Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odbłyśniki - pytanie  (Przeczytany 2584 razy)
Hachi
Nowy
*

« : Maj 09, 2006, 15:41:40 »

no właśnie, mam 0.3w/ l w akwa 112 l (2x18w) i jest to stanowczo za mało - następnej świetlówki już nie zmieszcze. Chce kupić odbłyśniki - pytałem się w sklepie i gość powiedział że taka blaszka może zwiększyć oświetlenie o 70 % - prawda to ?? a jeśli tak to czycoś sie stanie jesli roslinki będą miały za dużo światła ??
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2006, 15:44:02 »

No za dużo napewno nie no bo przy 0,3W/l  Wink Odbłyśniki bardzo dużo dają, nawet więcej niż 70% - tak wyczytałem  Cheesy
Hachi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2006, 15:57:11 »

No to może tylko na 1 świetlowkę zalożyc odblysnik ?? albo moze obkleic folią aluminiową bo może ona mniej odbija ??
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2006, 07:02:56 »

Ostatnio kupiłem folię samoprzylepną odblaskową i wykleiłem prawie (bo mi troszkę zabrakło) całą pokrywę. Efekt całkiem zadowalający Smiley

Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2006, 09:23:28 »

następnej świetlówki już nie zmieszcze.

Witam, na tym forum jest sporo postow o tym jak przerobic standardowa pokrywe tak aby dodac jeszcze jedna lub dwie swietlowki, zaden odblysnik nie da ci tyle swiatla co dodatkowa swietlowka, wiec przemysl sprawe bo gra jest warta swieczki Wink Pozdrawiam
Hachi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2006, 15:03:51 »

Mówisz że to warte świeczki ale pomyśl ile to jest "brudnej" roboty - wydzieranie tych wszystkich stateczników, kupowanie nowych, wycinanie "belki", kupowanie również nowych oprawek, świetlówek itp. A jeśli chodzi o odbłyśniki a raczej folię aluminiową - ona odbija nie wiele mniej światła niż odbłyśniki ?

A problem mam taki że jak założe 2 odbłyśniki - kazdy na świetlówkę 18 W to zakładając że dają 70% światła więcej w moich 112 l światła będę miał za duzo, a to chyba nie jest dobre.
Jescze jedno pytanko - jak dużo swiatla mog.ą stolerować roślinki tak by im to nie szkodziło, 0.6w/l To już zadużo czy nie ??
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2006, 15:05:25 wysłane przez Hachi » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2006, 15:49:46 »

To tak średnio, w mniejszych zbiornikach niektórzy mają 1W/l a nawet 2W/l (w świetlówkach). U mnie w 25 l akwa jest 0.8W/l a w 385 l 0.9W/l (światło liczone do pojemności netto).

385 l - dyskowce
Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2006, 10:13:59 »

A problem mam taki że jak założe 2 odbłyśniki - kazdy na świetlówkę 18 W to zakładając że dają 70% światła więcej w moich 112 l światła będę miał za duzo,

nie liczyłbym na to ze z 0,3W po zamontowaniu odblysnika bedziesz mial 0,7W na litr, przy 2x18W odblysniki nie rozwiaza Twojego problemu, swiatla nadal bedzie za malo, co do "brudnej roboty" toz to sama przyjemność a satysfakcja jest ogromna jak juz  wszystko poskładasz do kupy Wink, chcac miec ladne akwarium trzeba nad nim troche poracowac. Pozdrawiam

Hachi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2006, 14:53:33 »

Kurcze, poświęciłem znów trochę czasu na oświecanie się w tej dziedzinie i chyba wiem jak zrobie.
2x 18w + 24 w t5 będzie ok ??
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2006, 15:02:42 »

Tak myśle ze bedzie juz bardzo fajnie wychodzi ponad minimum(0.5W/l) jeszcze do tego jakby doszły te odbłyśniki to by było naprawde dobrze a jak nie to poprostu folie aluminiową jak tak mam i tez daje dobry efekt takze bedzie git jak dołożysz te 24  Smiley
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2006, 19:00:20 »

W moim jako odbłyśnik mam lustro , polecam Cheesy

Jachu
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2006, 19:33:16 »

Nie trzeba się bawić w "małego technika" Wink ja też sie nie znam na tym wszystkim a dołożyłam dwie świetlówki do 112. Kupiłam poprostu gotowe zestawy do podłaczenia świetlówki. Jedyne co trzeba było zrobic to wywiercić dziurki na śrubki no i przy dorabianiu 4 świetlówki musieliśmy obciąć wystającą część od klapy do karmienia.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2006, 19:50:19 »

tu na forum jest dosyc obfita info firmy hagen (AquaGlo) - tam tez jest napisane do jakich akwa ile Watt/Litr
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8424.0.html

Ja wylkeilem pokrywe folia aluminiowa - wydaje mi sie ze jest nawet bardziej lustrzana niz te odblysniki ale nie zauwazylem roznicy. Mysle, ze gdybym zalozyl 3. swietlowke to bym to napewno zauwazyl - takze te 70% czy czasem nawet 100%, o ktorych pisza w reklamie odblysnikow - to moim zdaniem bullshit
a 30-50 zeta za kawalek blaszki to bezczelnosc  Wściekły

Poza tym chyba LifeGlo2 Hagena ma juz wbudowany odblysnik - moze to jest alternatywa

ostatnio przypomnialo mi sie ze w Obi czy Castoramie widzialem lakier w sprayu jak CHROM. Mozna by wyprobowac... Tongue

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
przemek75
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 29, 2006, 21:11:04 »

Cześć

W mojej pokrywie (przeróbka własnej roboty zajęła może 45 min.- wygląda dobrze) mam 3 swietlówki t5 w tym dwie z odbłyśnikami zamówionymi w aqva-light. ostatnio zamieniałem pozycjami świetlówki. No in szczerze to nie zauważyłem aby świetlówka przełożona z pozycji bez odbłyśnika na pozycję z odbłysnikiem, dawała więcej światła (tak na oko, ale może gdyby zastosowac jakieś metody pomiarowe...)

pozdr
pm
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: