Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12
  Drukuj  
Autor Wątek: Sebastian 385 l dyskowce  (Przeczytany 134953 razy)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #135 : Luty 04, 2009, 10:07:22 »

Sebastian: gratulacje - jesli to pierwsze to podwójne

co do tych zaworów tez nad tym myślałem ale ostatecznie jak zobaczyłem ceny w automatyce dalem sobie siana, sa tez pompy dozujące ale cena też powala

wydumałem wobec tego dwie metody:
- czasową dawke odmierzam czas*ustawiona watrosc przepływu - można eksperymentalnie dobrac, gwarantuje Ci to dokładniść do 100ml wody co przy podmianie jest do pominięcia - tylko wtedy jest problem z odparowaniem bo raz ustawiona dawka nie wystarcza na dolewke zawsze bedzie różnica
- sterowanie metodą czasową za pomocą sterownika systemu podmiany wody ostatecznie zrobilem sobie taki sterownik do testów na procesorze ale nie skalar tylko oddzielny który czasowo otwiera elektrozawor na okreslony czas oraz czuwa nad poziomem wody w akwa, logika sterownika jest taka, ustawiam wartośc podmiany najpierw wylewa określoną (zadaną ilośc wody metodą czasową j/w) ilość wody, z tym że zawsze jest różnica pomiędzy wylaną a wlaną bo odparowuje prawda?, następnie po wylaniu żądanej dawki załączają sie dwa zawory wyregulowane w odpowiednich proporcjach czyli w minute np 3 dawki RO i w tą samą minute w tym samym czasie 1 dawka KRAN (tez mozna ustawic), chodzi o to ze jednoczesnie dolewa obie wody do poziomu max (poziomu min nie określam tylko czasowo ustalam ilośc wody) w akwa a po osiągnieciu poziomu max wyłącza wszystko do następnego razu (ilośc wody dolanej zawsze jest do max i nie interesuje mnie ile mieszanki byle do maxa i bele odpowiednie proporcje mieszanki)
sterownik narazie jest prosty ale z czasem planuje dostawić mu pare rzeczy tak żeby mozna było ustawić daty a nie tylko timer dzienny bo na razie robi podmiane cio dzien o tej same porze - jeszce nie zdecydowałem jak często i ile podmieniać może Ty masz jakieś doświadczenia to prosze o napisanie

dawke wody mozna odmierzac czas*ustawiona watrosc przepływu
zrób sobie prosty test timer + elektrozawór + zawór o regulowanym przepływie i wiaderko to wystarczy do przeprowadzenia paru testów czasowych

do całości bezwzględnie potrzeba system zabezpieczenia taki który odcina lub steruje poziomem wody w akwarium i gotowe
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 11:46:20 wysłane przez Mirmil » Zapisane

zuza97
Nowy
*

« Odpowiedz #136 : Luty 04, 2009, 11:41:40 »

za ile kupiłeś te rybki? Afro
neonek90
Nowy
*

« Odpowiedz #137 : Luty 08, 2009, 12:43:11 »

SUPER!!!!  Good !

54L
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #138 : Luty 08, 2009, 15:59:17 »

...do całości bezwzględnie potrzeba system zabezpieczenia taki który odcina lub steruje poziomem wody w akwarium i gotowe
pozdrawiam

Akwa pierwsze z troszkę większych  Wink
Zacznę od końca, u mnie sysytem podmiany ma wyglądać na zasadzie przelewu zewnętrznego (naczynia połączone), doprowadzenie wody będzie w jednym końcu akwarium, odpływ w drugim, dlatego zabezpieczenie przed przelaniem jak i zawór spustowy będą zbędne. Na zasileniu wody bedzie jeden elektrozawór sterowany zegarem albo w trybie tygodniowym (jednorazowa podmiana) albo codziennnie po trochę. Za elektrozaworem trójnik rozdzielający wodę na kranową i RO no i w tym miejscu potrzebne dwa zawory do ustalania proporcji. Kulkowe odpadają ze względy na precyzję  Grin, grzybkowe no nie wiem, nie mam jakoś przekonania i dlatego szukam czegoś konkretniejszego. Ustalenie proporcji tak jak mówisz - nie będzie takie trudne, ale biorąc pod uwagę to że wydajność filtra RO spada wraz zabrudzaniem się prefiltrów warto mieć przynajmniej jeden zawór z precyzyjną regulacją, tak żeby mieć punkt odniesienia że po przestawieniu np o 45`wydajność wzrosła o 1 l/h.
Ostatnio wpadł mi w ręce zawór od grzejnika łązienkowego (nie termostatyczny), nie zwróciłem uwagi na konstrukcję, ale skok od zamknięcia do pełnego otwarcia wynosił 1070` to trochę więcej niż inne zawory które oglądałem.
A ty jakie zawory zastosowałeś, do regulacji i otwarcia ?

za ile kupiłeś te rybki? Afro

3 lata temu 45zł - 60zł w zależności od gatunku - na giełdzie

385 l - dyskowce
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #139 : Luty 08, 2009, 19:34:22 »

ja tak jak pisałem opieram zasadę na zaworach ręcznych przecyzyjnych (kilka obrotow od 0 do max) oraz na zwyklym elektrozaworze wlacz i wylacz
calosc zalaczona sika z pewnym cisnieniem ustawionym na zaworze recznym (cos jak CO2 elektrozawór + zaworek przecyzyjny regulowany) za pomoca ktorego ustawiam "siur" im "siur" wiekszy tym wiecej wody na minute i odwrotnie

w sumie nie kumam czym ten Twoj sposob rozni sie i po co Ci przecyzyjnie regulowany elektrozawor, ktore wystepuja tylko w wersji przemyslowej i sa cholernie drogie,

a moze zmienic koncepcje???, mozna by zawor bardzo przecyzyjny (taki żeby mial kilkanascie obrotow od 0 do max) -  tylko do takiego zaworu trzeba by bylo silnik krokowy do regulacji obrotow - w takim przypadku mysle ze mozna by bylo zrobic super dokladne ustawienia dla potrzeb podmianki, no i bez sterownika by sie nie obeszlo

no a z takiego zaworu 1070' to juz 3,5 obrotu to jest cos + silnik krokowy i fiu, fiu ...
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 19:36:21 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #140 : Luty 09, 2009, 01:42:12 »

Nic nie mówiłem o precyzyjnym elektrozaworze -
Na zasileniu wody bedzie jeden elektrozawór sterowany zegarem albo w trybie tygodniowym (jednorazowa podmiana) albo codziennnie po trochę. Za elektrozaworem trójnik rozdzielający wodę na kranową i RO no i w tym miejscu potrzebne dwa zawory do ustalania proporcji.
Elektrozawór tylko do otwarcia wody, za nim będą dwa zawory do regulacji proporcji. Zawór z silnikiem krokowym odpada, rozwiązanie ma być tanie proste i skuteczne  Cheesy. Jeśli nie znajde zaworów tak z 6 -cioma obrotami to zastosuje ten od grzejnika. Czas mnie trochę goni a z robotą ciągle do tyłu.

385 l - dyskowce
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #141 : Luty 23, 2009, 20:23:38 »

O kurcze jak ja bym chciał taki baniaaaaaaaaakkk. Marzyciel Marzyciel Marzyciel Wink Good ! Afro Tongue Cool

Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #142 : Marzec 01, 2009, 20:38:36 »

To jest zdecydowanie najładniejsze akwa jakie do tej pory widziałem.Jak czytałem, jaki masz sprzęt, te wszystkie ryby, wzbudziły we mnie wieki podziw. Ile wydałeś łącznie na akwarium? Ile kosztuje cię miesięczne utrzymanie takiego pro akwarium?

Scio me nihil scire.  <3
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #143 : Marzec 08, 2009, 19:54:10 »

WOW!!! Akwarium godne mistrza.Przy twoim Akwarium moje to baniak z kamykami Smiley

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
piecyk99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #144 : Marzec 09, 2009, 17:38:12 »

no wlasnie.. ile?Cheesy
Lexsus
Nowy
*

« Odpowiedz #145 : Marzec 15, 2009, 19:09:07 »

tez sie zasatnawiam ile ?

Akwa 110l Juwel Rekord 800 +osprzęt

początkujacy akwarzysta...
Przemok
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #146 : Marzec 15, 2009, 21:07:57 »

Bardzo ładne Palecie no i roślinki 1-sza klasa Smiley

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #147 : Marzec 22, 2009, 09:51:25 »

witam . Mam takie pytanie. W jakich rozmiarach kupiłes te paletki i ile czasu musiało upłynąc aby wyglądaly jak na zdjęciach ?

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #148 : Kwiecień 05, 2009, 17:31:03 »

szacun.......
to się nazywa akwarium!!!
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #149 : Kwiecień 05, 2009, 17:47:00 »

Nie jestem w stanie wyrazić swojego zachwytu. Smiley To najlepsze aqua jakie kiedykolwiek widziałem. Smiley
Na pewno bardzo dużo na nie wydałeś, ale widać, że było warto. Good !

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12
  Drukuj  

Skocz do: