Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Lotus Tiger Red/Green  (Przeczytany 4001 razy)
OsciBosci
Nowy
*

« : Maj 18, 2006, 12:44:06 »

Otoz rolina ładnie rozwineła sie, ale bardziej mi zalezalo i zalezy na tym zeby liscie nie byly wysoko, tzn. mam akwa 50cm wysokosci i co jakis czas liscie dochodza do tafli wody a nie chce. Slyszalem ze da sie jakos zrobic zeby łodygi nie rosły takie długie, pytanie co zrobic??
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2006, 13:15:30 »

Ja po prostu swojego obcinam. Przypuszczam że można by załatwic tą kwestię odpowiednim sterowaniem makro- mikroelementów (niedobory odpowiedniego składnika) ale pytanie jak to wpłynie na resztę roślinek  Huh

Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2006, 17:01:27 »

Po prostu tnij te najwyższe liście, a lotos konsekwentnie będzie wypuszczał nowe.

kawałek mojego 300l:) (niedługo spróbuję foto zmienić)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2006, 19:32:25 »

Liście nawodne należy bezwzględnie usuwać inaczej dolne zaczną marnieć. Liscie podwodne możesz ostro przycinać, zostawiając nawet 3-4szt.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2006, 15:13:10 »

lotos bardzo szybko puszcza nowe liście, więc stare możesz śmiało obcinać

pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2007, 21:24:17 »

Jak wysoko kwitnie nad lustrem wody ?  Świetlówki mam 4-5cm nad wodą
2 pytanie ile może miec pąków kwiatowych ?
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2007, 07:04:17 wysłane przez pirek2 » Zapisane
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2007, 23:55:13 »

Mi zakwitł raz pod koniec lipca.Pęd kwiatowy najpierw doszedł do wysokości pięciu centymetrów nad wodą po czym musiałem rozsunąć pokrywę akwarium che,che,tak że kwiat osiągnął drugie pięć centymetrów nad wodą.Był biały i dość sporej średnicy.Jednak w dzień był złożony a dopiero pod wieczór wspaniale się rozwijał by znów rano zacząć zamykanie.Jak raz wypuścił pęd kwiatowy tak po kolei puszczał kolejne aż doliczyłem się siedmiu kwiatów. Jednak to nie był bukiet bo jak jeden się zawiązywał wtedy wyrastał i kwitł następny.Natomiast u mojego ojca który ma akwarium ustawione po wschodniej stronie kwitły lotosy wcześniej i dosłownie jak szalone.W końcu staruszek prawie sciągnął pokrywę bo mu ją kwiaty podnosiły i tak miał akwarium 55 cm wysokie około sześć centymetrów obudowę wysoką a chyba z cztery kwiaty na bieżąco wyrastały na dziesięć cm.Jak zauważyłem pobudza je światło słoneczne w najdłuższych okresach roku czyli połowa maja i sierpień.Tak jest prawie co roku o tej porze.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2007, 23:57:41 wysłane przez Jarecki » Zapisane
pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2007, 00:07:47 »

Kwiat juz się przypalił od świetłówek wyrasta drugi pąk pokrywy nie podniose więc czeka go ten sam los
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2007, 08:59:11 »

nie szkoda ci ?? dlaczego nie podniesziesz pokrywy ?? ja bym odrazy coś wykombinował, a może spróbój wyłożyć go przez klapkę do karmienia  Smiley zawsze coś się wymyśli  Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2007, 10:39:00 »

nie szkoda ci ?? dlaczego nie podniesziesz pokrywy ?? ja bym odrazy coś wykombinował, a może spróbój wyłożyć go przez klapkę do karmienia  Smiley zawsze coś się wymyśli  Wink

Oj Kubuś ... chyba nie widziales lotosa ... Po pierwsze z rozkwitniętym lotosem i jego liścmi jest jeden problem. One są bardzo duże i potrafią zasłonić naprawdę sporo światła. Po drugie nie da się go przeciez wyciągnąć przez klapkę do karmienia ... klapka jest xxxx cm nad wodą, a on nie ... po prostu pływa na powierzchni.  Roll Eyes
Podnieść pokrywę ? ... Hmm ja tam nie lubię jak mi światło ze świetlówek daje po gałach Grin

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2007, 12:57:33 »

Aaaale gadasz Seboos.... nie będę Ci przypominała jak u nas klapka była przez 2 miechy odsłonięta bo nam echinodorus maior kwitł Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 07, 2007, 14:00:40 »

pływa po powierzchni ??
Pęd kwiatowy najpierw doszedł do wysokości pięciu centymetrów nad wodą po czym musiałem rozsunąć pokrywę akwarium che,che,tak że kwiat osiągnął drugie pięć centymetrów nad wodą.
jak umiem czytać ze zrozumieniem to u Jareckiego kwiat był 10cm nad wodą  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
a lotosa widziałem bo sam mam w akwa kilka tyle że jeszcze mi nie kwitły ....
pozdro  papa

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2007, 13:35:26 »

Hi,
mam pytanie. ja dostalem ostatnio zestaw roslin z allegro i ciula wyslal wszystko w czwartek. przyszlo we wtorek prawie wszystko podmarzniete (do wywalenia)  Wściekły

m. in byl tam Lotus red no i jak go do akwa wsadzilem to sie na 2. dzien rozsypal  Cry i zostalo tylko to grube klacze dl. ok 3 cm z 2 cienkimi korzonkami.

Czy jest szansa, ze z tego jeszcze cos wyrosnie?

Wsadzilem naraznie do akwa i czekam...  Undecided

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 08, 2007, 14:13:07 »

napisz to tego ciula i zarządaj zwrotu kasy !!! ale skoro zostało kłącze to może coś wyrośnie, wszadż kulke nawozową w pobliżu Wink mi pomagało Wink Smiley I najlepiej wsadź bezpośrednio pod świetlówką aby było bardzo dużo światła, to powinno go pobudzić jak jeszcze żyje Tongue
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2007, 14:15:02 wysłane przez Kubuś_8 » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2007, 09:17:10 »

Kubuś można być na kogoś zły, ale bez takich zwrotów  Undecided Undecided Undecided

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: