Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NO2 i NO3  (Przeczytany 4099 razy)
malzonka
Super aktywny

« : Czerwiec 02, 2006, 08:47:44 »

No i mam problem, z którym nie bardzo wiem jak sobie poradzić i skąd wyniknął.
Poniższe wyniki są robione testem paskowym JBL, nie wiem jakie jednostki bo nie mogę sie dopatrzeć na opakowaniu. Złe wyniki są zasygnalizowane wykrzyknikami na opakowaniu
Wyniki z dnia 31.05.06
NO3: ok 80, prawdopodobnie powyżej bo następne oznaczenie to 160  Shocked
NO2: ok 0,5 - fatalnie
GH: ok 15
KH: ok 7
pH:7-7,5

Po wyniku związków azotowych wymieniłam 50% wody.

Wyniki z dnia 01.06.06
NO3: ok 60-70
NO2: między 0,5 a 1,0 - tragedia
Reszta parametrów bez zmian oprócz pH, które jest ok 8  Shocked
Zgłupiałam kompletnie i nie wiem czy znowu podmieniac wodę i dlaczego tak się dzieje.
Po karmieniu nie pozostają resztki, obsada trochę za duża będzie w przyszłości natomiast w tej chwili jest ok.
Czy przyczyna moze byc nawóz w kulkach JBL podany jakies 3 tygodnie temu  - wsadzony głęboko w żwir pod korzenie ? natomiast nie zawiera on fosforanów i azotynów. Z ulotki informacyjnej:
"(...)Obok wszystkich niezbędnych składników pokarmowych zawiera żelazo, potas i elementy śladowe niezwykle potrzebne dla rozwoju roślin.(...) Jest nawozem wolno rozkładającym się, stosować co 8 miesięcy.(...)"
Informacja co on zawiera nie jest niestety szczegółowa oprócz: Mn, Cu, Mo, Co, B, Z.

Skłaniam sie już do zakupienia innego filtra a w tej chwili w akwarium (112l) jest Hydor przeznaczony dla zbiorników pow. 200l. Zawiera gąbke i komorę na wkład typu żwirek amonowy czy węgiel aktywny - w tej chwili jest tam żwirek.

naprawde nie wiem co robić  Cry

PS. Zrobiłam właśnie test kranówki i chyba nie jest źle
NO3: 1-2
NO2:0
GH: 6
KH:8
pH: 8,5 - z tym kiepsko

Z tego co doczytałam to garbniki z korzenia powinny wodę trochę zakwaszać, ale najwidoczniej nie wystarczająco...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2006, 19:14:04 wysłane przez lukas » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2006, 10:27:41 »

Ja bym przede wszystkim zakupił testy "kropelkowe" są dokładniejsze. Jeśli na skali testu masz 80 a następnie 160 to chyba jakaś lipa (jeśli dobrze to powyżej 30 już jest baaardzo nedobrze).
Może w jakiś sposób zaburzyłaś równowagę w akwarium ?? Jedyne co to podmieniać wodę i mierzyć parametry i obserwować co się będzie działo  Undecided

Może to kwestia przerybienia ??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2006, 10:30:02 wysłane przez Seboos » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2006, 11:07:31 »

NO3: ok 80
- bardzo źle, bardzo źle

NO3: ok 60-70
  - nadal bardzo źle

Czy przyczyna moze byc nawóz w kulkach JBL podany jakies 3 tygodnie temu  - wsadzony głęboko w żwir pod korzenie ?
- posiadam te same kulki i nie stanowią u mnie problemu więc raczej to nie to

Skłaniam sie już do zakupienia innego filtra a w tej chwili w akwarium (112l) jest Hydor przeznaczony dla zbiorników pow. 200l. Zawiera gąbke i komorę na wkład typu żwirek amonowy czy węgiel aktywny - w tej chwili jest tam żwirek.
- może za duży prąd wody w filtrze wypłukał bakterie nitryfikacyjne? Nie leczyłaś ostatnio czymś i nie zabiłaś bakterii? Spróbuj dolać nitrivecu i daj znać co i jak. Masz tragiczne ph w kranie. Trzeba to musowo obniżyć. Może zakwaszacz w płynie coś pomoże.
Na wysokie NO3 możesz też spróbować dołożyć roślin pływających np: jakieś paprotnice. Bardzo szybko rosną i pochłaniają większość "be" rzeczy a jeszcze dotlenią wodę. Nic mi teraz nie przychodzi do głowy prócz podmianek. Mam nadzieję, że ktoś bardziej kompetentny Ci pomoże :-) Powodzenia.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2006, 13:09:13 »

Podmieniłam znowu wodę, dodałam bakterii nitryfikacyjnych i zmieniłam filtr. Aby nie robić więcej zła tyle wkładu ile się dało dalam ze starego filtra. Nowy filtr to bluewave z 4 komorami, dwie to gąbki i dwie na wkład biologiczny. Były dodane kapsułki z bakteriami więc też dodałam. Na razie z pH nic nie robię bo dosyc chemii. Niech sie to ustabilizuje. Odmuliłam dno.
Nie mam pojęcia co się stało bo ryb nie przybyło, nic sie nie zmieniło oprócz jednej rzeczy - wyrzuciłam 3 spore krzaki hygrofilii. Może aż tak zmniejszona liczba roslin podziałała w tak destrukcyjny sposób.
Może także za często karmiłam ryby - dwa razy dziennie.
W każdym razie, papu raz dziennie, codziennie parametry - na razie paskowym aby choć mniej więcej wiedzieć co sie dzieje i czekam bo tyle pozostało.
W przyszłym tygodniu postaram się coś zrobic z pH. Do tej pory garbniki z korzenia obniżały do pH 7. Jak nie podziała to będe się martwić. Na razie na wszelki wypadek dokształcę się jak zmniejszyć pH - jak się da to bez chemii.
Parametry wody zmieniły się w ciągu doby na tak fatalne i rzeczywiście jedyna zmiana jaka wtedy nastapiło to usunięcie roslin.

Ryb nie leczyłam. ten były filtr był ustawiony na min a rzeczywiście prąd był bardzo silny. Obecny działa na innej zasadzie. prąd wody jest zdecydowanie łagodniejszy.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2006, 14:42:03 »

No i chyba masz odpowiedź Wink Jeśli wymieniłaś filtr to on po prostu jeszcze nie dojrzał. Dobrze ze dodałaś bakterii nitryfikacyjnych, jednak one też potrzebują czasu na "rozmnożenie" się w filtrze.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2006, 14:46:22 »

Seboos filtr wymieniłam 2 godziny temu  Wink Tamten chyba nie dawał rady a poza tym i tak miałam zmienić a na dzień dziecka wpadło nam z mężem nadprogramowe 200 zł no i poszło właśnie Wink W każdym razie mam dosyc gmerania i chciałabym aby wreszcie był spokój w akwarium.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2006, 15:13:26 »

narazie nie podmieniaj wody przynajmniej przez 2 tygodnie inaczej będzie trudno przywrócić równowagę, karmienie oczywiście z umiarem.
NO3 nie jest tak groźne jak NO2 i zw. amonowe, które w zasadowej wodzie (a taką obecnie masz) mogą szybko przekształcić się w trujący amoniak. Ze zmianą pH nie czekaj długo, powinnaś już po mału obniżać.

385 l - dyskowce
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2006, 16:04:42 »

W jaki sposob moge to zrobić w miarę spokojnie i bezpiecznie dla stworzeń ? Nie bardzo mam ochotę wlewać jakies kwasy...
poszukałam i znalazłam kilka opcji. Na bimbrownie nie mam szans ze względu na brak miejsca - i tak ledwo znaleźlismy miejsce na akwarium. czytałam o tabletkach sery z CO2, ale jakies mi to się naciągane wydaje...Zobaczę co będzie w sklepie. Dyfuzor i butla tez odpada - patrz powód czemu nie bimbrownia Sad Jeszcze czytałam o jakimś preparacie pH- JBL'a.
Przed chwilą znowu zmierzyłam i jest:
NO3: ok 20
NO2: między 0 a 0,5
GH: ok 7
KH: ok 10
pH: 8,5

Spadam migiem do sklepu bo to juz nie jest zabawne i trzeba natychmiast cos z tym zrobić !!!!

