lasuch86
Nowy
|
|
« : Czerwiec 08, 2006, 21:44:04 » |
|
Hej. Mam pytanie czy mogę dać do akwarium korzeń z jabłoni?? Nie zaszkodzi to rybką?? Korzeń jest suchy, trzeba go tylko wygotować w solance i dobrze wymoczyć do porządku. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2006, 23:00:40 » |
|
nie powinno zaszkodzic
|
|
|
|
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 16, 2006, 15:15:43 » |
|
Siemano!!! Ja też mam korzeń z jabłoni. Też jest suchy, muszę go jeszcze wymoczyć. Ale mam pewne pytanko. Mianowicie mój korzeń jest jasny, chociaż leży już trochę na słońcu. A jak przeglądałem zdjęcia na forum to wszystkie korzenie są takie brązowiutkie. czy muszę go wymoczyć lub wygotować w solance żeby powstał taki kolorek?? a czy mogę korzeń włożyć na trochę do oczka wodnego, żeby zatonął?? . Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
szatynka
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2006, 20:35:04 » |
|
Korzenie jak są suche to zwykle są jasne. Ciemnieją dopiero, kiedy sa mokre. Każdy korzeń powinno się przed włożeniem do akwa wygotować w solance i wymoczyć. Po pierwsze, żeby się pozbyć wszystkiego ,co mogło by zaszkodzić rybkom. Po drugie żeby zatonął.
|
|
|
|
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2006, 09:03:58 » |
|
dzięki za wszystkie odpowiedzi. jutro zaczynam namacząć moj korzonek, potem go wygotuję i jeszcze raz namoczę. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
jkkk3
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2006, 10:05:36 » |
|
witam czy mam rozumieć że korzeń trzeba zostawić na słońcu żeby dobrzew wysechł dopiero moczyć Jeśli tak to ile musi schnąć na słońcu
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2006, 10:32:10 » |
|
To wszystko zalezy od "wilgotności" korzenia. Po prostu musi się suszyć tak długo, aż będzie suchy jak pieprz
|
|
|
|
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2006, 15:56:29 » |
|
a w jakiej soli gotowac w jodowanej czy niejodowanej??pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2006, 20:04:32 » |
|
Ja bym na wszelki wypadek gotowała w niejodowanej. Choc nie jestem pewna czy to wymóg.
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2006, 09:49:56 » |
|
podlacze sie do tego tematu ja mam pytanie :czy mozna uzywac swiezo zerwanych gałęzi np. z tej jabloni do celow akwarystycznych pytam bo potrzebuje takie cieniutkie korzonki, jednak dostac takie w sklepie jest praktycznie niemozliwe EDIT: juz znalazlem wybaczcie mi
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2006, 09:52:41 wysłane przez bakuMGK »
|
|
8317910
|
|
|
elgritone
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2011, 12:38:45 » |
|
pora odgrzać starego kotleta. Witam Wszystkich! Ostatnio zabrałem się za porządki w sadzie i wycinam niepotrzebne drzewka. Przyszedł mi przy tej okazji pomyśł aby zmienić aranżacje w akwa i wsadzić jakiegoś naprawde dużego korzenia. Otóż mamy do wyboru: jabłoń, wiśnie, śliwę i czereśnię. Z którego drzewa wybrać korzeń aby się najlepiej nadawał do akwarium? Ma ktoś doświadczenia z korzeniami z sadu? Ile musi schnąć taki korzęń, w czym i jak wygotować takiego zwierza? pozdrawiam!
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 12:55:18 wysłane przez elgritone »
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2011, 12:59:52 » |
|
wszystkie drzewa owocowe się nadają. Korzenie suszyć musisz tak długo... aż wyschną, jak to wcześniej zgrabnie ujął Seboos. Zakładałem kumplowi zbiornik z korzeniem jabłoni wykopanej z sadu. Gotował go w wielkim garze "po babci" znalezionym gdzieś w piwnicy w wodzie ze zwykłą solą kuchenną. Potem jeszcze moczył kilkanaście dni i na koniec wygotował jeszcze raz w czystej wodzie. Korzeń był wcześniej okorowany karcherem, ale tu trzeba uważać z ciśnieniem, żeby nie uszkodzić drewna.
|
|
|
|
|
|
|
elgritone
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2011, 13:14:48 » |
|
wszystkie drzewa owocowe się nadają. ...ciśnieniem, żeby nie uszkodzić drewna.
no to fajno, a czy któreś są ładniejsze, brzydsze czy to wszystko jedno i wykopywać tego który będzie największy? ile to czasowo trwało, od wykopania do wsadzenia? mniej niż pół roku?
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2011, 13:24:19 » |
|
teoretycznie, sprzedawane w sklepach korzenie o nazwie "red moor wood" są z drzewa wiśni japońskiej, więc może spróbuj z wiśnią. Proces suszenia korzenia o którym pisałem trwał na pewno kilka miesięcy, ale czy pół roku, czy więcej, nie jestem w stanie powiedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
elgritone
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2011, 14:05:35 » |
|
może spróbuj z wiśnią.
ok, dzięki, grunt, że wiem, że mogę się za to zabierać... może nawet zrobię fotorelację od wykopania do wsadzenia do akwa
|
|
|
|
|
|
|
|