Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wada grzałki  (Przeczytany 2307 razy)
Tim
Zainteresowany
**

« : Maj 10, 2006, 17:29:36 »

Mam takie krótkie pytanie.

Coś mi zaczęło sie z grząłką walić a raczej z termostatem. Przed długi weekendem. Zostawiłem ją żeby grząła na normalnie 25-26 stopni. Wracam a tu prawie do 30 dochodzi. Teraz jest ustawiona na 22 stopnie i termometr pokazuje normlanie 26 stopnie. I tu moje pytanie czy grzałe zanieść na gwarancje do sklepu żeby mi ją wymienili?? I tu drugi problem sie pojawia bo nei mam grzałki zastępczej. Co mam robić przez ten czas?? Wyżenie  od nich zastępczą czy mam zostawić ryby i rośliny na pastwę losu??

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa)
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2006, 17:43:10 »

A czy grzałka grzeje ? Jeśli tak to do wymiany. Jeśli nie to możesz miec po prostu za wysoką temp w pokoju (zauważ że ostatnio jest dość ciepło) do tego dochodzi temp od świetlówek.

Aha, jeśli grzałka jest faktycznie uszkodzona i jest na gwarancji to powinieneś dostać nową w zamian

Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2006, 17:48:15 »

grzac grzeje bo dzisiaj sprawdziłem i ustawiłem na 24 stopnie to prawie do 30 mi nagrzała

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2006, 18:01:38 »

Rozumiem ze masz swiatelko na grzalce ktore informuje cie ze grzeje ?
Wyłacz ja na jakis czas i zobacz co sie bedzie dzialo z temp. Jeśli spadnie to znaczy ze faktycznie jest zepsuta

Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2006, 18:05:56 »

grzać na100% grzeje to pewnie termostat musi być zwalony ale jeszcze sie upewnie na 100% czy grzeja i w piątek poniose do sklepu.

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2006, 20:04:17 »

Mi się wydaje, że jest po prostu nieskalibrowana. Stąd grzeje o te 4 stopnie więcej. Te tańsze grzałki z termostatem to jednak loteria. Albo trzeba kupić coś porządnego jak Jager albo osobny termostat.
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2006, 14:07:03 »

A to nie jest tak ze te grzałki poprostu po wyłączeniu się one są jeszcze ciepłe i przez pewien czas jeszcze grzeją wode mimo ze się wyłączyły ja tez miałem z termostatem grzałke to grzała tez troche wiecej niz miałem ustawione ale tylko o 2 stopnie max 3 ale to rzadko
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2006, 14:45:44 »

Bez przesady. Po wyłączeniu grzałka nie ma prawa aż tak podgrzać wody. Nie w takim stopniu. Poza tym grzałka szybko się chłodzi, bo jest po prostu w wodzie.
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2006, 16:46:05 »

A właśnie ja mam grzałkę Jager 100W za 100zł podobno najlepsza dla 126L i mam ustawioną na 25oC a temp jest 25-26oC. Myślę, że jest to spowodowane temp. pokoju, lecz czasem orzy 25stopniach grzeje.  Tongue COś ktoś wspominał o kalibracji, jak sie to robi? Bo podobno w mojej można tak zrobić.

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2006, 20:43:06 »

ziomal, ja przepraszam ale co ty chcesz kalibrować? ustawiasz na 25 st C i masz 25stC.czego chcesz? kalibrować to można raczej elektrody pH.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: