|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #16 : Maj 06, 2006, 19:01:18 » |
|
OMG Już się w tym wszystkim popieprzyłem. Weż mi zrób listę z linkami tego co muszę kupić aby mi dzialało te CO2. Najlepiej jakbyś też jakiś rysunek w paincie zrobił co i jak.
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #17 : Maj 06, 2006, 19:59:39 » |
|
Najlepiej by było gdybyś zapytał się sprzedawcy czy zaworek precyzyjny jest wkręcony w reduktor czy nie (na zdjęciu słabo widać, wygląda że jest wkręcony), jeśli jest to zapytaj się czy wyjście z zaworka jest na szybkozłączce czy proste i że tobie zależy na prostym. Jeśli zaworek nie jest wkręcony w reduktor to wówczas powinieneś zwrócić uwagę sprzedawcy żeby zaworek z obu stron miał złączki proste (a nie tylko na wyjściu) i to wszystko. Złączki proste możesz zobaczyć na poniższym zdjęciu, to te w zaworze elektromagnetycznym (górna część foto). Do tego zestawu będziesz potrzebował jeszcze zaworek przeciwzwrotny (Tetry - sprawdzony) i ze 2 m wężyka zwykłego wężyka, dyfuzor JBL`a ma dosyć długi wężyk w zestawie, ale w zależności od tego gdzie postawisz butle, może zabraknąć. Licznika bąbelków nie potrzeba, jeśli odpowiednio ustawisz dyfuzor to będzie widać z jaką szybkością wydostają się bąbelki CO2.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Maj 06, 2006, 20:23:40 » |
|
No tak, ale jak mam się zapytać, skoro to jet w necie??? W tym tkw chaczyk Przez GG zagadam, może cos wyciągne. Jak ostatnio pytałem o dyfuzor JBL to on ten ktoś nie wiedział co to jest dyfuzor. Ja juz powoli się zastanawiam nad innym zestawm CO2, bo to jest dość skomplikowane.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2006, 20:31:57 wysłane przez Ziomal Kamil »
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #19 : Maj 06, 2006, 20:30:58 » |
|
Może rozmawiałeś z kimś nieodpowiednim, ja zamawiałem u niego kilka rzeczy i kontakt był rzeczowy i bezproblemowy.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #20 : Maj 06, 2006, 21:19:14 » |
|
Troche mi głupio, ale czy Ty mógłbyś sie gościa popytać o te rzeczy co wypisałeś mi w poprzednim poście? Bo wiesz ja jestem ciemny i mogą mnie w konia zrobić itp.
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #21 : Maj 06, 2006, 21:50:33 » |
|
Zaworek precyzyjny jest wkręcony w reduktor, wyjście z zaworka jest na szybkozłączce, niestety nie zdążyłem zapytać czy jest możliwość zamiany na złączkę prostą. Jak bedę wiedział to dam ci znać.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Maj 06, 2006, 22:50:12 » |
|
Wielkie dzięki, czekam. --------------------------------------- Czy jest możliwość jakiegos kontaktu z tobą przez Gadu-Gadu??
|
|
|
|
|
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #24 : Maj 08, 2006, 21:00:00 » |
|
O rany, a ten "goły" zestaw może jakoś działac z dyfuzorem??? Nie chce na to wydawać ponad 350zł
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #25 : Maj 08, 2006, 21:19:36 » |
|
Jakie 350zł ? Kupując wszystko oddzielnie zapłacisz 269zł, może uda się dogadać ze sprzedawcą (bo to w sumie tylko zamiana) i cena nie uległa by zmianie, czyli 250zł.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #26 : Maj 09, 2006, 20:39:54 » |
|
A dyfuzor to za darmo nie jest a szkoda Czy jesteś z tym sprzedawcą w kontakcie? Prosiłem cię o ustalenie tych kilku spraw, bo ja się na tym nie znam... pozostało jeszcze pytanko czy da rade zamienić te części. PS. Jaki masz filtr RO i ile za niego zapłaciłeś? Oraz czy jesteś z niego zadowolony?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2006, 20:41:49 wysłane przez Ziomal Kamil »
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #27 : Maj 10, 2006, 16:10:17 » |
|
Napisałem do sprzedawcy i czekam na odpowiedź, jakby co dam ci znać na PW. Co do filtra to wszystkie elementy (z wyjątkiem korpusów 10'' i ich łączniów) kupowałem na allegro u jackiz`a, złożenie to nic trodnego, trzeba tylko opanować pracę z taśmą teflonową. Wg mnie najlepsze i zarazem najtańsze w eksploatacji sa osmozy z prefiltrami 10'', nie zatykają się tak szybko jak liniowe i w każdej chwili można ocenić stan zabrudzenia wkładów. Warto również dołozyć parę zł i kupić membranę 100 GPD (chyba że nie zależy ci na wydajności - małe podmiany). Mój filtr RO ma już prawie dwa lata, nadal uzyskuje z niego wodę o zerowych twardościach, prefiltry wymieniam raz na rok a wydajność to 10 l/h (nie sugeruj się wydajnością podawaną przez producenta bo jest to bardzo trudne do uzyskania i zalezy od kilku czynników). Tak wygląda moja konstrukcja:
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Maj 10, 2006, 19:17:20 » |
|
Ciekawe, i fajnie. Musiałeś się postarać skoro filtr ci działa 2 lata bez zażutu Czekam na odpowiedz z tym CO2 pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #29 : Maj 10, 2006, 22:08:42 » |
|
Trójstopniowy system prefiltrów robi swoje, po za tym jak dbasz o membranę ro to powinna posłużyć kilka lat. Co do Co2 to są dwie możliwości: - za pomocą złączki dwustronnej można wkręcić zawór precyzyjny w reduktor a do zaworu na wyjściu dać złączkę prosta z gwintem stożkowym - koszt wyższy o 8zł - do reduktora i zaworu precyzyjnego złączki proste z gwintem stożkowym, zawór z reduktorem połączony wężykiem - koszt wyższy o 12zł.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
|