precyzyjny. taki właśnie jest pożytek z dwóch zegarków Wink
lajon 112 mierzy pH, wyświetla ci to, i odcina dopływ gazu na zaworku po przekroczeniu ustawionych danych. dobrze jest zamówić do niego dobrą elektrodę bo metrona jest badziewiasta i rozregulowuje się szybko. to nie tylko moja opinia.
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2006, 19:55:12 »

Dobra  Grin to teraz po męsku i szczeże, bez żadnych ale, powiedzcie który jestlepszy, ale lepszy w sęsie do 126L akwa.
Zależy mi na wygodzie (zakręcaniu na noc i odkręcaniu w dzień bez żadnych tam kombinacji, utrudnień) i precyzi.
I jeszcze chciałbym się zapytać czy zestwa z dwoma "liczniczkami" bez rotametru (czy jakoś tak), który będzie stać pół metra pod akwa potrzebuje zaworka zwrotnego (np. Tetry) i czy taki dyfuzor jest dobry do butli: http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/products_id/206?osCsid=73091006765aaaffe275dd03b9938bcc

Linki:

1 licznik i rotametr: http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_reviews.php/cPath/36_53/products_id/132?osCsid=73091006765aaaffe275dd03b9938bcc

2 liczniki bez rotametru: http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_53/products_id/135?osCsid=73091006765aaaffe275dd03b9938bcc

Proszę o propozycję dyfuzorów i szczerą ocenę 2 zestawów do których podałem linki ^^
Pozdrawiam

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2006, 20:47:15 »

po męsku?
1-kwestia dyfuzora- u mnie gaz wpada do filtra i dyfuzorem jest pusta miseczka plastikowa po 0,5kg galaretki (niam Wink). w rozpuszczaniu gazu chodzi głównie o jak najdłuższy kontakt z wodą.CO2 dobrze sie rozpuszcza. oczywiście możesz kupić drabinkę, do 126l nadaje się w zupełności. na pewno.
2-zestaw z rotametrem ma piotrek1 - możesz go spytać na priv czy jest zadowolony z jego regulowania- jakby mógł to niech napisze tu ciąg dalszy. jest tańszy więc ''zalecany''. gazu nie musisz zakręcać na noc ale tylko jeśli będziesz miał wystarczające napowietrzanie, czyli najprawdopodobniej brzęczyk-pompkę do powietrza, ew, filtr z napowietrzaniem. na pewno.
3- gdybyś chciał kupić kiedyś lajona lub inny sterownik do CO2 to lepszy był by IMVHO reduktor z dwoma manometrami i zaworkiem precyzyjnym do tego. na pewno.
4- do nawożenia gazem lepiej jest mieć miękką wodę- gaz się lepiej rozpuszcza,większość roślin woli taką wodę.
5- nie zapomnij żeby nie zatruć rybek i trzymać takie które preferują miękką kwaśną wodę. papa
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2006, 21:58:06 »

Po męsku to zestaw z reduktorem z dwoma manometrami jest lepszy, czasami warto dołożyć parę zł. Co do dyfuzora odradzam ta drabinkę z kilku powodów,
- CO 2 nie rozpuszcza się do jakieś 20% idzie w powietrze (swoją przerobiłem tak żeby nierozpuszczone trafiało na wlot głowicy filtra wewnętrznego)
- często blokował się przepływ, wystarczył mały liść lub jego końcówka aby CO2 wylatywało po za drabinkę
- plastikowa końcówka wężyka kierująca CO2 na drabinkę szybko wyrobiła się i wypadała, przez co nic nie trafiało do dyfuzora - trzeba było zalać klejem
- czyszczenie również nie najprostrze ale to szczegół.
Jesli już to dyfuzor JBL vario jest o niebo lepszy i ma możliwość rozbudowy. W twoim zbiorniku mógłby sprawdzić się również dyfuzor z firmy Ferplast

http://www.ferplast.com/pl/pagina_224820.html   (dyfuzor)
http://www.ferplast.com/pl/pagina_224818.html   (zestaw, ale tu jest dobra fotka dyfuzora.)

385 l - dyskowce
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 05, 2006, 22:41:59 »

No więc tak:
-Kupuję ten zestaw droższy z reduktorem z dwoma manometrami, bo myślę sobie tak: "Kiedyś napewno będe mieć większe akwa (300-500L) więc dokupie se kiedyś komputer Lajon"
-Co do dyfuzora Sebastian to mnie przekonałeś  Cheesy kupie JBL, jeśli będzie zbyt drogi to Ferplast (z tego co ja wiem to jest tańszy)
-Co do rybek to ja się troszczę o nie jak o brata czy siostrę  Wink

Aha, no tak, czy sprawdzanie pH wystarczy na kontrolowanie CO2 ?
I czy w zestawie z dwoma manometrami można zastosować w wężyku zaworek zwrotny, czy CO2 przepłynie przez zawór bez szwanku?? (butla bedzie stać na 100% pod akwarium)

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 05, 2006, 23:45:47 »

Przy nawożeniu CO2 ważna jest TWW i pH, znając te dwa parametry odczytasz zawartość CO2. Poniższa tabela przedstawia optymalne wartości dla określonej TWW i pH

Zaworek przeciwzwrotny musisz założyć, inaczej możesz zalać reduktor. Ja używam zaworków Tetry, są trwałe i mają miękką gumkę, co ma znaczenie w ich pracy.
Dyfuzor JBLa też nie jest idealny, a dokladniej mam na myśli uchwyty mocujące, trzeba na nie uważać przy ściąganiu dyfuzora i zakładaniu ich, to jedyna wada którą zauważyłem (po złamaniu jednego z nich), ale za to skuteczność ma większą niż drabinka, a dokupując kolejny moduł jeszcze ją zwiększasz.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2006, 00:19:44 wysłane przez Sebastian » Zapisane

385 l - dyskowce
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2006, 09:17:08 »

Wielkie dzięki, za tabelkę. Naperwno będe z niej korzystać Cheesy Chciałbym tylko się jeszcze zapytać co do wężyka gumowego łączącego butle CO2 z dyfuzorem. Może to być zwykły wężyk, kupiony w akwarystycznym? Słyszałem, o jakiś drogich wężykach ciśnieniowych (1m kosztuje ok. 6-9zł)

Nom i znalazłem firmę, co napełnia butle CO2: Firma KAMINO tel.6670026 ul.Żywiecka 21a Warszawa. Czy moż ktoś z was słyszał o tej firmie i ma własną opinię na ten temat?
zwracam sie także z prośbą o podanie mi jakiś linków do sklepów internetowych-akwarystycznych, bo może kupi się taniej  Grin, lub może znacie jakieś sklepy w Warszawie (nieinternetowe)
Co do komputera Lajon to jeszcze o nim nie myśle, ale w przyszłości NAPEWNO  Cool

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: