duzo by pisac.....
gupiki miałem już jako 3-latek i tak to sie zaczęło
zyworodki przerobiłem jako brzdąc
pierwsze ikrowe to chyba były bojowniki
potem chyba zalobniczki
lepiej napisze rodzinami zeby sie nie pogmatwało
z labiryntowych wspomniane wyżej bojowniki, każdy dostępny gatunek pretnika, wielkopłetwy wspaniale, gurami dwuplame i jego formy, gurami mozaikowy, skrzeczyk karłowaty
z kasaczowatych : pierwsze byly zalobniczki, neony innesa, tetry cesarskie, tetry kerri, zwinnik jarzeniec, barwieniec czerwony i czarny, zwawik czerwienniak, miedzik obrzezony, bystrzyk czerwony, bystrzyk orantus, bystrzyk cytrynowy, bystrzyk kolumbijski,
z pielegnic : zebry, akara błękitna, akara cętkowana, akarka paskowana, skalary, palety, barwniak czerwonobrzuchy, barwniak thomasa, pielegnica multispinosa, saica, pielegniczka ramireza, żółta, kakadu, tilapia mozambijska, gębacz wielobarwny i trójbarwny, pyszczak zebra , badis blekitnopletwy (wielocierniowate)
z sumokształtnych : zbrojnik niebieski i sum europejski
karpiowate to: danio pręgowane i lamparcie, kardynałki, brzanki różowe, sumatry , purpurowe, zielone i brokatowe,
pseudorasbora parva, welony i złote rybki, karpie(koi tez), zlote liny, tołpygi i złotą forma jazia a nawet pstrąga tęczowego (łososiowate)
no i teraz moje ostatnie rodzynki:
zagrzebki : rachovi beira 98, afrykańskie, eggersi red, palmquisti i foerschi (ze wszystkich ikra czeka na wyklucie)
propory: kap lopez, schelli, striatum, bivittatum, blekitne, gardnery, walkeri, puerzli (2 ostatnie coś słabo rzucają)
zapewne cos pominąłem.....
zapomniałem o Szczupieńczykach
mnożyłem dagetki i liniowe (zlote)
teraz mam pokaźną kolekcje szesciopregich (choc nie wiem czy to nie podgatunek Epiplatys Togolensis) - szukuje się dobre stado zarodowe tak ze niedługo idę z nimi na grubo
od jakiegoś miesiąca smiga kilka lub kilkanaście teraz juz 12-15mm epiplatys olbrechtsi olbrechtsi (szczupienczyki z grupy Ep fasciolatus - obrzeżonych)
ostatnio doszly 3 nowe propory: amieti(właśnie zaczęły składać ikrę)
punctatum i deltaensis( maluchy już śmigają)