Kolejna podmiana 50% wody, ale 1/4 kranówki i 3/4 osmozy. Do tego preparat Tropicala obniżający pH. Kropelkowac w trakcie wlewania i mierzyć pH. Do tego od jutra dyfuzor CO2 Tetry. Woda juz zmieniona i w tej chwili pH jest 6,5 właściwie z dodaniem tylko 15 kropel specyfiku Tropicala. pozostało czekać nadal. dowiedziałam sie w AtollZoo, że zachwianie nastąpiło przez usunięcie tych trzech krzaków, które rzeczywiście można spokojnie powiedzieć stanowiły 1/3 obsady roslinnej.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2006, 17:48:58 wysłane przez malzonka » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2006, 17:14:20 »

cze. wszelkie preparaty pH- ,czy ...min, są przeważnie na bazie kwasów. przy twojej tww przydała by się zwykła woda destylowana , bo tww10 i co2 to praktycznie zagłada- musiałabyś dać dużo co2.
dolewaj destylowanej z umiarem,  z 5 litrów dziennie i mierząc pH, ew tww .
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2006, 17:51:18 »

Zmierzyłam wszystko jeszcze raz po podmianie z wodą osmozowaną:
NO3: 10
NO2: 0
GH: mniej niz 5 ale wiecej niż 2
KH: ok 5 - troche mniej, ale więcej niż 2
pH: 6,5
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2006, 18:43:34 »

No to już masz lepiej. Tylko to pH już jest 6,5 więc uważaj żebyś nie przedobrzyła w drugą stronę Wink Daj znać za jakiś czas jak to wygląda Smiley A jak samopoczucie rybci ? Nie zaszkodził im taki spadek pH ?? (z 8 na 6,5 to dość dużo w tak krótkim czasie Undecided)

kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 02, 2006, 19:26:55 »

z tego co czytam to masz chyba testy takie na paskach papieru tak? ja swoje wyrzuciłem do kosza połowę bo zawsze mi barwiło kilka kratek obok i rozrzuty były okropne. wychodziło że truję ryby amoniakiem czy NO2 ,nie pamiętam. kropelki są lepsze.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 02, 2006, 20:06:08 »

Tak mam paskowe testy. Wiem, że bardzo dokładne nie są bo nie można tego wymagać od opcji 5 w jednym. Jednak jak wszystko było ok to i testy wychodziły ok. Biorąc pod uwagę parametry wody po osmozie jak i dodanie specyfiku Tropicala to moim zdaniem test wyszedł wiarygodnie. Testy kropelkowe kupię, ale nie ma mowy o tym miesiącu. Jesteśmy już totalnie spłukani i nie starczy na papu dla nas.
Ponownie zbadam stan jutro. Ryby o dziwo wyśmienicie. Samiec kakadu zaczyna gonić samicę, gdzie straciłam pewność czy to samica. Kiryski oczywiście głodne, to samo żółtaczki. Akary nadal się zalecają. Wszystko wygląda ok. Zobaczymy stan jutro.

Stan z jutro, czyli dzisiaj:
NO3: 15
NO2: 0
GH: 7
KH: 6
pH: 6,8

Ryby zachowuja sie normalnie. nie widzę jakichkolwiek niekorzystnych zmian w ich zachowaniu jak i wyglądzie. Podłączyłam CO2. Znowu należy czekać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2006, 07:17:15 wysłane przez malzonka » Zapisane
Komandor_paszczaK
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 23, 2006, 16:47:08 »

jak masz problem z no2 i no3 to dsolej Tetra akwa nitrate minus
Ps. tylko nie te kulki tylko płen.
U mnie było kiedyś No2 - 5  , a no3 - 250
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 23, 2006, 16:58:44 »

Problemu już dawno nie ma. Zbiornik odpukać bardzo stabilny, zresztą wszystkie akwaria.
Oby problem sie nie pojawił, a jesli odpukać sie przytrafi na moje własne życzenie to skorzystam  Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: