Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Dobre coeny CO2, ale czy dobra jakość i wydajność. FAST
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobre coeny CO2, ale czy dobra jakość i wydajność. FAST  (Przeczytany 10419 razy)
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Maj 11, 2006, 10:43:07 »

Trójstopniowy system prefiltrów robi swoje, po za tym jak dbasz o membranę ro to powinna posłużyć kilka lat.

Witam
Sebastian mam filtr ro i chciałem zapytać co masz na mysli  jak dbasz o membrane to co czyscisz ją od czasu do czasu? bo ja nigdy jeszcze nic z membraną nie robiłem od samego początku jej nie ruszałem jeszcze a jezeli coś się da robić z nią(czyścić)  to mozesz coś więcej o tym powiedzieć mam membrane tez 100GDP tylko dwustopniowy system prefiltrów i naprawde raz na rok zmieniasz wkłady?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Maj 11, 2006, 13:46:07 »

Z membraną oczywiście nic nie zrobisz, "dbając" miałem na mysli systematyczną wymianę prefiltrów, regularne używanie (niedopuszczanie do wyschnięcia,  sporadyczne używanie, przepłukiwanie nowych wkładów).
Wkłady 1 i 5 mikronów wmieniam raz w roku, zazwyczaj robię to jak spada wydajność filtra ro (ostatnia wmiana w lutym 2005r, pora już wymienić  Cheesy ), a wkład z węgla spiekanego po ok. 9 m-cach

385 l - dyskowce
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Maj 11, 2006, 15:42:22 »

- do reduktora i zaworu precyzyjnego złączki proste z gwintem stożkowym, zawór z reduktorem połączony wężykiem - koszt wyższy o 12zł.

Hmmmm, wezme chyba to, co o tym myślisz?? Chyba dobry wybór no nie ??  Smiley

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Maj 11, 2006, 16:39:43 »

Ja bym takie rozwiązanie wybrał, będzie bezpieczniejsze i zawór prec możesz umieścić w dowolnym miejscu. Nie zapomnij o zaworku przeciwzwrotnym.

385 l - dyskowce
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Maj 11, 2006, 18:41:07 »

Ok, to możesz mi napisać takie podsumowanie (takie z linkami najlepiej) ? Bo Ty to wszystko załatwiałeś a ja się już kompletnie pogubiłem Tongue Ale tak z 50% to rozumiem  Grin
Aha, no i montaż, co o nim myślisz? Jest trudny?
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2006, 19:07:19 wysłane przez Ziomal Kamil » Zapisane

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Maj 11, 2006, 19:35:08 »

Narazie nie masz co spieszyć się bo nie ma butli 1.5 kg, sa w legalizazji i najwcześniej będą w drugiej połowie przyszłego tygodnia. Montażem nie musisz się martwić, złączki  powinien wkręcić sprzedawca (możesz go o to poprosić), ty jedynie bedziesz musiał połączyć zaworek precyzyjny z reduktorem, to nic trudnego, nakrętkę zakładasz na wężyk ciśnieniowy (jak obrączkę dla lubej  Grin) potem weżyk na złączkę i nakręcasz nakrętkę. Na wyjście zaworka prec. możesz założyć już zwykły wężyk akwarstyczny, zaworek przeciwzwrotny najlepiej zamontować na wysokości górnej krawędzi akwarium, za tzn juz pod pokrywą, połączenie zaworka z dyfuzorem to już żaden problem.
Przy zamówieniu zaznacz że kolega rozmawiał o małej modyfikacji zestawu maxi (zamianie szybkozłączek na złączki proste z gwintem stożkowym), a zamawiasz Zestaw CO2 Maxi z butlą 1.5kg, w reduktor i zaworek precyzyjny maja być wkręcone złączki proste z gwintem stożkowym:

http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_53/products_id/135?osCsid=ae3c9386d8752db042ed8016450b0fd4
http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_55/products_id/127?osCsid=ae3c9386d8752db042ed8016450b0fd4
http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_55/products_id/128?osCsid=ae3c9386d8752db042ed8016450b0fd4

385 l - dyskowce
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Maj 12, 2006, 15:31:15 »

Aha, to już mnie oświeciłeś  Grin Wszystko rozumiem, ale czy zaworek Tetry da się odrazu odłączyć do dyfuzora JBL? Czy może być tak, że przecinam rurkę i podłączam z jednej i drógiej strony wężyk i do dyfuzora? Zreszta napwno se poradze Wink I jeszcze odległość tego zaworka precyzyjniego od butli nie ma znaczenia?
Dzięki, jesteś spoko ziom  Grin

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Maj 12, 2006, 21:59:03 »

Wężyk od dyfuzora będzie dosyć długi i bez przecinki nie obejdzie się, (część wężyka zostaw na później,)podłącz go tylko do wyjścia z zaworka przeciwzwrotnego, do połączenia z reduktorem wykorzystaj zwykły wężyk akwarystyczny.
Odległość zaworka prec. większego znaczenia nie ma, umieść go w takiej odległosci aby nie było problemu z regulacją i nie załamywał się (jest trochę sztywny), 50 cm powinno wystarczyć.

385 l - dyskowce
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: