Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: korzeń z jabłoni.  (Przeczytany 10499 razy)
lasuch86
Nowy
*

« : Czerwiec 08, 2006, 21:44:04 »

Hej. Mam pytanie czy mogę dać do akwarium korzeń z jabłoni?? Nie zaszkodzi to rybką?? Korzeń jest suchy, trzeba go tylko wygotować w solance i dobrze wymoczyć do porządku. Pozdrawiam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2006, 23:00:40 »

nie powinno zaszkodzic

Yawaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 16, 2006, 15:15:43 »

Siemano!!! Ja też mam korzeń z jabłoni. Też jest suchy, muszę go jeszcze wymoczyć. Ale mam pewne pytanko. Mianowicie mój korzeń jest jasny, chociaż leży już trochę na słońcu. A jak przeglądałem zdjęcia na forum to wszystkie korzenie są takie brązowiutkie. czy muszę go wymoczyć lub wygotować w solance żeby powstał taki kolorek?? a czy mogę korzeń włożyć na trochę do oczka wodnego, żeby zatonął?? Roll Eyes. Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam papa
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2006, 20:35:04 »

Korzenie jak są suche to zwykle są jasne.  Smiley Ciemnieją dopiero, kiedy sa mokre. Każdy korzeń powinno się przed włożeniem do akwa wygotować w solance i wymoczyć. Po pierwsze, żeby się pozbyć wszystkiego ,co mogło by zaszkodzić rybkom. Po drugie żeby zatonął.
Yawaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2006, 09:03:58 »

dzięki za wszystkie odpowiedzi. jutro zaczynam namacząć moj korzonek, potem go wygotuję i jeszcze raz namoczę. pozdrawiam papa
jkkk3
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2006, 10:05:36 »

witam
czy mam rozumieć że korzeń trzeba zostawić na słońcu żeby dobrzew wysechł dopiero moczyć
Jeśli tak to ile musi schnąć na słońcu
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2006, 10:32:10 »

To wszystko zalezy od "wilgotności" korzenia. Po prostu musi się suszyć tak długo, aż będzie suchy jak pieprz Grin

Yawaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2006, 15:56:29 »

a w jakiej soli gotowac w jodowanej czy niejodowanej??pozdrawiam papa
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2006, 20:04:32 »

Ja bym na wszelki wypadek gotowała w niejodowanej. Choc nie jestem pewna czy to wymóg.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2006, 09:49:56 »

podlacze sie do tego tematu Grin ja mam pytanie :czy mozna uzywac swiezo zerwanych gałęzi np. z tej jabloni do celow akwarystycznych Huh pytam bo potrzebuje takie cieniutkie korzonki, jednak dostac takie w sklepie jest praktycznie niemozliwe Undecided
EDIT: juz znalazlem Grin wybaczcie mi Grin
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2006, 09:52:41 wysłane przez bakuMGK » Zapisane

8317910

elgritone
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2011, 12:38:45 »

pora odgrzać starego kotleta.

Witam Wszystkich!

Ostatnio zabrałem się za porządki w sadzie i wycinam niepotrzebne drzewka. Przyszedł mi przy tej okazji pomyśł aby zmienić aranżacje w akwa i wsadzić jakiegoś naprawde dużego korzenia.
Otóż mamy do wyboru: jabłoń, wiśnie, śliwę i czereśnię. Z którego drzewa wybrać korzeń aby się najlepiej nadawał do akwarium?
Ma ktoś doświadczenia z korzeniami z sadu? Ile musi schnąć taki korzęń, w czym i jak wygotować takiego zwierza?

pozdrawiam! papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 12:55:18 wysłane przez elgritone » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2011, 12:59:52 »

wszystkie drzewa owocowe się nadają. Korzenie suszyć musisz tak długo... aż wyschną, jak to wcześniej zgrabnie ujął Seboos. Zakładałem kumplowi zbiornik z korzeniem jabłoni wykopanej z sadu. Gotował go w wielkim garze "po babci" znalezionym gdzieś w piwnicy w wodzie ze zwykłą solą kuchenną. Potem jeszcze moczył kilkanaście dni i na koniec wygotował jeszcze raz w czystej wodzie. Korzeń był wcześniej okorowany karcherem, ale tu trzeba uważać z ciśnieniem, żeby nie uszkodzić drewna.

elgritone
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2011, 13:14:48 »

wszystkie drzewa owocowe się nadają. ...ciśnieniem, żeby nie uszkodzić drewna.

no to fajno, a czy któreś są ładniejsze, brzydsze czy to wszystko jedno i wykopywać tego który będzie największy?
ile to czasowo trwało, od wykopania do wsadzenia? mniej niż pół roku?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2011, 13:24:19 »

teoretycznie, sprzedawane w sklepach korzenie o nazwie "red moor wood" są z drzewa wiśni japońskiej, więc może spróbuj z wiśnią.
Proces suszenia korzenia o którym pisałem trwał na pewno kilka miesięcy, ale czy pół roku, czy więcej, nie jestem w stanie powiedzieć.

elgritone
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2011, 14:05:35 »

może spróbuj z wiśnią.

ok, dzięki, grunt, że wiem, że mogę się za to zabierać... może nawet zrobię fotorelację od wykopania do wsadzenia do akwa Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: