Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładam akwarium HELP  (Przeczytany 2980 razy)
Tom32
Nowy
*

« : Maj 19, 2006, 09:35:34 »

Witam
Mam zamiar założyć akwarium i potrzebuje porad czy dobrze wybrałem.
Akwa ma byc roślinne + pare rybek (bez kopiących w podłożu)
Oto co wybrałem :
Zbiornik 60x40x35
Filtr kaskadowy Aquael FZN-2 + wklad zeolitowy
Filtr wewnętrzny (tego jeszcze nie wiem jaki)
Oświetlenie T5 AquaMedic : Ocean White 24W + Planta 24W + odbłyśniki
Grzałka Jager 75W
Podłoże Filtus Aquagrunt zmieszane ze żwirem kwarcowym
Nawozy AquaArt : Planta Gainer Classic, Pro Ferro+, Pro Macro, Pro Micro + CO2 (bimbrownia + dyfuzor CO2 Natural System Dyfuzor Hagen'a)
Jakiś zajefajny korzeń
No i to chyba wsio, teraz pytania :
1) Dobry wybór ?
2) Jaki polecacie filtr wewnętrzny (jeżeli jest potrzebny)?
3) Nawozy bede stosował tylko takie jak napisałem, jak je dozować, tak jak pisze producent czy mniej?
4) Jakie rybki do takiego akwa? (ile sztuk)
5) Jakie polecacie rośliny (najlepiej takie co rosną tylko do 35cm  Cheesy

To chyba wsio.
Pozdro dla wszystkich.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2006, 18:51:15 »

2000 nie siedzi ciągle przy komputerze Wink.
filtr kaskadowy ci wystarczy w zupełności. z drugim mógłbyś mieć pralkę w akwarium- chyba że chcesz trzymać kosiarki.
oświetlenie  Good !
grzałka Good !
podłoże  Good ! x2
z nawozami lepiej nie przesadzić, niektóre mogą się pokrywać co do składu. jeśli miałbyś ryby to nie potrzeba raczej makro.
zajefajny korzeń zawsze wygląda zajefajnie.
rybki musisz wybrać takie które by lubiły mocniejsze światło i podobają ci się.
roślinki polecam wszystkie które byś mógł dostać w sklepie oprócz szybko-rosnących i zbyt dużych  bo by po prostu szybko dorastały do tych 35 cm. np jakieś żabienice flame albo ładniejszy aflame lub inne mniejsze; cabomba; limnofilię (choć właściwie dosyć szybko rośnie).
pomyśl jeszcze nad twardością wody -jaką chciałbyś mieć w akwa i jaka jest w kranie i pod tym względem także o przyszłych rybkach.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2006, 19:48:20 wysłane przez kafarski » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2006, 18:55:35 »

1) dobry
2) kaskada na takie male akwa wystarczy
3) nazwozy ok ale stosuj dopiero po jakims czasie (czyli na oko wtedy kiedy bedzie potrzeba)
4) rybki tak jak pisal kafarski, mnie sie podoba w roślinnych stado neonek + coś na dno (np kiryski) no i + otoski ew jakiś glonek
5) dobierz coś co wolniej rośnie i co jest łatwe w uprawie, zróżnicowane pod względem oświetlenia itp itd
 papa papa papa

Tom32
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2006, 19:42:48 »

Piszecie że kaskada wystarczy, to jak mam zrobic żeby był w nim ZEOS i GĄBKA.
Z tego co pamiętam to FZN-2 ma tylko 1 komorę (chyba że sie mylę). Chyba że kupię FZN-3
Co do nawozów to myślałem też o TORPICAL MASTER GROW.
Rybki to jeszcze nie wiem, napewno jakieś małe. Może to bedą neonki, nie wiem, każda ryba jest ładna, tylko nie każdy
to widzi Cheesy

P.S. Może i 2000 ciągle nie siedzi przed kompem, ale ktoś się w końcu odezwał  Good !

Pozdro
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2006, 19:55:13 »

po co ci ta gąbka w filtrze? wsadź jak najwięcej ceramiki i jakąś watę żeby łapała syfy. gąbka też będzie łapać ale zajmuje więcej miejsca w filtrze. dawniej w takich akwariach wystarczała tylko gąbka 10-15 cm napędzana powietrzem z brzęczyka. nie wiem jak jest zbudowana ta kaskada i ile jest w niej miejsca -pokombinuj sam Wink.
Tom32
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2006, 20:05:38 »

Wiem jak było kiedyś Cheesy
Co do waty to nie wiem, czytałem że często trzeba ją zmieniać.
Ehhh, nie wiem, poza tym co jest lepsze ceramika czy zeolit ??
A może zamiast kaskady to wewnętrzny Aquaszut Junior-Bio, albo Eheim AquaBall 2210 ??
Byleby nie był za duzy prąd.
Pozdro
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 19, 2006, 20:26:41 »

prąd nie będzie duży bo choć filtr działa 24g/dobę to bierze tylko ok.10 W. światła będziesz miał 48? W przez 12 godz. eheim jest całkiem rozsądny, ale nie powiedziałem że kaskada jest zła, gdybyś nie przerybiał akwarium i trzymał neonki?
najlepsza z tego co mam jest ceramika eheima. wewnątrz kulek zachodzą procesy denitryfikacyjne obniżające NO3.
zeolit nie jest taki porowaty i u mnie szybko się zapychał. podobno komuś podnosił twardość wody o ile się nie mylę.
aha watę zmieniam co dzień. można używać tej do wypychania misiów czy poduszek ,oby była z plastiku i bez barwników.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2006, 20:28:22 wysłane przez kafarski » Zapisane
Tom32
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2006, 09:45:02 »

Witam
Źle się wyraziłem co do tego prądu  Embarrassed
Chodzilo mi oto by nie było młyna w akwarium Smiley
Co do kaskady to jak mam to zrobić, jeżeli jest tylko jedna komora to wypełnić ją 3/4 ceramiką a reszta wata lub gąbka
na wierzch ??
Co do rybek, to jasne że neonki bylyby najlepsze, ale one nie lubia silnego światła, zresztą rybki bedą na końcu. Smiley
Jezeli piszesz że wata jest lepsza to spoko, bede musiał kupić sobie niezły zapas tej waty, bo misiów juz niestety nie
posiadam  Grin Wink
pozdro

P.S. Co myślisz o nawozie TORPICA MASTER GROW i od kiedy mam podawać jak wystartuje.
Tom32
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2006, 09:55:09 »

Jeszcze jedno
Czy dane o roślinach z tej strony :
http://www.tropica.com/plant_print.asp
są prawdziwe Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2006, 10:20:07 »

watę lepiej stosować nowa ze sklepu,nie używaną- czasem małe dzieci pchają misie w różne miejsca i robią im nawet zastrzyki Wink
nawozy lepiej podawać po starcie akwarium. dobrze było by po kilku dniach wpuścić jakiegoś startera- rybkę wytrzymałą która zapoczątkuje cykl azotowy. tego nawozu nie znam i co jakiś czas zmieniam je. teraz 'testuję' JBL Ferropol.
stronka Tropica całkiem fajna i zawiera podstawowe wiadomości. niestety nie zawsze rośliny rosną tak jak to pisze w książkach czy w necie.
Tom32
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 20, 2006, 16:27:35 »

OK, dzięki za pomoc. Pozostaje mi teraz złożyć wszystko do kupy.
Jeszcze jedno, bo to jest zapewne nieuniknione. Jak walczyć z krasnorostami  Wściekły, bo zapewne
pojawią sie u mnie, choć bym tego niechciał.
THX

P.S. To jak mam dać tą ceramike i watę ?? (tak jak pisałem?)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: