...do całości bezwzględnie potrzeba system zabezpieczenia taki który odcina lub steruje poziomem wody w akwarium i gotowe
pozdrawiam
Akwa pierwsze z troszkę większych
Zacznę od końca, u mnie sysytem podmiany ma wyglądać na zasadzie przelewu zewnętrznego (naczynia połączone), doprowadzenie wody będzie w jednym końcu akwarium, odpływ w drugim, dlatego zabezpieczenie przed przelaniem jak i zawór spustowy będą zbędne. Na zasileniu wody bedzie jeden elektrozawór sterowany zegarem albo w trybie tygodniowym (jednorazowa podmiana) albo codziennnie po trochę. Za elektrozaworem trójnik rozdzielający wodę na kranową i RO no i w tym miejscu potrzebne dwa zawory do ustalania proporcji. Kulkowe odpadają ze względy na precyzję
, grzybkowe no nie wiem, nie mam jakoś przekonania i dlatego szukam czegoś konkretniejszego. Ustalenie proporcji tak jak mówisz - nie będzie takie trudne, ale biorąc pod uwagę to że wydajność filtra RO spada wraz zabrudzaniem się prefiltrów warto mieć przynajmniej jeden zawór z precyzyjną regulacją, tak żeby mieć punkt odniesienia że po przestawieniu np o 45`wydajność wzrosła o 1 l/h.
Ostatnio wpadł mi w ręce zawór od grzejnika łązienkowego (nie termostatyczny), nie zwróciłem uwagi na konstrukcję, ale skok od zamknięcia do pełnego otwarcia wynosił 1070` to trochę więcej niż inne zawory które oglądałem.
A ty jakie zawory zastosowałeś, do regulacji i otwarcia ?
za ile kupiłeś te rybki?
3 lata temu 45zł - 60zł w zależności od gatunku - na giełdzie