Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak zmierzyć odczyn wody??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zmierzyć odczyn wody??  (Przeczytany 3334 razy)
Ojla
Nowy
*

« : Czerwiec 01, 2006, 21:54:23 »

Jestem ciekawa jaki ma odczyn woda w moim akwarium. Jak moge zmierzyc odczyn wody?Moze to glupie pytanie, ale jestem poczatkujaca i nie bardzo sieorientuje Embarrassed
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2006, 21:55:57 »

musisz kupic test na pH. kto pyta nie błądzi Smiley

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2006, 08:47:46 »

Poza testem na pH, przydadzą ci się jeszcze testy na kH (TWW), gH (TWO), NO2, NO3

Zibii
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2006, 10:23:24 »

Jakiej firmy polecacie poszczegolne testy?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2006, 10:50:54 »

Jeśli o mnie chodzi to z Tetry (tyle ze troche drogie są). Ja mam z Zooleka na NO3 ale patrze tez na wynik troszke z przymruzeniem oka

Zibii
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2006, 11:17:39 »

z tego co dowiedziałem sie przekopujac forum to polecane sa Zoolek: PH i twardość i SERA: NO2 i NO3. Co o tym myslisz? Tak przy okazji gdzies wyczytałem ze na poczatek mozna uzyc startera do przyspieszenia dojzewania wody. Jaki sa startery i co polecacie?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2006, 12:00:25 »

Na temat Sery nie mogę się wypowiedzieć bo nie używałem. O testach Zooleka słyszałem parokrotnie, że są niedokładne i potrafią przekłamywać. Co do starterów to ja polecam Sera Nitrivec

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2006, 21:52:58 »

ej powiedzcie mi kiedy najlepiej robić testy? po podmianie czy pare dni po niej ? I czy 2 tyg od startu zbiornika jest już sens sprawdzać parametry wody ?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2006, 10:48:02 »

Testy najlepiej robic w miare regulranie. Ja robie testy przed podmiana jak i po podmiane (no pare godzin po).
A co do dojrzewajacego zbiornika - testy sa istotne. Pozwola ci sprawdzic kiedy akwa dojrzalo no i jak sie zmienia woda. Takze jak najbardziej warto monitorowac parametry dojrzewającego akwa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: