Mirmił nie doczytałeś tego:
Kurde nie tu.
no tak istotny szczegół, ale na pytanie odpowiedziałem zgodnie z przekonaniem i wiedzą może
szakallo przeczyta
Baniakmaniak: sporo ludzi łapie się na głupoty typu: oświetlenie nocne, fazy księżyca, dni pochmurne i inne pierdygały, nawet ja dałem się namówić i w swoim amazonie2 dałem coś takiego jak pioruny nocą - całe szczęście można tego nie włączać, a jeśli już to zawsze można wyłączyć, w sumie nie ja to wymyśliłem, ale uległem namowom krajowego "LOBBY".
Jednak największa bzdura jaką kiedykolwiek widziałem jest uziemienie wody w akwarium - pręt stalowy nierdzewny
zobaczcie ilu debili jest w narodzie:
http://nano-reef.pl/topic/40960-uziemienie-wody/przecież wystarczy pęknięcie kabla w okolicy fazy w filtrze lub grzałce lub innym urządzeniu i mamy elektrolizę wody w akwarium - może pozabijać lub ugotować ryby -
I PORAZIĆ OSOBĘ KTÓRA WŁOŻY RĘKĘ DO AKWARIUM Z TAKIM WYNALAZKIEM!!!!!!!!
Proszę NIGDY NIE ROBIĆ uziemienia wody w akwarium, gdyż taki wynalazek zagraża waszemu zdrowiu i życiupewnie spytacie skąd jest mi bliski temat przebić do wody.... odpowiem tak są one częstsze niż się komukolwiek wydaje, a przekonało się wiele osób które mają moje sterowniki do pomiaru PH z elektrodami ERH-QA1, które po pierwsze przy przebiciu potrafią się uszkadzać (zesrebrzenie), a po drugie przy przebiciu PH mierzone nie jest prawdziwe gdyż następuje rozpływ dodatnich jonów wodorowych których ilość określa nam PH. Wiele osób pytało co robić - otóż każdy ze znanych mi producentów sprzętu akwariowego zanurzanego w wodzie jeśli zgłosi mu się reklamację z usterką przebicia do wody masy lub fazy - wymienia sprzęt na nowy, jeśli jest on na gwarancji oczywiście, stare sprzęty niestety nadają się na śmietnik.
Wracając do tematu wątku:
Różnorodność produktów LED na rynku jest kolejnym argumentem przemawiającym za tym aby nie robić czegoś takiego jak oświetlenie nocne, gdyż większość z diod LED się nie nadaję do oświetlania wody w akwarium.
Ja odkąd zmieniłem parę razy diody LED te do świtu i zmierzchu oraz jako oświetlenie wieczorowo-nocne, stwierdzam że przez niektóre z diod LED maiłem sporo więcej gonisk które pojawiły się z dnia na dzień, szczególnie dały mi popalić diody RGB, nigdy bym nie użył więcej do akwarium czegoś takiego, a już szczególnie jako oświetlenie nocne (którego tak na marginesie nigdy nie miałem)
pozdrawiam